Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ο φόβος» του Στέφαν Τσβάιχ και στο Θέατρο Αυλαία

Σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έλενας Πέγκα, η συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου έρχεται και στην πόλη μας

To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, ανέθεσε στην Έλενα Πέγκα την κεντρική του παραγωγή. Συγγραφέας και σκηνοθέτις με σημαντική πορεία στον χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, διασκευάζει και σκηνοθετεί τη θαυμάσια νουβέλα του μεγάλου Αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, «Φόβος» με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών της νεότερης γενιάς, τους Διαμαντή Καραναστάση, Κατερίνα Μισιχρόνη, Κατερίνα Μαούτσου και Παναγιώτη Σούλη. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 27 Νοεμβρίου 2015 στην Καλαμάτα και θα ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη από 5 έως και 10 Ιανουαρίου 2016, στο Θέατρο Αυλαία για να καταλήξει στην Αθήνα τέλος Ιανουαρίου.

Ο Φόβος, ένα κλασικό κείμενο γραμμένο την ίδια εποχή των σπουδαίων ψυχαναλυτικών κειμένων του Φρόυντ ανοίγει την πόρτα στον θεατή σε μια κατάσταση αμείωτης δραματικής έντασης όπου ο φόβος αλλάζει μορφές, αλλά παραμένει μπροστά του σε όλο το φάσμα των συναισθημάτων που τον συνοδεύουν. Ο έρωτας, ο γάμος, η πίστη, η ζήλια, η ίντριγκα, η απόρριψη, η αγωνία στροβιλίζονται στη σκηνή ανάμεσα στο γοητευτικό κουαρτέτο των εξαιρετικά χτισμένων χαρακτήρων του Τσβάιχ.

Μιά συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

H Καλαμάτα, διεκδικώντας δυναμικά την υποψηφιότητά της για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2020-2021, έχει ξεκινήσει σειρά δράσεων στο χώρο του πολιτισμού, μέσα στις οποίες εντάσσονται και οι δυο παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης.  Ο «Φόβος» είναι μία εκ των δυο παραγωγών που θα παρουσιάσει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ. Η δεύτερη είναι «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Σύνοψη για τον Φόβο

Η Ιρένε, μιά νέα γυναίκα, παντρεμένη, έχει ένα νεαρό πιανίστα για εραστή. Κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι του εραστή της λέει μέσα της πως είναι η τελευταία φορά. Δε θέλει να διακινδυνεύσει την οικογενειακή ζωή της, το ασφαλές σπίτι της, τα δυο της παιδιά, ούτε να χάσει το σύζυγό της, που της είναι αφοσιωμένος. Την τελευταία φορά που βγαίνει από το σπίτι του εραστή της, στην εξώπορτα, έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο, η ζωή της αλλάζει και οδηγείται σε μια σκοτεινή διαδρομή με αναπάντεχο τέλος.

Ο Στέφαν Τσβάιχ με χειρουργική ακρίβεια περιγράφει και μας αναλύει το φόβο ως ατομικό βίωμα, αλλά και τις κοινωνικές συνιστώσες του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΦΟΒΟΣ του Στέφαν Τσβάιχ

Μετάφραση/Διασκευή: Έλενα Πέγκα

Στη μετάφραση συνεργάστηκε με την Μαριλένα Καβάζη, στην διασκευή με την Ορσία Σοφρά.

Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα

Σκηνικό-Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης

Μουσική: Ορέστης Τάνης

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Επιμέλεια Κίνησης: Ιρις Νικολάου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Κιθάρες: Αλέξανδρος Καραδήμος

Φωτογραφίες: Τάσσος Βρεττός

Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος

Διαμαντής Καραναστάσης

Κατερίνα Μισιχρόνη

Κατερίνα Μαούτσου

Παναγιώτης Σούλης

5/1-10/1 ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

12/1-13/1 ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ ΚΑΒΑΛΑ

Από 21/1 στην Αθήνα στο ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη 5-10 Ιανουαρίου 2016: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00.

Είσοδος: 14 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό και ανέργων)

Προπώληση: www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία

Πληροφορίες – κρατήσεις στο ταμείο του Θεάτρου, Πλατεία ΧΑΝΘ(Πλευρά Τσιμισκή) και στο Τ: 2310 237700. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων
Το πρόγραμμα της αποψινής συνάντησης των Επιταφίων στην «καρδιά» της πόλης και οι πρωτοβουλίες του δήμου Θεσσαλονίκης για ενίσχυση του θρησκευτικού...
Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων