Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κρούγκμαν: Το «Αυτό Είναι Πραξικόπημα» έχει απόλυτο δίκιο!

Ο Πολ Κρούγκμαν σχολιάζει το hashtag #ThisIsACoup (#ΑυτόΕιναιΠραξικόπημα) που κάνει χαμό στο twitter…

Το hashtag #ThisIsACoup (#ΑυτόΕιναιΠραξικόπημα) κάνει πάταγο αυτή τη στιγμή στο twitter και ο Αμερικανός Νομπελίστας, Πολ Κρούγκμαν, αναφέρει στο κείμενό του στους Νιου Γιορκ Τάιμς πως έχει απόλυτο δίκιο. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Αμερικανού, με μετάφραση από το typosthes.gr.

Ας υποθέσουμε πως θεωρείτε τον Τσίπα έναν ανίκανο τσαρλατάνο. Ας υποθέσουμε πως θες απεγνωσμένα να δεις τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την εξουσία. Ας υποθέσουμε, ακόμη, πως καλωσορίζεις την προοπτική να διώξεις αυτούς τους ενοχλητικούς Έλληνες από το ευρώ.

Ακόμη κι αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αυτή η λίστα απαιτήσεων είναι μία τρέλα. Το hashtag #ThisIsACoup έχει απόλυτο δίκιο. Αυτή η λίστα ξεπερνά την σκληρότητα και πηγαίνει σε ξεκάθαρη εκδικητικότητα, απόλυτη καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και καμία ελπίδα ανακούφισης. Προφανώς, προορίζεται να είναι μία πρόταση που η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί. Αλλά, ακόμη κι έτσι, είναι μία γκροτέσκα προδοσία όλων όσων υποτίθεται πως πρεσβεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Μπορεί κάτι να τραβήξει πίσω την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού; Σύμφωνα με όσα λέγονται ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να επαναφέρει λίγη λογική, ο Ολάντ επιτέλους επιδεικνύει λίγη αντίσταση στα γερμανικά ηθικο-οικονομικά, κάτι το οποίο απέτυχε παταγωδών να κάνει στο παρελθόν. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζημιά έχει γίνει ήδη. Ποιος θα εμπιστευτεί τις καλές προθέσεις της Γερμανίας μετά απ’ αυτό;

Κατά κάποιον τρόπο, τα οικονομικά έχουν γίνει σχεδόν δευτερεύοντα. Ακόμη κι έτσι, ας είμαστε σαφείς: αυτό που έχουμε μάθει τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πως το να είσαι μέλος της ευρωζώνης σημαίνει πως οι πιστωτές σου μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου αν παρεκτραπείς. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες της λιτότητας. Παραμένει αληθινό όσο ποτέ πως το να επιβάλεις σκληρή λιτότητα χωρίς ελάφρυνση χρέους είναι μία καταδικασμένη πολιτική όσο αποφασισμένη κι αν είναι μία χώρα στο να υποφέρει. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως ακόμη και μία πλήρης ελληνική υποχώρηση θα είναι ένα αδιέξοδο.

Μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει μία επιτυχημένη έξοδο; Θα προσπαθήσει η Γερμανία να μπλοκάρει την ανάκαμψη; (Συγνώμη, αλλά αυτές είναι οι απορίες που πρέπει πλέον να μας απασχολούν).

Το ευρωπαϊκό σχέδιο – ένα σχέδιο το οποίο πάντοτε εξήρα και υποστήριζα – έχει μόλις δεχτεί ένα φοβερό, πιθανώς μοιραίο χτύπημα. Και ό,τι κι αν πιστεύετε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή την Ελλάδα, δεν ήταν οι Έλληνες αυτοί που το έκαναν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Π. Τσακλόγλου: Ξεκινά σύντομα η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ
Στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 350.000 άτομα τα οποία έχουν εγγραφεί και σχεδόν 150.000 επιχειρήσεις που τους απασχολούν, ενώ τα υπό διαχείριση...
Π. Τσακλόγλου: Ξεκινά σύντομα η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ