Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρία Λαφτσίδου: «Η εκκλησία κατά καιρούς λειτουργεί ως εταιρεία»

Συνέντευξη με τη δημιουργό που σκηνοθετεί τους «Εκκλησιάζοντες», μια κωμωδία για ένα εκκλησιαστικό σκάνδαλο, που θα δούμε στο Θέατρο Αυλαία

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Εκκλησία, εξουσία και δημοσιογραφία συναντιούνται στη νέα κωμωδία των Μιχάλη Δαρνάκη και Μαρίας Λαφτσίδου που θα ανεβεί στο Θέατρο Αυλαία από 21/4/2017 σε σκηνοθεσία της τελευταίας. Οι «Εκκλησιάζοντες» θα μας μεταφέρουν στο τι γίνεται σε μια Μονή την οποία επισκέπτεται ένας δημοσιογράφος στην προσπάθειά του να ξεσκεπάσει ένα εκκλησιαστικό σκάνδαλο. «Εμπνευστήκαμε από τις καιρούς καταγγελίες για την Εκκλησία», μάς είπε η Μαρία Λαφτίδου. Και επέλεξαν να γράψουν για όσα τους ενοχλούν με «το πιο ειλικρινές είδος θεάτρου, την κωμωδία».

Η ίδια τονίζει πως πολλές φορές η Εκκλησία λειτουργεί ως εταιρεία, όμως έχει και ανθρώπους οι οποίοι υπηρετούν την κοινωνία με την προσφορά τους. Στη δική τους παράσταση σατιρίζεται η πλευρά εκείνη του Κλήρου που τροφοδοτεί τον φανατισμό και το ρατσισμό, και που αδιαφορεί για την πνευματική εξέλιξη ενός λαού.

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τους «Εκκλησιάζοντες»;

-Η ιδέα γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια ύστερα από συζητήσεις με τον Μιχάλη Δαρνάκη με τον οποίο υπογράφουμε μαζί το κείμενο. Ως αφορμή στάθηκαν οι κατά καιρούς καταγγελίες για την Εκκλησία οι οποίες, ασχέτως αν επιβεβαιώθηκαν ή όχι, απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Θέλαμε να γράψουμε για όσα βλέπουμε και για όσα μας ενοχλούν, όχι μόνο στη στάση της Εκκλησίας, αλλά και σε εκείνη της πολιτικής. Γι’ αυτό επιλέξαμε να πούμε την δική μας αλήθεια μέσα από το πιο ειλικρινές είδος θεάτρου, την κωμωδία.

-Ποια η δική σας σχέση με τη θρησκεία;

-Η θρησκεία ως θέμα συζήτησης πάντα με ενδιέφερε γιατί έχει τεράστιο φιλοσοφικό ενδιαφέρον. Δεν αποκλείω την ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης. Πιστεύω όμως απόλυτα στην δύναμη του ανθρώπου. Από ανθρώπους παίρνω δύναμη, εμπνέομαι, ζητώ και παίρνω βοήθεια.

 

-Γιατί επιλέξατε να σχολιάσετε τη σχέση κράτους – εκκλησίας; Πώς την κρίνετε και πώς είναι η στάση της απέναντι σε προβλήματα του τόπου;

-Ο χωρισμός του Κράτους με την Εκκλησία κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ήταν πρόβλημα του παρελθόντος. Είναι προφανές ότι ασκείται πολιτική από την πλευρά της Εκκλησίας, καλυμμένη από μία μορφή πνευματικότητας. Η εκκλησία ως οργανισμός, κατά καιρούς λειτουργεί ως εταιρεία. Όμως, ως οργανωμένη κοινότητα έχει στους κόλπους της και ανθρώπους οι οποίοι υπηρετούν την κοινωνία με την προσφορά τους. Η παράσταση σατιρίζει εκείνη την πτυχή του Κλήρου που θέλει να επιβάλλει τις απόψεις της χτίζοντας φανατισμό ή ρατσισμό, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορεί για την πνευματική εξέλιξη του ελληνικού λαού.

-Ποιον ρόλο παίζει ο τύπος, η δημοσιογραφία;

-Η δημοσιογραφία στο έργο παίζει καθοριστικό ρόλο. Ένας φιλόδοξος δημοσιογράφος προσπαθεί να ξεσκεπάσει ένα τεράστιο εκκλησιαστικό σκάνδαλο και έρχεται στη Μονή για να βρει αποδείξεις. Όταν όμως φτάσει, ανακαλύπτει κι άλλες παράνομες κινήσεις των μοναχών καθώς και την συνεργασία τους με τον Υπουργό. Τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

 

-Τι θα συμβεί επί σκηνής;

-Επί σκηνής θα δούμε μία σύγχρονη κωμωδία με έξι εξαιρετικούς ηθοποιούς. Αυτό που προσπαθήσαμε να φτιάξουμε είναι μία κωμωδία με όλη την σημασία της λέξης. Δουλέψαμε χωρίς όρια κι επειδή είμαι ηθοποιός, προσπάθησα να σκηνοθετήσω όπως μου αρέσει να με σκηνοθετούν. Με απόλυτη ελευθερία πρότασης, χωρίς κανόνες και «πρέπει» γιατί αυτό ακριβώς πιστεύω πως είναι η κωμωδία. Το πιο ελεύθερο και λuτρωτικό είδος θεάτρου.

-Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα mermix. Ποιοι οι στόχοι και ποια τα επόμενα σχέδια;

-Η ομάδα mermiξ αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο. Το είδος με το οποίο έχουμε ασχοληθεί μέχρι στιγμής είναι η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κωμωδία, γιατί μέσα από αυτό το είδος μπορούμε να εκφράσουμε όσα θέλουμε να πούμε για το σήμερα. Τα επόμενά μας βήματα θα τα συζητήσουμε μόλις τελειώσει το ταξίδι μας με τους «Εκκλησιάζοντες» και ελπίζουμε να είναι ένα μακρύ ταξίδι.

 Συντελεστές:

Κείμενο: Μιχάλης Δαρνάκης & Μαρία Λαφτσίδου, Σκηνοθεσία: Μαρία Λαφτσίδου, Σκηνoγραφία-Κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης, Χορογραφίες: Μάριος Μιλτιάδου, Εκμάθηση Ποντιακού Χορού «Σέρρα»: Γιώργος Μηχαηλίδης, Σχεδιασμός Φωτισμών: Τρύφων Κεχαγιάς, Φωτογράφος: Κώστας Αμοιρίδης, Μακιγιάζ: Ανδριάνα Δαλκυριάδου, Κατερίνα Μαλαχιά, Δανάη Μωρογιάννη, Μαρία Ζακιράκη, Σχεδιασμός Αφίσας: Ανδρέας Μαυρίδης, Ηχογραφήσεις: Μάριος Αποστολακούλης/Grey Studios, Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Πασχάλης Αραμπατζής, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Γεωργαντά, Βοηθοί Σκηνογράφου: Αθηνά Μπατσίλα, Σπυριδούλα Λιαρατσίκα , Βοηθοί Φωτογράφου: Πένυ Σολωμού, Αλίκη Πασιαλή

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δάγκαλης, Νίκος 

Τσολερίδης, Σταμάτης Στάμογλου, Ανδρέας Μαυρίδης, Μιχάλης Δαρνάκης

Χρήσιμα

Ημέρες - Ώρες Παραστάσεων: 21-22-23/4 και 27-28-30/4 2017 στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 100’. Τιμές εισιτηρίων: 12 €(Γενική Είσοδος),  8 €(Φοιτητές, ΑμεΑ, Άνω των 65, Ανέργων), 5 €(Ατέλειες ΣΕΗ - ΕΣΗΕΜΘ), Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια . Προπώληση: Στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ Πλευρά Τσιμισκή, τηλ 2310 237700 Δευτέρα - Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Και μετά τις ευρωεκλογές, τί;
Η παραδοσιακή αδιαφορία του ψηφοφόρου και η άρνηση προσέγγισης του θέματος με μεγαλύτερες αξιώσεις συνάντησε την πλήρη ανεπάρκεια του πολιτικού...
Και μετά τις ευρωεκλογές, τί;