Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγροδιατροφική Σύμπραξη: Ενίσχυση της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας

Οι βασικοί στόχοι του Nextfood

H Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας|ΑΣΠΚΜ αποσκοπεί στο να συνθέσει τον πρωτογενή τομέα, τον μεταποιητικό τομέα και να εστιάσει στην προώθηση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ενισχύοντας την τοπική γαστρονομική ταυτότητα και τον γαστροτουρισμό.

Η συμπόρευση με τις δράσεις της ΠεριφέρειαςΚεντρικής Μακεδονίας για τα Προϊόντα
Μακεδονικής Γης και την Μακεδονική Κουζίνα, υποστηριζόμενες από το στελεχιακό δυναμικό των 18 εταίρων μας εγγυώνται αποτελέσματα υψηλών σκοπών και στόχων.

Η Διαχειριστική Επιτροπή εξ ονόματος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προσδιόρισε την ιεράρχηση των δράσεων του φορέα:

Α. Ανάδειξη καλλιεργειών με προϊόντα ταυτότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Β. Συναντήσεις εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γ. Δράσεις με τα ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ. Η ΑΣΠΚΜ βάσει του Κανονισμού Σήματος Ταυτότητας δεσμεύεται να προτάσσει τα Συνεργαζόμενα Μέλη, σε προγράμματα εκπαίδευσης και έρευνας, όπως και σε αυτά των εταίρων της και σε προγράμματα προώθησης και προβολής της ΑΣΠΚΜ και των εταίρων της.

Δ. Διεκδίκηση και υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως χαρακτηριστικά το ευρωπαϊκό έργο Hοrizon 2020|

NEXTFOOD: Εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών του Αγροδιατροφικού Τομέα,
στο οποίο η ΑΣΠΚΜ συμμετέχει μαζί με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή|ΑΓΣ και το Αλεξάνδρειο
ΤΕΙ Θεσσαλονίκης|ΑΤΕΙΘ και επιπλέον 16 εταίρους από 13 χώρες και τρεις ηπείρους.

nextfood.jpg

Τo έργο NextFood αφορά ένα νέο μοντέλο παροχής γεωργικών γνώσεων με βιωματική μάθηση/action
learning model, το οποίο δίνει έμφαση στη γνώση των αγροτών και στη σημασία της δημιουργίας συνεργειών
μεταξύ όλων των εμπλεκομένων παραγόντων του γεωργικού τομέα, ώστε να τονιστεί η αειφορική διάσταση στην οποία πρέπει να στραφεί η αγροτική παραγωγή.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΑΣ ΠΚΜ κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης: “Η ενημέρωση και εκπαίδευση των Ελλήνων γεωργών είναι πρόκληση του μέλλοντος, που δυστυχώς σηματοδοτείται από το ένδοξο παρελθόν των γεωργικών καλλιεργειών και εκτροφών. Όταν οι γεωπόνοι βρισκόταν στους αγρούς των αγροτών και οι κτηνίατροι δίπλα στους
κτηνοτρόφους. Στην νέα γεωργική πραγματικότητα το έργο Νextfood έχει να δώσει πολλά σύγχρονα διδάγματα και εμπειρίες, με ανταλλαγή γνώσεων από τους 19 φορείς που συμμετέχουν σε αυτό”. 

Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε των 19 εταίρων του NextFood, στο Budweis στην Τσεχική Δημοκρατία και η πρώτη παρουσίαση του έργου σε εθνικό επίπεδο στο ΑΤΕΙΘ. Ακολούθως, διεξήχθησαν συναντήσεις εργασίας και συνέδρια με την συμμετοχή παραγωγικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, επιμελητηρίων, πανεπιστημίων/κολλεγίων κ.ά.

nextfood1.jpg

Κατά τη διάρκεια μιας σειράς συνεδριάσεων ομάδων στόχου με συντονιστή την ΑΣΠΚΜ και την συμμετοχή ερευνητών από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ορυζοπαραγωγών και μεταποιητών από το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης εξετάσθηκαν νέες πρακτικές που θα οδηγήσουν στην βέλτιστη συνεργασία πανεπιστημίου και κοινωνίας, για την προαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Οι βασικοί στόχοι του Nextfood είναι οι εξής:

  • Δημιουργία ενός καταλόγου δεξιοτήτων και ικανοτήτων που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης γεωργίας, δασοκομίας και της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
  • Διεξαγωγή περιπτωσιακών μελετών για τον εντοπισμό κενών και αναγκών στην εκπαίδευση.
  • Εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, νέας διδακτέας ύλης και μεθόδων κατάρτισης.
  • Προσδιορισμός μέσων πολιτικής που υποστηρίζουν τη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική προσέγγιση της μάθησης, με βάση τη δράση και τις πρακτικές μεθόδους μάθησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ