Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣΚΑΪ: Αυτοί είναι οι ύποπτοι για την βόμβα (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Τι ερευνά η ΕΛΑΣ - Προβληματισμός για το είδος της βόμβας

Στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στη σύλληψη αυτών που ευθύνονται για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 02:35 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κτίριο του ΣΚΑΪ, επί της Εθνάρχου Μακαρίου, στο Νέο Φάληρο, αναζητούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής που χειρίζονται την υπόθεση.

Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός περιείχε τουλάχιστον έξι κιλά εκρηκτικής ύλης, που προξένησε σημαντικές ζημιές στα τζάμια, μέχρι τον 6ο όροφο του κτιρίου, αλλά και ζημιές στους τοίχους στο εσωτερικό, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Η συλλογή οπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας, έχει ολοκληρωθεί, ενώ αναμένονται απαντήσεις για το πώς οι τρομοκράτες άφησαν τον σάκο- βόμβα και για το δρομολόγιο που ακολούθησαν διαφεύγοντας από το σημείο.

Παλιοί γνώριμοι της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής στρέφουν τις έρευνές τους και στο παρελθόν, ανασύροντας δύο «οικεία» πρόσωπά τους, τα οποία όμως είναι αταυτοποίητα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον «Σγουρομάλλη» ή Ξανθό» και τα πρόσωπα Τριαντόπουλος ή Παπαδόπουλος σύμφωνα με τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων τα οποία είχαν βρεθεί σε γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, τον Νοέμβριο του 2017.

Οι πλαστές ταυτότητές τους είχαν βρεθεί στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη.

Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ δύο διαφορετικά πρόσωπα είναι αυτά που προέβησαν στα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την ύπαρξη βόμβας.

bomba-skai-2.jpg
bomba-skai-1.jpg

Όπως προέκυψε από το τμήμα Ανάλυσης Ήχου και Φωνής της Αστυνομίας, τα πρόσωπα που τηλεφώνησαν με κινητά μιας χρήσης είναι διαφορετικά. Μάλιστα, τα τηλεφωνήματα έγιναν από το κέντρο της Αθήνας με μικρή απόσταση το ένα από τα άλλο.

Προβληματισμός για το είδος της βόμβας

Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) προβληματίζονται από το είδος της εκρηκτικής ύλης και την ισχύ της βόμβας που τοποθέτησαν οι άγνωστοι στο κιγκλίδωμα έξω από την κεντρική είσοδο του σταθμού επί της Εθνάρχου Μακαρίου, καθώς δεν πρόκειται για απλή ζελατοδυναμίτιδα, την οποία συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά για ένα μείγμα βάρους περίπου 10 κιλών, εμπλουτισμένο με TNT και νιτρικό αμμώνιο.

Περίμεναν χτύπημα

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέιται το protothema. gr, στην Αντιτρομοκρατική τις τελευταίες εβδομάδες ζούσαν στους ρυθμούς ενός χτυπήματος, καθώς η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), που θεωρούν και το πιθανότερο να κρύβεται πίσω από την επίθεση στον ΣΚΑΪ, συνηθίζει τα τελευταία έξι χρόνια να χτυπάει πάντα μέσα στον μήνα Δεκέμβριο είτε με καλάσνικοφ, όπως έκανε στην πρώτη της φάση, είτε με βόμβες -από τον Νοέμβριο του 2015, όπου πέρασε από τις σφαίρες στους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Όμως, δεν υπήρχε πληροφόρηση και έτσι δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν το στόχο και να αποτρέψουν την ενέργεια. Αυτό που περίμεναν ήταν χτύπημα σε αστυνομικό στόχο ή δικαστικό και όχι σε ΜΜΕ.

 

Ψάχνουν και για δεύτερο όχημα

Και δεύτερο όχημα ο οποίο εμπλέκεται στην βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εφημερίδας «Καθημερινή», φαίνεται πως αναζητούν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι έρευνες της Aντιτρομοκρατικής στρέφονται και σε ένα ακόμη όχημα το οποίο φέρεται να λειτούργησε υποστηρικτικά με το πρώτο όχημα, το οποίο οι δράστες χρησιμοποίησαν για να διαφύγουν μετά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται πως αργά το μεσημέρι η Αστυνομία εντόπισε καμένο κλεμμένο όχημα στην περιοχή των Πετραλώνων

https://www.youtube.com/watch?v=etbAuu4LPlw

 

ΣΚΑΪ: Νέα απειλή για βόμβα – Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Νέα απειλή για βόμβα στον ΣΚΑΪ.

Στις 15:12 το απόγευμα της Δευτέρας υπήρξε ανάρτηση στην σελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στο Twitter, για νέα έκρηξη βόμβας στο κτίριο του ΣΚΑΪ.

Το άτομο που έκανε το tweet έδινε προθεσμία 35 λεπτά, λέγοντας πως η βόμβα επρόκειτο να εκραγεί στις 16:30.

Αμέσως, υπήρξε νέα κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία απέκλεισε την περιοχή και πραγματοποίησε εξονυχιστικές έρευνες.

«Καθημερινή»: Η τρομοκρατική επίθεση δεν θα κάμψει κανέναν

Κανονικά θα βρεθεί στα περίπτερα αύριο Τρίτη, η εφημερίδα «Καθημερινή» το κτίριο της οποίας έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εφημερίδας, η «Καθημερινή» θα κυκλοφορήσει αύριο, «όπως έχει κάνει τα τελευταία 99 χρόνια, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας», καθώς όπως επισημαίνεται, «η τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΙ και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δεν θα κάμψει κανέναν».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της «Καθημερινής» αναφέρει στα εξής:

«Η τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δεν θα κάμψει κανέναν. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με επαγγελματισμό, με ανεξαρτησία και αντικειμενικότητα. Ευχαριστούμε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους πολίτες για τα αμέτρητα μηνύματα υποστήριξης που έχουμε λάβει. Μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ θα κυκλοφορήσει αύριο, όπως έχει κάνει τα τελευταία 99 χρόνια, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας.

Ελπίζουμε πως το άρρωστο φαινόμενο της στοχοποίησης των μέσων ενημέρωσης θα σταματήσει εδώ και τώρα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την δημοκρατία, και όχι μόνο. Όσοι έχουν την ευθύνη γι’ αυτό και η πολιτεία που έχει την ευθύνη για την προστασία της πολυφωνίας και της ενημέρωσης οφείλουν να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης».

ΣΚΑΪ: Η τρομοκρατική επίθεση δεν θα μας πτοήσει

«Η τρομοκρατική επίθεση δεν θα μας πτοήσει» αναφέρει ο ΣΚΑΪ σε ανακοίνωσή του. Η διοίκηση του σταθμού επισημαίνει ότι «ο ΣΚΑΪ δυστυχώς έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια» και πως «κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό στόχο».

«Για χτύπημα στην δημοκρατία» έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΪ Νίκος Φιλιππίδης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα διαβεβαίωσε ότι ο σταθμός λειτουργεί κανονικά, ενώ ευχαρίστησε για την συμπαράσταση το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου.

Γεροβασίλη: «Στα ευνομούμενα κράτη και στη δημοκρατία οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν χώρο»

«Στα ευνομούμενα κράτη, στη δημοκρατία οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν χώρο» ανέφερε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη για τη βομβιστική επίθεση στον Σκάι.

«Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη, δεν απειλείται από κανέναν και από τίποτε. Τη θέση μου αυτή διατύπωσα και τις πρωινές ώρες, έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, όπου βρεθήκαμε αμέσως με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας» είπε η κ. Γεροβασίλη, μιλώντας απόψε στη Βουλή, και συνέχισε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω εδώ σήμερα ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Τοποθέτηση στη Βουλή για τη βομβιστική επίθεση στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Σκάι»

«Στα ευνομούμενα κράτη, στη δημοκρατία οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν χώρο» είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε: «Φυσικά καταδικάζουμε κατηγορηματικά και αταλάντευτα τη συγκεκριμένη επίθεση. Εμείς το κάνουμε καθαρά, το λέμε και το εννοούμε. Επειδή η Αριστερά τους αγώνες της, τους έδωσε πάντα στο φως. Τους έδωσε στο φως με εμπιστοσύνη στον δημόσιο διάλογο, την ελεύθερη βούληση των πολιτών, κόντρα στον αποπροσανατολισμό και την αποσταθεροποίηση, κόντρα στον φόβο και στη χρήση του. Γι΄αυτό και η αποστροφή μας για τέτοιες ενέργειες δεν είναι φραστική. Δεν τις καταδικάζουμε υποκριτικά γιατί κάποιοι άλλοι καταδικάζουν αλλά προσπαθούν να επωφεληθούν από το τρομοκρατικό χτύπημα, χρησιμοποιώντας, στοχεύοντας στην πολιτική αντιπαράθεση -στην προκειμένη, όχι ως συστατικό της δημοκρατίας αλλά ως κάτι άλλο. Αυτό το κάτι άλλο στη δημοκρατία δεν υπάρχει και όσοι το υπονοούν, όχι μόνο κάνουν λάθος, αλλά προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στη δημοκρατία. Απευθύνομαι σε όλους, καλώ όλο το δημοκρατικό κόσμο σε αρραγή ενότητα, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr, protothema.gr, skai.gr, neaselida.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ