Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα Τείχη «πλημμυρίζουν» τέχνη με 12 νέα εργαστήρια! (φωτό)

Ξεκινούν οι αιτήσεις για 12 τμήματα εργαστήρια στα πλαίσια της «Πολιτιστικής Γειτονιάς» - Τι πρέπει να ξέρετε

Φτερά στις τέχνες, τον πολιτισμό, τις καλλιτεχνικές δημιουργίες και την έκφραση ανοίγει η «Πολιτιστική Γειτονιά» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Σε μια αναμορφωμένη και αναβαθμισμένη περιοχή,  ήχοι, χρώματα, ρυθμοί, εικόνες και καλλιτεχνικές δημιουργίες θα σμίγουν με τις ιστορικές μνήμες της μακραίωνης βυζαντινής ιστορίας της πόλης, που μαρτυρούν τη χιλιόχρονη και πλέον ταυτότητά της, αλλά και της προσφυγιάς, και σε έναν παράλληλο διάλογο θα μετατρέψουν, στην πορεία του χρόνου, μια περιοχή σε κυψέλη πολιτισμού και δημιουργίας, με πρωταγωνιστές κυρίως τη νέα γενιά.

Πρόκειται για την «Πολιτιστική Γειτονιά» που αναπτύσσεται κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Ακρίτα, Ελπίδος, Μετεώρων και Αλ. Παπαδοπούλου, στο πάρκο «Ελπίδος» στις Συκιές. Η περιοχή παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε για την οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων και τις μετέπειτα περιόδους, σταδιακά αλλά σταθερά, ο χρόνος την έθεσε στο περιθώριο και στη λήθη.

Αυτή η περιοχή απόκτησε και πάλι ζωή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των δυο πρώτων φάσεων, που συγχρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και δημοτικούς πόρους, καθώς σταθερά πυκνώνουν και πολλαπλασιάζονται οι δράσεις και τα προγράμματα με τη λειτουργία νέων τμημάτων καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας.

Στόχος και φιλοδοξία της δημοτικής αρχής, όπως δηλώνουν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, είναι ο χώρος να μετατραπεί σε μια ανοιχτή σκηνή καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, έκφρασης και εκπαίδευσης, ο οποίος σταδιακά θα αποτελέσει και πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών. Κι όλα αυτά σε κτίσματα που προήλθαν από την ανακατασκευή και αποκατάσταση των παλιών δώδεκα προσφυγικών κτισμάτων, με την πρόβλεψη για τη δημιουργία ειδικού μουσείου προσφύγων.

Νέος κύκλος δράσεων και τμημάτων

Στον χώρο που αναπλάστηκε, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική παράδοση και την ιστορία, έχει προγραμματισθεί ένας νέος και διευρυμένος κύκλος δραστηριοτήτων και δράσεων, με σκοπό να προσφέρει στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες, ευκαιρίες εκπαίδευσης, καλλιτεχνικής κατάρτισης και δημιουργικής έκφρασης, αλλά και διεξόδους επαγγελματικής διεξόδου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών για την περίοδο Οκτώβριος 2015-Ιούνιος 2016, θα λειτουργήσουν συνολικά 12 τμήματα-εργαστήρια. Σ’ αυτά θα διδάσκουν ειδικοί καλλιτέχνες και άνθρωποι των τεχνών, και η έναρξη της λειτουργίας τους τοποθετείται στις αρχές του Οκτώβρη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους από αύριο, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, επικοινωνώντας με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη (τηλ.: 6976.705667) και το Κέντρο Πληροφόρησης «Πολιτιστικής Γειτονιάς» (Βαγγέλης Ηλιάδης, τηλ.: 6972.702870). Τα τμήματα-εργαστήρια, δε, που πρόκειται να λειτουργήσουν είναι τα εξής:

  • Αγιογραφία ενηλίκων,
  • Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά για ενήλικες,
  • Ψηφιακή φωτογραφία για ενήλικες και μαθητές 3ης Γυμνασίου και Λυκείου, 
  • Κεραμική-αγγειοπλαστική: Τμήμα ενηλίκων και τμήμα για παιδιά νήπια και Α΄  Δημοτικού,
  • Θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων,
  • Προετοιμασία για δραματικές σχολές,
  • Κατασκευή παραδοσιακών μουσικών οργάνων για ενήλικες,
  • Σκίτσο για ενήλικες και μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου,
  • Γκράφιτι για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου,
  • Εισαγωγή στην κηποτεχνική για μαθητές και ενηλίκους,
  • Ζωγραφική ενηλίκων με μικρή οικονομική συνεισφορά,
  • Πρώτες Βοήθειες και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών: Μαθήματα και εκπαίδευση από την ΕΔΟΜΑΚ

Στα τμήματα-εργαστήρια μπορούν να συμμετάσχουν πολίτες και από άλλους δήμους, με προτεραιότητα επιλογής, όμως, να έχουν οι δημότες και κάτοικοι του δήμου Νεάπολης Συκεών. Τα τμήματα αφορούν και ανέργους ΟΑΕΔ και μαθητές, εκτός της ζωγραφικής που θα είναι με συνδρομή, ενώ τα μαθήματα θα είναι δίωρα και τρίωρα, μια και δυο φορές την εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ