Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε κλίμα… Σόιμπλε ξεκίνησε το Eurogroup! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι «σκληροί» ζητούν κι άλλα μέτρα! – Τι δήλωσε ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι «17» – Το ελληνικό χρέος στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Συγκεντρώθηκαν οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τις δηλώσεις να μην ακολουθούν τα ξένα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μία εξαιρετικά σίγουρη συμφωνία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι, καθώς πλέον – έχοντας τις ελληνικές προτάσεις που ακολουθούν ακριβώς την πεπατημένη που επιθυμούν οι Γερμανοί – θα παιχθεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας.

Ας δούμε κάποιες δηλώσεις από τους Ευρωπαίου υπουργούς καθώς κατέφθαναν στη συνεδρίαση του Eurogroup. Πρώτα βλέπουμε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Πρώτα να έχουμε ένα καλό Σαββατοκύριακο. Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις κόντρα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Έχουμε να κάνουμε με χρηματοδοτικά κενά. Πλέον, μιλάμε για ένα καινούργιο πρόγραμμα. Πρέπει να μιλήσουμε για τα θέματα που δεν επαρκούν, για το πρόγραμμα που δεν εξαντλήθηκε. Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα. Θα πούμε στους Έλληνες πως έχουμε κάνει τα πάντα, ενώ εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη. Δεν βλέπω πως θα φτάσουμε σε ένα εύκολο αποτέλεσμα. Θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σήμερα και αύριο. Το πρόβλημα είναι πως έχουμε μία κατάσταση που τους τελευταίους μήνες κατεστράφη. Πριν από μία εβδομάδα είχαμε ένα δημοψήφισμα που έλεγε πως δεν πρέπει να υπάρχουν όροι, τώρα λέμε τα αντίθετα».

Δείτε το βίντεο των δηλώσεων του Σόιμπλε από την ΕΡΤ1 με επεξεργασία από enikos.gr.

Στο ίδιο κλίμα και ο Ντάισελμπουλ δήλωσε πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία. Θα πρέπει να διευθετήσουμε λεπτομέρειες και υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης. Δεν ξέρουμε αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράξη αυτά που ανακοινώνει», είπε και συνέχισε: «Θα πρέπει να ακούσουμε τους υπουργούς και τους θεσμούς για να δούμε τι βελτιώσεις απαιτούνται». «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Υπάρχουν επικρίσεις σε σχέση με το περιεχόμενο των προτάσεων. Πρέπει να δούμε αν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει όσα λέει», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο των δηλώσεων του Ντάισελμπλουμ από την ΕΡΤ1 με επεξεργασία από enikos.gr.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ξεκίνησε μιλώντας για το ελληνικό χρέος λέγοντας πως «έχουμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για το χρέος» και πως «Το ζήτημα του χρέους είναι σημαντικό για όλους, όχι μόνο για τους Έλληνες, διότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο». Συνέχισε λέγοντας πως έχουμε δύο θετικά, το ένα είναι το κουράγιο της ελληνικής κυβέρνησης – που πέρασε από τη βουλή τις προτάσεις – και πως οι Θεσμοί εκτιμούν πως οι προτάσεις είναι μία καλή βάση για συμφωνία. Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σύντομη και είπε μονάχα πως «είμαστε εδώ για να κάνουμε κι άλλη σημαντική πρόοδο».

Δείτε το βίντεο των δηλώσεων του Σαπέν από την ΕΡΤ1 με επεξεργασία από enikos.gr.

Ο Pierre Gramegna υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου – το οποίο αυτή τη στιγμή προεδρεύει στην ΕΕ – έκανε μία ρητορική ερώτηση «τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες για την έλλειψη εμπιστοσύνης;» και συνέχισε λέγοντας «είμαστε προετοιμασμένοι να μιλήσουμε για το χρέος, όμως, το αν θα συμφωνήσουμε είναι ένα άλλο ζήτημα».

Η μαυρισμένη Κριστίν Λαγκάρντ κατέφθασε εμφανώς χαρούμενη. 

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Peter Kazimir δήλωσε πως «Βλέπω ένα μεγάλο πρόβλημα στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι οι Θεσμοί».

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos δήλωσε πως «Όλοι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις» και έπειτα έθεσε το νέο μνημόνιο σε άλλη βάση, λέγοντας «Η ελληνική πρόταση είναι μονάχα κάποια προαπαιτούμενα. Το νέο μνημόνιο θα πρέπει να προετοιμαστεί αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Ιρλανδός, Μάικλ Νούναν, έθεσε ζήτημα εφαρμογής των μέτρων από την υπάρχουσα κυβέρνηση. Ο Ιταλός Κάρλο Παντοάν είπε πως «είμαστε εδώ με ανοικτό μυαλό», αλλά και πως «είμαστε εδώ για διαπραγματεύσεις και όχι για να κλείσουμε μία συμφωνία απόψε». Ο Ολλανδός Eric Wiebes είπε πως «οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο αδύναμες απ’ ότι πρέπει». Και ο Αυστριακός Hans Jörg Schelling είπε πως «λείπουν σημαντικές λεπτομέρειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ