Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Street Panthers κατά των οδηγών με συμπεριφορά… «γαϊδάρων»

Στην Ελλάδα του σχεδόν ανύπαρκτου σεβασμού των οδηγών προς τους πεζούς, το να κυκλοφορείς με τα πόδια μπορεί να αποδειχθεί μια αρκετά… δύσκολη υπόθεση. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε ράμπες ΑΜΕΑ, πάνω σε πεζοδρόμια, πάνω σε πεζόδρομους και γενικώς σε κάθε «κενό» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «θέση παρκαρίσματος», μοτοσικλέτες που πολλές φορές κινούνται πάνω στο πεζοδρόμιο… Πρόκειται για εικόνες που όλοι έχουμε συναντήσει και όλοι έχουμε καταδικάσει, αν και πολλοί από εμάς (κακά τα ψέματα), πολλές φορές έχουμε επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί. Η έλλειψη αστυνόμευσης (μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας), αλλά και η οικονομική κρίση που δεν επιτρέπει στους οδηγούς να πληρώσουν για να αφήσουν το αυτοκίνητο σε πάρκινγκ, είναι δύο παράγοντες που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι εξακολουθούν να αντιστέκονται και να διαδίδουν το μήνυμα της αντίστασης στην κυριαρχία των αυτοκινήτων επί των δημόσιων χώρων που είναι προορισμένοι για τους πεζούς! Πρόκειται για τη γνωστή ομάδα των «Street Panthers» (http://www.streetpanthers.gr/) που με τα αυτοκόλλητα που μοιράζουν και κολλούν σε όσους επιδεικνύουν συμπεριφορά… γαιδάρου, όπως είναι το χαρακτηριστικό σήμα που υπάρχει πάνω στο αυτοκόλλητο.

«Όταν υπάρχει αστυνόμευση, δεν υπάρχουν γαϊδούρια! Δεν μένει περιθώριο για να θεωρηθεί ο άλλος 'γάιδαρος'», δήλωσε στον «Τ.Θ.» ο ιδρυτής της ομάδας των «Street Panthers», Γρηγόρης Μαυράκης. «Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα πεζοδρόμιο στη Φρανκφούρτη. Αν βάλεις εκεί το αυτοκίνητό σου, σε τρία λεπτά θα σε έχουν γράψει. Εκεί δεν χωράει η γαϊδουριά! Θα τιμωρηθείς κατ' ευθείαν και δεν θα το ξανακάνεις», πρόσθεσε ο ίδιος και απέδωσε το φαινόμενο της κατάληψης των κενών χώρων από τα αυτοκίνητα σε «έλλειψη υποδομών (καθώς δεν είναι κατάλληλα φτιαγμένες οι διαβάσεις και τα πεζοδρόμια), έλλειψη Παιδείας και έλλειψη αστυνόμευσης». 

Ο κ. Μαυράκης διευκρινίζει ότι οι… «Πάνθηρες» δεν θεωρούν τον εαυτό τους «ως κάποιου είδους αστυνομία», αλλά τονίζει ότι ο ρόλος του αυτοκόλλητου είναι η «ατομική άμυνα». Θεωρεί, επίσης, ότι «τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η έννοια του δημόσιου χώρου, της προσβασιμότητας, του δικαιώματος στο περπάτημα. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμά τους σε ένα αξιοπρεπή δημόσιο χώρο. Προχωρούν τα ήθη της προσβασιμότητας, της τάξης στον αστικό χώρο και της θέσης του πεζού έναντι του αυτοκινήτου. Όμως αυτό ενσωματώνεται αργά στην πράξη και στις υποδομές και εκτός από ένα κεντρικό κομμάτι της πόλης στο οποίο βλέπουμε αλλαγές (ράμπες, πεζοδρομήσεις κλπ), η κατάσταση είναι χαοτική. Και όχι μόνο στις πόλεις αλλά και στα χωριά. Στα χωριά δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, απλώς είναι κοινή πρακτική ο κόσμος να περπατάει μέσα στο δρόμο»… 

Πώς ξεκίνησαν οι «Street Panthers»

Η ομάδα των «Street Panthers» ξεκίνησε, κατά τον κ. Μαυράκη «από τον καθημερινό θυμό ενός πολίτη που περπατάει στο δρόμο και τον βρίσκει κλειστό από κάποιο αυτοκίνητο και κάποιον ο οποίος για να βολευτεί, προτίμησε να ξεβολέψει δεκάδες ή και εκατοντάδες πεζούς». Τα πρώτα αυτοκόλλητα τυπώθηκαν το 1996 και τα χρησιμοποιούσαν σε επίπεδο παρέας. Το 2003 δημιουργήθηκε η ομάδα, το θέμα ανέβηκε στο Internet και ξαφνικά οι «Πάνθηρες» εξαπλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Έκτοτε έχουν τυπωθεί περίπου 1 εκατομμύριο αυτοκόλλητα! Μάλιστα, η κίνηση των «Street Panthers», ενέπνευσε και μια άλλη ομάδα στην Πορτογαλία, που έχουν κάνει ένα αντίστοιχο αυτοκόλλητο!

Οι αντιδράσεις από τον κόσμο είναι δύο ειδών. «Η μια είναι η θετική και ενθουσιώδης και η άλλη (αν και πολύ μικρότερη) είναι η αρνητική», λέει ο κ. Μαυράκης και εξηγεί ότι «αυτή προέρχεται από τους παθόντες, οι οποίοι διαμαρτύρονται είτε στο site μας είτε επί τόπου. Έχουν γίνει και επεισόδια, ορισμένα, μάλιστα ήταν βίαια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που έφτασαν στα δικαστήρια»! Όσο για το πόσα είναι τα μέλη της ομάδας; «Δεν έχει σημασία ο πυρήνας όσο η απήχηση στον κόσμο. Έχουμε πάνω από 10.000 ανθρώπους που έχουν ζητήσει αυτοκόλλητα. Θεωρούμε ως μέλος της ομάδας κάθε έναν που έψαξε, βρήκε, πήρε τα αυτοκόλλητα στην τσέπη του και τα χρησιμοποίησε. Και αν έχουν παραγγείλει 10.000 άνθρωποι τα αυτοκόλλητα, τότε πρέπει να είναι περισσότεροι από τους διπλάσιους αυτοί που τα χρησιμοποίησαν», λέει ο κ. Μαυράκης.

Διευκρινίζει ακόμη ότι «ποτέ δεν έχει αμφισβητηθεί σαν παράνομο το να κολλήσεις αυτοκόλλητο. Έχουμε θέσει το ερώτημα και σε νομικούς και μας είπαν πως αν φτάσει τέτοια υπόθεση σε αυτούς, θα μας επαινέσουν δημόσια. Δεν φοβόμαστε μήπως μας πάνε στα δικαστήρια σχετικά με τη νομιμότητα του αυτοκόλλητου, αλλά η τυχόν διακίνηση χρημάτων χωρίς αποδείξεις είναι επίφοβη. Γι' αυτό έχουμε συστήσει αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία έχει τιμολόγιο και ταμειακή μηχανή για αποδείξεις. Πρέπει να είμαστε σύμφωνοι με το νόμο για να είμαστε 'άτρωτοι'. Οπότε προσέχουμε να τα κάνουμε όλα νόμιμα για να μην έχουμε πρόβλημα», επισημαίνει και καταλήγει στέλνοντας το μήνυμα της αντίστασης: «Η ευθύνη για το καλύτερο αύριο ανήκει σε όλους μας και οι Street Panthers διακηρύσσουν την αντίσταση και όχι το να σκύβουμε το κεφάλι, να περνάμε ανάμεσα από τα Ι.Χ. και να σκουπίζουμε τους προφυλακτήρες τους με τα ρούχα μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου
Ο Απόστολος Χρήστου συνδύασε την 31η του νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο
Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου