Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αgora: Ένα γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα ξεκινά από την Πολίχνη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το πρώτο θεματικό κατάστημα ελαιόλαδου στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες στην Πολίχνη, προσφέροντας ποικιλίες από όλη την Ελλάδα και για όλους τους ουρανίσκους, αλλά και άλλα καινοτόμα προϊόντα που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο.

Το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν δύο αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος και ο Αλέξανδρος Στεφανίδης, που μπορεί να μην είχαν αρχικά γνώσεις γύρω από το αντικείμενο -ο πρώτος είναι πληροφορικός και ο δεύτερος μηχανικός- το σίγουρο όμως είναι ότι είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη για το συγκεκριμένο προϊόν αλλά και μεράκι.

Στόχος τους εξ αρχής ήταν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο κόνσεπτ γύρω από το προϊόν και την αξία του. Έτσι, στα ράφια του καλαίσθητου και σύγχρονου μαγαζιού που έχουν στήσει στην οδό Παπάγου 22 της Πολίχνης και το οποίο ονόμασαν “agora”, δεν βάζουν απλά ότι περιέχει ελαιόλαδο. Ερευνούν, ταξιδεύουν, δοκιμάζουν και συνεργάζονται με πολλούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα ώστε να προμηθευτούν ποιοτικά, πιστοποιημένα προϊόντα τα οποία όμως έχουν παράλληλα και κάτι το… διαφορετικό.

Το “ορμητήριό” τους βρίσκεται μεν σε μια ήσυχη γειτονιά της Πολίχνης, η δράση της Agora όμως είναι πανελλήνια, ενώ ήδη υπάρχουν και συνεργασίες στο εξωτερικό.

Η αρχή

Οι δύο νεαροί ζούσαν μέχρι πρότινος στο εξωτερικό και, όπως μας λέει ο Αλέξανδρος Στεφανίδης, ήθελαν να επιστρέψουν και να κάνουν μια δική τους επιχείρηση σε σχέση με το ποιοτικό τρόφιμο. “Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι γύρω από το λάδι που στο εξωτερικό δεν το βρίσκαμε”, σημειώνει ο Αλέξανδρος.

Όμως ήθελαν να κάνουν και ένα βήμα παραπέρα. Να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο τρόπο ολιστικής αντιμετώπισης της παραγωγής και εμπορίας γεύσεων.

“Σκεφτήκαμε ότι για να πετύχει ένα τέτοιο κατάστημα, πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, να το αγαπήσει ο κόσμος, να καταλάβει την αξία του προϊόντος και να είναι σύμμαχός μας ώστε να το μεταφέρουμε και στο εξωτερικό”, σημειώνει.

Στην Ελλάδα, όπως λέει, το κοινό χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Ένα περιορισμένο κοινό μόνο έχει γνώση των χαρακτηριστικών του προϊόντος. Μια δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που θέλουν να ενημερωθούν και να μάθουν περισσότερα και η τρίτη κατηγορία, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό, αγοράζει ελαιόλαδο απλά για την καθημερινή διατροφή. Είτε με μαζικό τρόπο είτε το παράγει ο ίδιος ή κάποιος φίλος του.

“Τα δύο πρώτα μέρη του κοινού είναι εύκολο να μας προσεγγίσουν. Εμείς θέλουμε να δώσουμε στο τρίτο μέρος του κοινού να καταλάβει ότι υπάρχει και κάτι διαφορετικό από αυτό που τρώει”, υποστηρίζει ο Αλέξανδρος προσθέτοντας: “Σε άλλους αρέσει το φρουτώδες, σε άλλους το πικρό ή το πικάντικο σε άλλους αρέσουν τα ιδιαίτερα ελαιόλαδα. Άλλος θέλει σταθερή ποιότητα και γεύση. Καλύπτουμε μια μεγάλη γκάμα. Υπάρχει κάτι για όλους, αν μπουν στο παιχνίδι να

Τα προϊόντα

Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων που προσφέρουν στο κατάστημα είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές και τα καινοτόμα παρασκευάσματα με ελαιόλαδο, όπως για παράδειγμα μαρμελάδα ελιάς, γλυκό του κουταλιού ελιάς, γλυκόξινο έδεσμα ελιάς, σαλιγκάρια σε ελαιόλαδο, κουλουράκια με αγουρέλαιο κ.ά.

“Είναι προϊόντα που δεν τα συναντάς εύκολα ακόμα και σε ντελικατέσεν”, μας λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος και προσθέτει: “Δε θέλουμε 10 ίδια προϊόντα από μια περιοχή. Θέλουμε ποικιλία, ώστε ο καταναλωτής να ταξιδεύει μέσα από τις επιλογές μας στην Ελλάδα και να διαπιστώνει τις διαφορετικότητες του ελαιόλαδου και των προϊόντων του”.

Το ελαιόλαδο Agora

Από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού η Agora λάνσαρε και ελαιόλαδο με δική της ετικέτα. Πρόκειται για το “Agora”, ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ΠΟΠ, από το Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης, το οποίο πωλείται σε επιλεγμένες ελκυστικές συσκευασίες των 500ml , ο σχεδιασμός των οποίων είναι εργονομικός και έγινε από την red creative. Όταν ρωτάμε τον κ. Στεφανίδη πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ντιζάιν ενός προϊόντος κυρίως για τις εξαγωγές, μας απαντά ότι το ντιζάιν είναι το ένα από τα δέκα βήματα που πρέπει να προσέξει κανείς. “Αλλά αν έμενε μόνο εκεί θα ήταν ένα αποτυχημένο προϊόν”, όπως λέει, καθώς μεγάλη είναι η σημασία της ποιότητας.

Το ελαιόλαδο Agora πωλείται μέσω του καταστήματος, αλλά και ηλεκτρονικά (στο http://www.agorafinefoods.com/), ενώ μπορεί να το βρει κανείς και σε παντοπωλεία και ντελικατέσεν σε όλη την Ελλάδα, σε τουριστικά σημεία αλλά και σε πιο απροσδόκητα σημεία αρκεί αυτά να μοιράζονται τη φιλοσοφία της εταιρίας. “Για παράδειγμα το καλοκαίρι το είχαμε βάλει σε μια μπουτίκ με ρούχα και πήγε καλά”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανίδης. Στο εξωτερικό, η εταιρία έχει ξεκινήσει συνεργασίες στο Λονδίνο και στην Ολλανδία

Σε ένα γενικότερο σχόλιο για την κατάσταση στην αγορά ελαιολάδου σήμερα και για την προώθηση του προϊόντος εκτός συνόρων, ο κ. Στεφανίδης δηλώνει ότι “όταν η ποιότητα του προϊόντος σου είναι τόσο καλή πρέπει και το διαχειριστικό κομμάτι να είναι εξίσου καλό και ποιοτικό” και προσθέτει ότι σε ότι αφορά το τελευταίο, γίνεται πολύ καλή προσπάθεια από παραγωγούς. “Μπορεί οι Ιταλοί αυτό να το έκαναν από πολύ παλιότερα, όμως η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε 2-3 χρόνια να βγάλει πολύ εκλεκτά προϊόντα σε εκλεκτές συσκευασίες και να είναι πλέον ανταγωνίσιμα”, λέει.

Η ευκαιρίες της κρίσης

Στο ερώτημα πώς ένα νέος άνθρωπος βλέπει να προχωράει το επιχειρείν στην Ελλάδα, ο κ. Στεφανίδης εμφανίζεται αισιόδοξος. “Γενικά σίγουρα έχουν αναδειχθεί πάρα πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ίσως και λόγω της κρίσης. Είναι ωραίο το ότι γίνονται νέες δουλειές. Σε αυτό το κομμάτι νομίζω ότι κερδισμένοι βγαίνουμε για το μέλλον. Θα αναδειχθούν πολλά πράγματα. Ήδη και στην πόλη μας υπάρχει καλό δυναμικό σε όλους τους τομείς. Δημιουργικά μυαλά. Αρκεί στην πορεία να μην αμαυρώσουμε, όπως προηγούμενες γενιές, τους στόχους μας. Να μείνουμε σταθεροί στην ποιότητα, να κάνουμε αυτό που αγαπάμε με μεράκι”, σημειώνει. Όσο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το δικό τους εγχείρημα, τις εντοπίζει στις επαφές με το δημόσιο και στην νοοτροπία του κόσμου γύρω από την αγορά του ελαιολάδου, σπεύδει όμως να σημειώσει ότι δε θέλει να σταθεί σε αυτές “γιατί η χαρά που έχουμε από τις αντιδράσεις που παίρνουμε από την εξέλιξη του πρότζεκτ είναι μεγάλη, που θα ήταν άδικο να έλεγα ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες”.

Αυτά τα Χριστούγεννα χαρίστε τρόφιμα!

H Agora ετοίμασε για αυτές τις γιορτές μια εναλλακτική και “λαχταριστή” πρόταση δώρου. Πέντε “γευστικά” και Χριστουγεννιάτικα χειροποίητα κουτιά, τα οποία περιέχουν λιχουδιές για όλα τα γούστα: Το Savoury Gift Box για αυτούς που αγαπούν τις αλμυρές γεύσεις, το Sweet Gift Box, για αυτούς που δεν μπορούν χωρίς γλυκό, το Olive Oil Gift Box, με έξι διαφορετικές ποικιλίες ΠΟΠ και βραβευμένων ελαιόλαδων από όλη την Ελλάδα για όσους ψάχνουν νέες εμπειρίες γύρω από το λάδι, το Gourmet Gift Box και το Premium Gourmet Gift Box, ένα ξύλινο καφάσι με γκουρμέ προϊόντα της συλλογής του καταστήματος.

Άρωμα Χριστουγέννων σε ένα μπουκάλι

Παράλληλα, η Agora λανσάρει μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων και ένα καινοτόμο προϊόν, κατάλληλο για τα εορταστικά πιάτα. Πρόκειται για το Σιρόπι των Χριστουγέννων, το οποίο φτιάχνεται στην Πύλο αποκλειστικά για την επιχείρηση, με αγουρέλαιο μέλι, κρασί, βότανα & φλούδα πορτοκαλιού και χρησιμοποιείται ως άρτυμα για σαλάτες, μαρινάδες, σβήσιμο κρεατικών, για ψητά ενώ ταιριάζει εξαίρετα με γλυκά. Συνοδεύεται δε από συνταγή για μελομακάρονα!

Ήδη, πριν μπούμε καλά-καλά στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τις εορταστικές προτάσεις της Agora. “Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ο κόσμος θα επιλέγει τόσο εύκολα τρόφιμα για δώρο”, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος.

Γευσιγνωσίες και δοκιμές

Το κατάστημα της Agora στην Πολίχνη (Παπάγου 22) ανοίγει τις πόρτες του όλη μέρα για όλους, την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο (20 και 21 Δεκεμβρίου) και μας καλεί σε ένα πάρτυ για να τυλίξουμε μαζί τα Χριστουγεννιάτικα δώρα, να δοκιμάσουμε Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές σε παραλλαγές με ελαιόλαδο καθώς και το προαναφερόμενο Christmas Syrup με γευστικά μελομακάρονα. Παράλληλα θα διεξαχθεί και διαγωνισμός έκπληξη. Στα σκαριά είναι και μια ακόμη εκδήλωση γευσιγνωσίας.

Αυτά τα Χριστούγεννα η Agora κάνει όμως και “άνοιγμα” στην πόλη συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα και αύριο θα μπορείτε να δοκιμάσετε δείγμα προιόντων στο νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στη Χριστουγεννιάτικη αγορά που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ γαστρονομίας (11.00-18.00 στο φουαγιέ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kardiako
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί χτυπά μικρότερες ηλικίες - Οι κίνδυνοι για την καρδιά
Η συχνότητα εμφάνισης έχει αυξηθεί και για τους νεότερους, μαζί με τις αντίστοιχες δυσλειτουργίες που μπορεί να προκαλέσει
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί χτυπά μικρότερες ηλικίες - Οι κίνδυνοι για την καρδιά