Άλλο ένα περιστατικό που αποτυπώνει την τραγική κατάσταση στο Εθνικού Σύστημα Υγείας, έρχεται στο φως της δημοσιότητας αυτή τη φορά, από την Κύθνο.
Σύμφωνα με καταγγελία που δημοσίευσε η εκπομπή “Εξελίξεις Τώρα” στο MEGA, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του περιμένοντας για σχεδόν μία ώρα το ασθενοφόρο.
Το χρονικό της τραγωδίας
Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα τριών ατόμων, ένα ζευγάρι και ένας οικογενειακός φίλος, επισκέφθηκαν την Κύθνο για να περάσουν το Σαββατοκύριακο. Την ώρα που έτρωγαν, ο φίλος της οικογένειας ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία.
Τα άτομα που βρίσκονταν μαζί του προσπάθησαν αμέσως να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, όμως η κατάστασή του χειροτέρευε ραγδαία. Κάλεσαν αμέσως το 166 (ΕΚΑΒ), το οποίο με τη σειρά του ειδοποίησε το τοπικό Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού.
Όπως φαίνεται σε φωτογραφικό ντοκουμέντο από το αρχείο κλήσεων των οικείων του:
- 1η κλήση: 21:44 (διάρκεια 35 δευτ.)
- 2η κλήση: 22:04 (διάρκεια 16 δευτ.)
- 3η κλήση: 22:10 (διάρκεια 20 δευτ.)
- 4η κλήση: 22:33 (Ακυρώθηκε)
Το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο περίπου μία ώρα μετά την πρώτη ειδοποίηση, όταν πλέον για τον άτυχο άνδρα ήταν αργά.
«Το ασθενοφόρο δεν είχε φρένα»
Οι καταγγελίες της φίλης του θύματος για την κατάσταση του οχήματος και των υποδομών του Κέντρου Υγείας αποτυπώνουν μια εικόνα πλήρους κατάρρευσης.
«Περιμέναμε μία ώρα ασθενοφόρο. Αυτό που έστειλαν δεν είχε καθόλου εξοπλισμό. Ερχόταν από 10 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα. Οι άνθρωποι και η γιατρός κινδύνευσαν, μου έλεγαν “τρέχουμε, έχουμε βγει από την πορεία του δρόμου» ανέφερε συγκεκριμένα, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ασθενοφόρο που έστειλαν για να παραλάβει τον ασθενή, δεν είχε φρένα.
Η ίδια περιέγραψε παράλληλα τις απεγνωσμένες προσπάθειες, που έγιναν όταν το όχημα έφτασε τελικά στο Κέντρο Υγείας.
«Στο Κέντρο Υγείας τι να σας πω; Ότι το φορείο δεν χωρούσε να περάσει από την πόρτα; Πήγαμε να του βάλουμε οξυγόνο και δεν δούλευε η μπουκάλα; Είναι δυνατόν; Να χαθεί ένας άνθρωπος από το τίποτα;»
Η τραγωδία δεν σταμάτησε εκεί, καθώς το νησί φαίνεται πως δεν διέθετε ούτε τις βασικές υποδομές για τη φύλαξη της σορού μέχρι τη μεταφορά της στην Αθήνα.
«Δεν υπήρχε ούτε χώρος να αποθηκεύσουν τον άνθρωπο. Πηγαίναμε και μαζεύαμε πάγο για να συντηρήσουμε τον νεκρό, τι να πω… [..] Επιστρέφουμε Αθήνα, είμαστε στο πλοίο και τώρα τον έχουμε κάτω στη νεκροφόρα» δήλωσε στο MEGA η καταγγέλλουσα.
Δείτε βίντεο: