Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το πιο παλιό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης πλησιάζει τα 100 χρόνια ζωής!

Δράσεις και γευστικά μενού με αφορμή τον, σχεδόν, έναν αιώνα λειτουργίας του «Χαμόδρακα»

*Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τον έναν αιώνα λειτουργίας πλησιάζει το εστιατόριο "Χαμόδρακας" στην παραλία της Νέας Κρήνης (Μανώλη Γαγύλη 13, Καλαμαριά, τηλ 2310447943) και με αφορμή αυτή την επέτειο θα ξεκινήσει εορταστικές εκδηλώσεις που θα συνδυάζουν το καλό φαγητό με την διασκέδαση, ενώ δεν θα λείπει και το κομμάτι της προσφοράς.

Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Παναγιώτης Γκόφας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» σχεδιάζονται βραδιές με μουσική, αλλά και μενού με φιλανθρωπικό σκοπό. Επίσης υπάρχει σκέψη και για μια μελλοντική έκθεση με εικόνες από την σχεδόν εκατόχρονη πορεία του μαγαζιού.

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Γκόφας, ο «Χαμόδρακας» είναι αυτή την στιγμή το εστιατόριο με την πιο μακρόχρονη λειτουργία στη Θεσσαλονίκη».

Σε αυτό έχουν γευματίσει προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων, του αθλητισμού, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό

 

Τα πιο φρέσκα ψάρια

xamodrakas_alia.jpg

Όλα ξεκίνησαν το 1926 στην πασίγνωστη Καλαμαριά, στην παραλία της Ν. Κρήνης, όπου πρωτολειτούργησε το κατάστημα.

Ο Λεωνίδας Χαμόδρακας με καταγωγή από τη Μάνη ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού και αφού γύρισε από τη Μικρά Ασία με ένα διαμπερές τραύμα στο πνεύμονα, εγκαταστάθηκε στον τότε λασπότοπο της Θεσσαλονίκης που στη συνέχεια γέννησε τη σημερινή Καλαμαριά.

Εκεί ο Λεωνίδας Χαμόδρακας πρωτολειτούργησε το καφενείο "Το Κύμα". Προμήθευε με πετρέλαιο τους ψαράδες και έπαιρνε αντάλλαγμα φρέσκα ψάρια. Αργότερα "Το Κύμα" μετονομάστηκε σε "Χαμόδρακας".

xamodrakas_episimoi.jpg

Όψεις του μπορούμε να δούμε σε παλιές ταινίες της Φίνος Φίλμ, σε έναν πίνακα του ζωγράφου Κώστα Λούστα, και σε άρθρα περιοδικών και εφημερίδων.

Το ιστορικό εστιατόριο λειτουργεί εδώ και έναν αιώνα προσφέροντας καλό ψάρι, μπροστά στις βάρκες του Θερμαϊκού, βλέποντας το φάρο του Καρά-Μπουρνού.

xamodrakas_scorpions.jpg

Μάλιστα το εστιατόριο "Χαμόδρακας" με απόφαση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτισμού, έχει χαρακτηριστεί με την υπ.αρ.828/21-2-2002, ως διατηρητέο, με την ονομασία "Χαμόδρακας", κατά το ογκομετρικό του περίγραμμα, την χρήση, και τον περιβάλλοντα χώρο του, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη προσφορά του ως χώρος αναψυχής, ως ιστορικό κομμάτι της πόλης και ειδικότερα της Καλαμαριάς, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν μνήμες και συνήθειες του πληθυσμού της.

hamodrakas_palia.jpg

Εξάλλου το εστιατόριο απέκτησε το 2005 το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες του και από τότε μια σειρά από διακρίσεις συνοδεύουν την γαστρονομική του πορεία.

psaria.jpg

Με ανανεωμένο μενού που φυσικά έχει τα θαλασσινά και τα ψάρια στο επίκεντρο, δροσερές σαλάτες με φρούτα και λαχανικά, αλλά και γευστικά ορεκτικά και φυσικά την μοναδική θέα μας περιμένει για απολαυστικές στιγμές ξενοιασιάς δίπλα στη θάλασσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος εποχής για τον κορωνοϊό – Η μεγάλη αλλαγή για όσους είδαν θετικό κρούσμα
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι απαραίτητη η καραντίνα για όσους εκτέθηκαν στον ιό, αλλά δεν έχουν...
Τέλος εποχής για τον κορωνοϊό – Η μεγάλη αλλαγή για όσους είδαν θετικό κρούσμα