Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διεθνής διάκριση για τη Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων των Σερρών

Προκρίθηκε στα έξι καλύτερα έργα κοινής ωφέλειας διεθνώς του διαγωνισμού «Partnership Awards»

Στα έξι καλύτερα έργα κοινής ωφέλειας διεθνώς προκρίθηκε το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, στην κατηγορία "Best Utilities Projects in 2019" του διαγωνισμού "Partnership Awards", που διοργανώνεται στο Λονδίνο. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, η συγκεκριμένη μονάδα που ολοκληρώνεται και θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον ερχόμενο Μάιο, διακρίθηκε για τη συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος -καθώς με την λειτουργία της θα θάβονται λιγότερα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ - αλλά και για τις πρωτοποριακές της εγκαταστάσεις που διασφαλίζουν τη μη διαφυγή οσμών και εξωτερικά δεν παραπέμπουν σε κάποιο έργο στο οποίο γίνεται διαχείριση απορριμμάτων. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, το έργο αυτό, το οποίο είναι το πρώτο που γίνεται στη βόρεια Ελλάδα με ΣΔΙΤ, έχει ανοίξει θέσεις εργασίας και στη διαδικασία κατασκευής του αλλά και στη διαδικασία της λειτουργίας του.

«Οραματιζόμαστε μια περιφέρεια που με έξυπνες τεχνολογίες θα μειώνει τα απορρίμματα ως και 50%. Μια Περιφέρεια, η οποία με την καθημερινή, ενεργό και συστηματική συμμετοχή των πολιτών της θα ανεβάσει δραστικά μέχρι το 2020 τα επίπεδα ανακύκλωσης, ανάκτησης υλικών και θα προωθεί πρακτικές επαναχρησιμοποίησης. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς άλλα πρόστιμα, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις στους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Γεράνης.

Σημειώνεται ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών θα εξυπηρετεί όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Σερρών (Δ. Αμφίπολης, Δ. Βισαλτίας, Δ. Εμμανουήλ Παππά, Δ. Ηρακλείας, Δ. Νέας Ζίχνης, Δ. Σερρών, Δ. Σιντικής), καθώς και τον Δήμο Κιλκίς από την ΠΕ Κιλκίς.  Ο σχεδιασμός της εναρμονίζεται με τους στόχους που τέθηκαν από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και εξειδικεύτηκαν στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ Κ. Μακεδονίας).

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ