Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εγκληματική οργάνωση έστησε εργοστάσιο και... εξήγαγε λαθραία τσιγάρα (ΦΩΤΟ)

Εγκληματική οργάνωση έστησε εργοστάσιο και... εξήγαγε λαθραία τσιγάρα

Πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης που ειδικευόταν στην παρασκευή και διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων και την οποία εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στο Κορωπί Αττικής, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έως αυτή την ώρα έχουν συλληφθεί 18 άτομα ηλικίας από 21 έως 82 ετών μεταξύ των οποίων και οι εγκέφαλοι της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη δύο άτομα.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι έπειτα από σχετική έρευνα διακριβώθηκε πλήρως η δράση ενός δομημένου εγκληματικού δικτύου, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν στη συστηματική παρασκευή και διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Η εξάρθρωση του εγκληματικού αυτού δικτύου επιβεβαιώνει ότι η καταπολέμηση του παραεμπορίου και των λαθραίων προϊόντων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη, ευρεία αστυνομική επιχείρηση το Σάββατο 19 Μάιου 2018 στο Κορωπί Αττικής.

Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι (18) συλληφθέντες αλλοδαποί, ηλικίας από 21 έως 82 ετών, μεταξύ των οποίων και οι «υπεύθυνοι» της οργάνωσης, ενώ για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη (3) άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα, του νόμου για την κύρωση κώδικα φόρου προστιθέμενης αξίας, ήτοι λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών, των οποίων οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, καθώς και για παραβάσεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα – προανάκριση, που βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν σε διεθνικό επίπεδο.

Σκοπός της ήταν η παρασκευή τσιγάρων με επιγραφές διάφορων επώνυμων εταιρειών, τα οποία διακινούσαν λαθραία στη χώρα μας και στο εξωτερικό, αποφεύγοντας την πληρωμή των αναλογούντων δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Αναλυτικότερα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες, για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού, διατηρούσαν στην περιοχή του Κορωπίου αποθήκες τις οποίες είχαν μετατρέψει σε πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια, για την επεξεργασία του καπνού και για την παρασκευή σιγαρέτων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν :

πλήρης υποστηρικτικός μηχανισμός για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, με κτηριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσιο παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης και

μηχανολογικός εξοπλισμός, για την παραγωγή των λαθραίων τσιγάρων συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη γραμμή επεξεργασίας , τυποποίησης και συσκευασίας τέτοιων προϊόντων.

Χαρακτηριστικό της οργανωμένης δράσης και του επαγγελματικού τρόπου λειτουργίας της οργάνωσης είναι ότι προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητα της από τις διωκτικές Αρχές, δρούσε ως εξής :

τα προς εξαγωγή πακέτα τσιγάρων ήταν αποθηκευμένα σε πακέτα που ανέγραφαν ότι περιέχουν διάφορα είδη ζαχαρωτών, όμοια σε μέγεθος και σχήμα με πραγματικά πακέτα τσιγάρων,

περιμετρικά των τοίχων των εγκαταστάσεων – αποθηκών που χρησιμοποιούσαν ως εργαστήρια, είχαν τοποθετήσει ειδικά στρώματα μόνωσης, ώστε να μην ακούγεται θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανημάτων, ενώ

οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτο σημείο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την επιτήρηση αυτών.

Στην κατοχή τους, καθώς και στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες – εργοστάσια και οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Στην πρώτη εγκατάσταση (αποθήκη-εργαστήριο) κατασχέθηκαν :

μηχανολογική εγκατάσταση για την επεξεργασία καπνού, η οποία αποτελείται από δύο επιμέρους μονάδες συνδεδεμένες μεταξύ τους,

μονάδα υποδοχής και κοπής ακατέργαστου καπνού

μονάδα ανάδευσης και εξαγωγής καπνού,

(105.900) τσιγάρα διάφορων επώνυμων εταιρειών,

(9.500) φύλλα ακατέργαστου καπνού,

(3.550) κιλά περίπου επεξεργασμένο καπνό,

πλήθος υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων,

μεταλλική δεξαμενή για την ανάδευση καπνού.

Στην δεύτερη εγκατάσταση (αποθήκη-εργαστήριο), κατασχέθηκαν:

μηχανή παρασκευής τσιγάρων,

μηχανή συσκευασίας τσιγάρων,

μηχάνημα απορρόφησης διπλού συλλέκτη μάρκας

μηχανή φιλτραρίσματος καπνού.

(879.940) τσιγάρα διαφόρων επώνυμων εταιρειών,

(2.000) κιλά περίπου χύμα επεξεργασμένου καπνού,

(6.509.000) φίλτρα για την παρασκευή τσιγάρων,

(117) δοχεία με κόλλα για την παρασκευή τσιγάρων και πλήθος υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων.

Από τον περιβάλλοντα χώρο κατασχέθηκαν:

κοντέινερ με (5.700.000) τσιγάρα,

κοντέινερ με (3.450.000) φίλτρα τσιγάρων,

κοντέινερ με πλήθος μονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνταν στους τοίχους των αποθηκών μόνωση

(2) κλάρκ και (2) αυτοκίνητα.

Επιπλέον εντός κοντέινερ βρέθηκαν αντικείμενα για τα οποία κλήθηκε υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανατολικής Αττικής και διαπίστωσε ότι πρόκειται για αγγεία - ολόκληρα και θραύσματα - τα οποία χρονολογούνται από το 2.000 Π.Χ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

μηχανικό εξάρτημα για παραγωγή τσιγάρων και ζυγαριά ακριβείας,

πλήθος πακέτων τσιγάρων στερούμενων ταινίας ειδικού φόρου κατανάλωσης,

(2.340) ευρώ και (1.200) Γρίβνα Ουκρανίας,

(2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μονάδα αποθήκευσης USB

πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων με τηλέφωνα και μάρκες τσιγάρων,

πλήθος κινητών τηλεφώνων, καθώς και

οδηγίες χρήσεως για συναρμολόγηση και λειτουργία μηχανημάτων παρασκευής τσιγάρων.

Η δραστηριότητα της οργάνωσης στερούσε το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα καθώς μόνο τα (16) εκατομμύρια φίλτρα και βιομηχανοποιημένα τσιγάρα, καθώς και οι (5) τόνοι και (450) κιλά επεξεργασμένου καπνού που προοριζόταν για την κατασκευή τσιγάρων, αντιστοιχούν σε δασμούς και φόρους που ξεπερνούν τα (2,5) εκατομμύρια ευρώ.

Τα κατασχεθέντα πακέτα τσιγάρων, καπνού και των άλλων χύμα καπνικών ειδών, θα παραδοθούν προς φύλαξη στη Διεύθυνση Ελέγχου Τελωνείων του Υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή των αναλογούντων δασμών και λοιπών φόρων.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ