Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα φαγητά της Ελλάδας – Οι 2 μπουγάτσες στη Θεσσαλονίκη!

Ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στην ελληνική κουζίνα

Την τιμητική της έχει η Θεσσαλονίκη σε ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph. Το αφιέρωμα αναφέρεται στα 10 καλύτερα πιάτα της Ελλάδας, τα οποία σύμφωνα με την εφημερίδα «πρέπει να γευτείς στο ταξίδι σου» στην χώρα μας.

Μάλιστα, η Telegraph κάνει τη δικής της πρόταση για το μέρος που πρέπει να δοκιμάσεις το συγκεκριμένο πιάτο.

Ας δούμε την δεκάδα και το προτεινόμενο μέρος!

1.Ταραμοσαλάτα: Εδώ η πρόταση της Telegraph είναι να την γευτείς στη Μύκονο στην Ταβέρνα της Κικής.

2. Κολοκυθοκεφτέδες: Ξεχωρίζει την Κρήτη και το μαγαζί «Ταμάμ» στα Χανιά.

3. Τοματοκεφτέδες: Με την υπέροχη θέα της Σαντορίνης στο καφέ –ουζερί «Penelope’s» στον Πύργο.

4. Φρέσκα ψάρια: Εδώ την τιμητική του έχει το βραβευμένο με αστέρι Michelin Varoulko του Λευτέρη Λαζάρου στον Πειραιά.

5. Μουσακάς: Δεν μπορούσε να λείπει ο μουσακάς. Οι προτάσεις δύο: Η Κληματαριά στην Αθήνα για παραδοσιακό μουσακά, αλλά και το gourmet εστιατόριο Κουκούμαβλος στη Σαντορίνη. Εκεί θα γευτείς έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο μουσακά σουφλέ.

6. Πατσιτσάδα: Προφανώς το συγκεκριμένο πιάτο πρέπει να το γευτείς στην Κέρκυρα. Η Telegraph ξεχωρίζει το Rex που κάνει παστιτσάδα με μοσχάρι ή με κόκορα, αλλά και το Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι.

7. Κλέφτικο: Το παραδοσιακό αυτό πιάτο είναι καταπληκτικό στο Μέτσοβο. Προτάσεις για την ταβέρνα Μετσοβίτικο, αλλά και το Κουτούκι του Νικόλα. Να το συνδυάσετε με το τοπικό κρασί Κατώγι.

8. Χωριάτικη: Πραγματική μανία έχουν οι τουρίστες με τη συγκεκριμένη σαλάτα έτσι δεν λείπει από τη λίστα της Telegraph. Προτείνει την «Lela’s Tavern» στην Καρδαμύλη (με ελιές από την κοντινή Καλαμάτα), αλλά και το βραβευμένο με αστέρι Michelin «Funky Gourmet» στην Αθήνα. Βέβαια, στο Funky Gourmet μην περιμένεις την κλασική χωριάτικη, αλλά μία εξαιρετική γρανίτα με γεύση χωριάτικης!

9. Μπουγάτσα: Η απόλυτη κυριαρχία της Θεσσαλονίκης! Με τυρί, κιμά ή γλυκιά, η μπουγάτσα έχει γίνει τέχνη στην πόλη μας. Οι προτάσεις δύο: Ο ιστορικός Μπαντής (από το 1969), αλλά και ο πασίγνωστος «Γιάννης», που η Telegraph υποστηρίζει πως μένει ανοιχτός μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα. Δεν τα ξέρει καλά!

Δείτε το βίντεο του typosthes.gr με το άνοιγμα μπουγάτσας από τον κ. Μπαντή.  

10. Λουκουμάδες: Το Αιγαίον στην Πανεπιστημίου (Αθήνα) έχει απόλυτη εξειδίκευση σε λουκουμάδες από το 1926! Αυτό και μόνο αρκεί για τους δοκιμάσεις.

Τ.Θ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ