Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια - Εκκένωση δύο χωριών (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Εντολή εκκένωσης δύο χωριών - Στα πρώτα σπίτια έχουν φτάσει οι φλόγες

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες αρχές στην Εύβοια, καθώς η μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα απειλεί δύο οικισμούς.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να εκκενωθούν δύο χωριά και να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι. Πρόκειται για τους οικισμούς Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι φλόγες έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, χτυπούν οι καμπάνες, ενώ αστυνομικοί και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους.

Οι καπνοί είναι ιδιαίτερα πυκνοί και η ορατότητα περιορισμένη, αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο κατάσβεσης.

Νωρίτερα, με εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα ώστε να γίνει προληπτική απομάκρυνση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονταν προς τα εκεί.

Νωρίς το πρωί, εξάλλου, απομακρύνθηκαν προληπτικά τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος. Η πυρκαγιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura.

Οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ενώ από αέρος συνδράμουν έξι αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα και ένα ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των ανέμων η οσμή του καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια είναι έντονη και στην Αττική.

Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού, λόγω της φωτιάς συστήνει άλλωστε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα:

  • Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.
  • Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

  • Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
  • Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
  • Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

kapnos-athina.jpg

“Είναι μία μεγάλη, επικίνδυνη και δύσκολη φωτιά η οποία βρίσκεται μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά σε μεγάλο μέτωπο και με εναλλασσόμενους ανέμους”, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Αλέξανδρο Κόντη και Τζένη Κριθαρά, σχετικά με την πυρκαγιά στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

“Έχουμε πλήρη ανάπτυξη στόλου και εναέριων μέσων, με το που ξημέρωσε ήδη πετούσαν τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα... Όλες οι δυνάμεις είναι σε ενέργεια και το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε πιο αισιόδοξοι, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανός και πρόσθεσε:

“Ο πιο κοντινός χιλιομετρικά οικισμός στο μέτωπο της φωτιάς είναι το Μακρυμάλλη, απέχει 7,3 χιλιόμετρα. Εάν για κάποιο λόγο αρχίζει να γίνεται πιο επικίνδυνο εντός 15 λεπτών θα έχει εκκενωθεί. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι και για αυτό το σενάριο”.

Δείτε video από την περιοχή πριν δοθεί εντολή για την εκκένωση των δύο οικισμών, αλλά και φωτογραφίες από την πύρινη λαίλαπα:

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Ημερίδα της Marketing Greece με κεντρικό μήνυμα «Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης»
Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα
Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα