Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάδα

Αλλάζει η ώρα: Γυρνάμε τα ρολόγια τα ξημερώματα - Κερδίζουμε μία ώρα ύπνο

χειμερινή ώρα
Αλλάζει η ώρα: Γυρνάμε τα ρολόγια τα ξημερώματα - Κερδίζουμε μία ώρα ύπνο
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Στη χειμερινή ώρα περνά η Ελλάδα

Στη χειμερινή ώρα περνά η Ελλάδα τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου. Στις 04:00 οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω, στις 03:00, καθώς ολοκληρώνεται η εφαρμογή της θερινής ώρας. 

Η αλλαγή σημαίνει ότι τη νύχτα του Σαββάτου κερδίσουμε μια ώρα ύπνου. Τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές συσκευές ρυθμίζουν αυτόματα την ώρα, ωστόσο τα αναλογικά ρολόγια και ορισμένες συσκευές θα χρειαστούν χειροκίνητη προσαρμογή.

Η μετάβαση πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές διατάξεις για τη θερινή ώρα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.

Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04.00 π.μ. σε 03.00 π.μ.».

Σημειώνεται ότι η αλλαγή της ώρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου – και η αλλαγή στη θερινή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Φέτος, η μετάβαση γίνεται στις 25 Οκτωβρίου και αυτή είναι η νωρίτερη ημερομηνία που μπορεί να γίνει η αλλαγή.

Η χειμερινή ώρα θα ισχύει για τους επόμενους πέντε μήνες, μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2027.

Τότε θα πραγματοποιηθεί η αντίστροφη διαδικασία, με τους δείκτες των ρολογιών να μετακινούνται μία ώρα μπροστά, σηματοδοτώντας την έναρξη της θερινής περιόδου.
Η αλλαγή της ώρας αποτελεί πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων τα κράτη της Ευρώπης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες περιοχές του κόσμου.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ενιαίο σύστημα εποχιακής αλλαγής της ώρας εφαρμόζεται από το 1996, ενώ στην Ελλάδα η συγκεκριμένη πρακτική ξεκίνησε το 1975.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Ελλάδα

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέο ρεκόρ εξαγωγών - Το όφελος για τη χώρα και η αποθήκευση ενέργειας

Ισπανία: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι στη Μαδρίτη για αξιοπρεπείς συντάξεις
Μαδρίτη κινητοποιήσεις