Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αίτημα για ομαλή μεταλιγνιτική μετάβαση της περιοχής από το Δήμαρχο Εορδαίας

Επιστολή του δημάρχου Εορδαίας στον Κ. Χατζηδάκη για τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς

Την υποστήριξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/56257/7231/01-07-2019), που παρατείνει σε 32.000 ώρες τη λειτουργία των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, οι όποιες τροφοδοτούν το σύστημα Τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, ζητεί, με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π) Σάββας Ζαμανίδης.

Ο κ. Ζαμανίδης επισημαίνει ότι σε επανειλημμένα διαβήματα του δήμου κατά το παρελθόν «υποστηρίξαμε την λογική  προϋπόθεση ότι η απόσυρση των Μονάδων 3 & 4 να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής της Μονάδας Πτολεμαΐδα V και της διασύνδεσης της Τηλεθέρμανσης με αυτήν, ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος κενού τροφοδοσίας θερμότητας και πιθανών ελλείψεων στο ενεργειακό σύστημα  της χώρας».

Στην επιστολή σημειώνεται ότι τα παραπάνω επιτεύχθηκαν με την έκδοση της ΚΥΑ, που παρατείνει τη λειτουργία των μονάδων και ζητείται από τον υπουργό, με την απόφασή του, «να διασφαλίσει την ομαλή μεταλιγνιτική μετάβαση της περιοχής γενικότερα και ειδικά την αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος Τηλεθέρμανσης, που επιτυγχάνεται με την υποστήριξη της απόφασης παράτασης λειτουργίας της 3ης και 4ης Μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς [...] έως τη λειτουργία της νέας Μονάδας "ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V" και τη διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης με αυτήν».  

Παράλληλα, ζητείται η στήριξη του υπουργείου ΠΕΚΑ στην άμεση δημοπράτηση του έργου «Σύνδεση της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με τη Μονάδα Πτολεμαΐδα V και Εφεδρείες Τηλεθέρμανσης», προϋπολογισμού προμελέτης 42.452.000 € . Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «το κόστος του παραπάνω έργου υπερβαίνει κάθε διαθέσιμη δυνατότητά μας»,

Ο δήμαρχος Εορδαίας ενημερώνει επίσης τον υπουργό, ότι το 1993 με την υποστήριξη της Πολιτείας και της ΕΕ, εγκαταστάθηκε στην Πτολεμαΐδα το πρώτο σύστημα Τηλεθέρμανσης της χώρας που θερμαίνει επί 220 ημέρες ετησίως, 40.000 κατοίκους καθώς και όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης. Επισημαίνει, δε, ότι από τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης έχει βελτιωθεί κατά πολύ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης, ενώ τονίζει ότι «από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει, η περιοχή έχει ωφεληθεί περιβαλλοντικά ενεργειακά αλλά και οικονομικά». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο