Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελεύθερος ο 65χρονος Λιβανέζος – Συνωνυμία με τον αεροπειρατή της TWA

Ο ίδιος επέμενε από την αρχή ότι έχει γίνει λάθος - Φιλοξενείται πλέον με μέριμνα των ελληνικών αρχών

Ελεύθερος αφέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο 65χρονος Λιβανέζος, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη στην Μύκονο, καθώς στην διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου προέκυψε ότι τα στοιχεία του ήταν ίδια με καταζητούμενου από τις γερμανικές αρχές, που έχουν εκδώσει διωκτικό έγγραφο για την μεγάλη αεροπειρατεία με ανθρωποκτονία το 1985 σε πτήση της TWA, καθώς και για απαγωγή δύο χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τις γερμανικές αρχές δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του συλληφθέντος με τον καταζητούμενο για την αεροπειρατεία. Ο ίδιος ο 65χρονος επέμενε από την αρχή ότι έχει γίνει λάθος, ενώ από την πλευρά του Λιβάνου είχε γίνει διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό, όπου παραδόθηκε και έγγραφο που βεβαιώνει ότι ο 65χρονος είναι έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και ουδεμία σχέση έχει με την αεροπειρατεία που συνέβη πριν από 34 χρόνια.

Ο 65χρονος φιλοξενείται πλέον με μέριμνα των ελληνικών αρχών σε ξενοδοχείο της Σύρου, προκειμένου να ηρεμήσει μετά την ταλαιπωρία που έχει υποστεί.

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση που εξελίχτηκε σε θρίλερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ άρχισε και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και στη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης γερμανικών δικαστικών αρχών για την υπόθεση τρομοκρατίας. Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985 και ομηρία το έτος 1987.

Ο 65χρονος προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου. Την ίδια ημέρα από την αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών αρχών δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του καθώς οι γερμανικές αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του αλλοδαπού.

Με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου ο αλλοδαπός συνελήφθη και την Παρασκευή οδηγήθηκε στη Σύρο, ενώπιον του Αντεισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε τη σύλληψη και προσωρινή του κράτηση. Επιπλέον, για τις ενδείξεις μη ταυτοποίησης του συλληφθέντος, με το άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές αρχές, ενημερώθηκε σχετικά ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και επιβεβαίωσε την έλλειψη υλικού ταυτοποίησης.

Για το λόγο αυτό από τον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, που αφορούσε στο γενεαλογικό δέντρο του αναζητούμενου ατόμου. Την Κυριακή αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου.

Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Γερμανίας. Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές, όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα -εγγράφως- , τις βραδινές ώρες του Σαββάτου για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός είναι έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, στις 2 Οκτωβρίου 2019.

Τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από τις γερμανικές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και μπορεί να αφεθεί ελεύθερος. Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του.

Έπειτα από τα παραπάνω ο 65χρονος αφέθηκε ελεύθερος και με μέριμνα των ελληνικών αρχών φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»
Τι απάντησε ο ποδοσφαιριστής μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε λόγω του χαμένου πέναλτι στον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από τη Γεωργία
Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»