Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σύννεφα «καταπίνουν» την Αττική - Εντυπωσιακές εικόνες (ΦΩΤΟ)

Εντυπωσιακό φαινόμενο στον ουρανό της Αττικής

Το φαινόμενο που αποκαλείται shelf cloud παρατηρήθηκε πάνω από τον ουρανό της Αττικής λίγο πριν ξεσπάσει η σφοδρή καταιγίδα.  Οι εικόνες που αποτυπώνουν το φαινόμενο και την απότομη αλλαγή του καιρού είναι εντυπωσιακές: Ένα τεράστιο σύννεφο, κατέγραψαν πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη στιγμή που «καταπίνει» την Αττική, προτού ξεκινήσει η μεγάλη καταιγίδα στο λεκανοπέδιο.

Μάλιστα, οι εικόνες που δημοσίευσε το Forecast Weather Greece στο Facebook από το πέρασμα της καταιγίδας πάνω από την Αττική είναι εκπληκτικές, με τα σύννεφα να φαίνονται απειλητικά, σαν να θέλουν να «ρουφήξουν» τον νομό.

kataigida2.png
kataigida4.jpg
kataigida3.jpg

Πρόκειται για ένα shelf cloud –χαμηλό νέφος- γκριζωπής απόχρωσης τμήματα του οποίου δίνουν την αίσθηση της «πτώσης» προς το έδαφος. Όπως είπε στο protothema.gr ο μετεωρολόγος- διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος «πρόκειται για νέφος στη βάση της καταιγίδας που προκαλείται από την κυκλοφορία του αέρα στην καταιγίδα. Είναι γνωστό φαινόμενο που συνδέεται με τις καταιγίδες- δεν το συναντάμε, δηλαδή για παράγειγμα στις «ποτιστικές βροχές» και πολλές φορές έχει καταγραφεί στην Ελλάδα». Οπως λέει, έχει σημασία σε ποια πλευρά του νέφους θα βρεθεί κανείς για να μπορέσει να καταγράφει εντυπωσιακές εικόνες, όπως συνέβη σήμερα. Σύμφωνα με τον κ.Λαγουβάρδο η κακοκαιρία για σήμερα αποτελεί παρελθόν, ωστόσο νέο κύμα αναμένεται αύριο. Θα ακολουθήσει ανάπαυλα το σαββατοκύριακο και από τη Δευτέρα αναμένονται βροχές.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το shelf cloud είναι ένα σύννεφο σφηνοειδούς σχήματος, που σχηματίζεται σε χαμηλό ύψος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση ισχυρούς ανέμους.

Το shelf cloud φαίνεται εντυπωσιακό, ίσως ακόμη και τρομακτικό και πολλοί το μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο καθώς εμφανίζεται σχετικά γρήγορα στον ορίζοντα.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ακίνδυνο, και -εκτός εξαιρέσεων- έπειτα από λίγη ώρα εξαφανίζεται.

Η απογευματινή καταιγίδα στην Αθήνα από τον μετεωρόλογο της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά:

Πηγή: protothema

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθητές ενίσχυσαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πυλαίας – Χορτιάτη
Ενημερώθηκαν για το έργο των Κοινωνικών Δομών του δήμου – Συγκέντρωσαν προϊόντα εν όψει των εορτών του Πάσχα
Θεσσαλονίκη: Μαθητές ενίσχυσαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πυλαίας – Χορτιάτη
Τρολάρει Κασσελάκη ο Ανδρουλάκης: Στη βάφτισή μου σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ
Η σαρκαστική απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Στέφανο Κασσαλάκη – «Μάλλον χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο»
Τρολάρει Κασσελάκη ο Ανδρουλάκης: Στη βάφτισή μου σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ