Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ammousa: Η βραβευμένη ελληνική μπύρα που «κερδίζει» τη Θεσσαλονίκη!

Η απίστευτη ιστορία μιας μπίρας που φτιάχτηκε στο υπόγειο και κατάκτησε τα… σαλόνια

Τ.Τ. 

 

Μία από τις όμορφες ελληνικές ιστορίες τα χρόνια της κρίσης, είναι αυτή των μικρών τοπικών ζυθοποιιών. Η ελληνική μπίρα άρχισε σιγά σιγά να κλέβει την καρδιά των μπιρόφιλων με την ποιότητα, το μεράκι και τις πρωτότυπες γεύσεις και πλέον είναι περιζήτητες σε πάρα πολλά μαγαζιά ανά την Ελλάδα, όπως φυσικά και στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αποδείξει ότι ξέρει να εκτιμάει την καλή μπίρα.

Μια τέτοια όμορφη ιστορία ξεκίνησε από ένα υπόγειο λίγο έξω από την Πάτρα, από τον ερασιτέχνη παραγωγό μπίρας Γιώργο Ντάνο και κατέληξε στα πιο διακεκριμένα εστιατόρια. Αυτό είναι το ταξίδι της μπίρας Ammousa, που πήρε το όνομα της από την υπέροχη ελληνική αμμουδιά και την έννοια της αρχαίας ελληνικής μούσας.

ammousa2.jpg

Το όραμα του Γιώργου ήταν να φτιάξει μια πραγματικά ιδιαίτερη μπίρα, εντελώς διαφορετική από τις άλλες. Εντελώς αυτοδίδακτος, ο κ. Ντάνος πειραματίστηκε πάνω σε διάφορες συνταγές μπίρας και έστειλε δύο από αυτές στον πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος. Προς μεγάλη του έκπληξη οι συνταγές του… έκαναν πάταγο και κατέκτησε τη δεύτερη θέση!

Ο επόμενος στόχος ήταν ο πιο αναγνωρισμένος παγκόσμιος διαγωνισμός για τα ποτά. Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Greatasteawards2018 που έγιναν στο Λονδίνο, όπου οι συνταγές μπίρας του Γιώργου βραβεύτηκαν κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου.

Η πραγματική διαφορά όμως έγινε στις αρχές του 2019, όταν όλη η γεύση και η τσαχπινιά της Ammousa English IPA εμφιαλώθηκε και  κυκλοφόρησε στα μαγαζιά, για να σπάσει κυριολεκτικά καρδιές!

Το επιστέγασμα της επιτυχίας ήρθε μέσα στο 2019, όταν βραβεύτηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η δημιουργία του Γιώργου. Η Ammousa πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards - Food and Drinks Competitions 2019, συνεχίζοντας και μετά τη βράβευση στα Great Taste Awards 2018 το ταξίδι της στο κόσμο των γεύσεων.

ammousa5.jpg

Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα της Ammousa, ήταν ότι γοήτευσε μέχρι και την ομάδα γαστρονομίας του Hilton, που κυριολεκτικά την ερωτεύτηκε και την έβαλε στο μενού της, για να συνοδεύει τα πιο εκλεπτυσμένα πιάτα.

Ο Γιώργος κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, γιατί η Ammousa είναι όντως μια διαφορετική μπίρα. Από την πρώτη γουλιά τα αρώματα της από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι κυριεύουν τον ουρανίσκο μας, ξεκινώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα που τελειώνει με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Μια μπίρα ιδανική για να συνδυαστεί με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά. 

ammousa3.jpg

Η Ammousa και ο δημιουργός της, επιθυμούν να ξεκινήσουν μια μικρή «επανάσταση» στον τρόπο που σκεφτόμαστε την μπίρα: Η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό ή μόνο καλοκαιρινό ποτό για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει πλήθος αισθήσεων και γεύσεων. Η τέχνη της μπίρας μπορεί και πρέπει να αναδεικνύει και να αναδεικνύεται σε συνδυασμό με την τέχνη του φαγητού.

Από ό,τι φαίνεται η Ammousa English IPA τα καταφέρνει εξαιρετικά σε αυτό το πεδίο και σύντομα ο Γιώργος της ετοιμάζει και… παρέα! Εντός του 2019 θα μπει σε παραγωγική διαδικασία και η De’KA5 μία μπίρα κατηγορίας Tropical STOUT με 7,6% και έως το τέλος του 2020, ο στόχος είναι να κυκλοφορούν στην αγορά συνολικά τέσσερις συνταγές της Ammousa, σε όλο και περισσότερα σημεία για να μπορούν να την απολαύσουν οι λάτρεις της μπίρας στην πόλη μας.

Στην υγειά μας, λοιπόν!

 

INFO

E-mail: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/georgios.ntanos
Instagram: @g_ntanos

Facebook: https://www.facebook.com/BirraDanos/
Instagram: @birra__danos

 

Βρείτε την στη Θεσσαλονίκη:

  • Βαλίτσα
  • Αύγουστος
  • Έργον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί