Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι προέκυψε από την αστυνομική έφοδο στον καταυλισμό Καποτά στο Μενίδι

Κάτω από πολύ δύσκοες συνθήκες επιβιώνουν οι περίπου 4.500 άνθρωποι που ζουν στον καταυλισμό

Πέντε συλλήψεις για παράνομη κατοχή και διακίνηση όπλων, τρεις για ναρκωτικά, και κατάσχεση εξήντα χιλιάδων λαθραίων πακέτων τσιγάρων ήταν το αποτέλεσμα της εφόδου που πραγματοποίησε η αστυνομία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στο στρατόπεδο Καποτά, στο Μενίδι.

Την εικόνα, σύμφωνα με οδοιπορικό που πραγματοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συμπληρώνουν πλαστά έγγραφα, παράβαση Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας, ρευματοκλοπή και έξω από τη μάντρα του Καποτά σε απόσταση αναπνοής, δενδρύλλια κάνναβης, πυροβόλα όπλα, φυσίγγια και δώδεκα ακινητοποιημένα οχήματα.

Οι 4.500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους οικογένειες, που ζουν στα κοντέινερ επιβιώνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. «Ακόμη και η εκκλησία μας, ο άγιος Σώζων, που ονομάσθηκε έτσι γιατί σωθήκαμε από τους σεισμούς, είναι ένα μεγάλο κοντέινερ» λέει η Δέσποινα που κοιτάζει με αγωνία την εξέλιξη της επιχείρησης. «Έχουμε ακούσει και για όπλα και για ναρκωτικά, αλλά εμείς δεν τα βλέπουμε, ίσως γίνονται νύχτα που δεν κυκλοφορούμε» προσθέτει.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι στερούνται τα βασικά, με τελευταίο το ρεύμα, που είδαν να κόβει από δεκάδες σπίτια η ΔΕΗ, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν, οδηγώντας κάποιους από αυτούς σε παραβατικές ενέργειες, όπως η ρευματοκλοπή.

Η αντιπρόεδρος του νεοσυσταθέντος Συλλόγου στον καταυλισμό, Ειρήνη Σιώρη, μάς δείχνει μια ολόκληρη περιοχή, χωρίς ρεύμα ακόμη και σε οικογένειες όπου ένα μέλος τους είναι καρκινοπαθής. «Όχι δεν είμαστε γκέτο» τονίζει, «ζούμε δύσκολα. Εμείς, την θέλουμε την αστυνομία και δεν μπορεί μια μικρή μειοψηφία παραβατικών ατόμων να παίρνει στο λαιμό της 4.500 άτομα».

«Έχει αλλοιωθεί ο πληθυσμός. Έχουν παρεισφρήσει στοιχεία που δεν έπρεπε να είναι εδώ μέσα, όπως οι Ρομά» αναφέρει ο κ. Ντόνας, γέννημα θρέμμα από το Μενίδι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκεί πηγάζει κυρίως η εγκληματικότητα.

Ο κ. Ανδρέας δεν μπορεί να διανοηθεί ότι «έχουν χωθεί ξένα άτομα μέσα στον οικισμό». «Ναι, έχουν χωθεί, αλλά κάποιος τους επέτρεψε να έρθουν. Και αυτά τα άτομα δεν είναι ελεγμένα».

«Είναι ελάχιστοι οι παραβατικοί. Ας τους συλλάβουν, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να μπορούμε επιτέλους εμείς και τα παιδιά μας να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον» συμπληρώνει η κ. Σιώρη.

Για την αμέλεια συντήρησης των εγκαταστάσεων διαμαρτύρονται, επίσης, οι κάτοικοι. «Οι υπηρεσίες δεν πατούν ποτέ εδώ. Έχουμε ενημερώσει ότι οι σωλήνες είναι τρύπιοι, ακόμα περιμένουμε» καταγγέλλει η κ. Σαββίδου. Όσο για το σκουπιδιάρικο «το βλέπουμε 1-2 φορές τη βδομάδα στην καλύτερη περίπτωση».

Εννιά στους δέκα εδώ είναι άνεργοι, μας λέει η αντιπρόεδρος κ. Σιώρη και οι περισσότεροι είναι πρώην οικοδόμοι που ζουν την κρίση στον κλάδο. Η έφοδος της αστυνομίας για όλους αυτούς είναι κάτι που το ήθελαν και, όπως λέει η Σιώρη, «μακάρι να παγιωθούν οι περιπολίες κάθε μέρα και όχι περιστασιακά, όπως σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καϊλή: Η ΕΕ και το κόμμα μου δεν με υπερασπίστηκαν - Θα μετακομίσω στην Ιταλία
«Bελγικές αρχές με χώρισαν βίαια από τη δίχρονη κόρη μου. Κάτι που δεν εύχομαι σε καμία μητέρα» είπε η Εύα Καϊλή
Καϊλή: Η ΕΕ και το κόμμα μου δεν με υπερασπίστηκαν - Θα μετακομίσω στην Ιταλία