Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Σε τροχιά το διεθνές πνευματικό κέντρο για τον Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα

Μέσα στο μήνα η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το ΑΠΘ και το Δήμο Αριστοτέλη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σε νέα τροχιά μπαίνει το Διεθνές Κέντρο Αρχαίων Σταγείρων «Ο Αριστοτέλης» με την επίσημη υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το ΑΠΘ και το Δήμο Αριστοτέλη, με στόχο να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο για τη βόρεια Χαλκιδική, με παγκόσμια εμβέλεια.

«Περιμένουμε μέσα στο Δεκέμβρη να οριστεί από την ΠΚΜ η σχετική συνέντευξη τύπου. Θα μπουν οι υπογραφές για την συνεργασία της Περιφέρειας με το ΑΠΘ και το δήμο Αριστοτέλη ώστε να κινηθούμε πιο μεθοδικά για να βρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης του έργου μέσα από προγράμματα (πχ ΕΣΠΑ) για την δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων “Ο Αριστοτέλης”. Η συνεργασία των τριών μερών είχε ανακοινωθεί μετά από συνάντηση που είχε γίνει το φθινόπωρο, όμως τώρα θα λάβει και πιο επίσημη μορφή», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ κυρία Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, με αφορμή την παρουσίαση δύο τόμων για τον μεγάλο Μακεδόνα Φιλόσοφο Αριστοτέλη την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στις 18.30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Εξάλλου η ίδια τόνισε πως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την υποστήριξή του στο έργο δημιουργίας πνευματικού κέντρου για τον Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα. «Μας το έχει πει προφορικά και η εκδήλωση που προγραμματίζεται στην Αθήνα στο Μουσείο Ακρόπολης είναι μια ακόμη απόδειξη της στήριξής του», σχολίασε.

Τόνισε μάλιστα πως ήδη έχει γίνει από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ μελέτη για τα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου για τον Αριστοτέλη. «Το Κέντρο αυτό θα αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης Αριστοτελιστών. Και θα μεταδώσει τη σημασία του έργου του Αριστοτέλη».

Το Κέντρο αναμένεται να δημιουργηθεί σε έκταση άνω των 300 στρεμμάτων (ιδιοκτησίας της πρώην Κοινότητας Ολυμπιάδας) κοντά στα Αρχαία Στάγειρα και στα αρχιτεκτονικά πρότυπα της ιστορικής περιοχής. Μάλιστα, προβλέπεται πέρα από την αξιοποίηση της αριστοτελικής κληρονομιάς, η σύνδεση του project με το Άγιον Όρος και το Χολομώντα, με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και τον αρχαιολογικό χώρο και με την ενίσχυση της έρευνας, της Παιδείας και την πνευματική καλλιέργεια.

 

Ο Αριστοτέλης είναι ένας οικουμενικός φιλόσοφος - επιστήμονας

 

Όπως τόνισε η κυρία Σφενδόνη-Μέντζου: «Στο Παγκόσμιο Συνέδριο “Αριστοτέλης 2400 Χρόνια” που διοργανώθηκε από το ΔΙ.Κ.Α.Μ. του ΑΠΘ, τον Μάιο του 2016, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Μίεζα, με τη συμμετοχή 250 ομιλητών από σαράντα χώρες από τις πέντε Ηπείρους, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι το έργο του Αριστοτέλη. Φάνηκε πόσο μετρά σήμερα ο Αριστοτέλης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Περού, οι Φιλιππίνες και η Βραζιλία. Είναι ένας οικουμενικός φιλόσοφος και το έργο του εκτείνεται πέρα από τη φιλοσοφία και σε άλλους κλάδους βασικών επιστημών. Τόνισε πως πολιτική και ηθική δεν πρέπει να διαχωρίζονται, αντίθετα πάνε μαζί. Ανέφερε πως ο καλός πολιτικός πρέπει να φροντίζει τον πολίτη, την ευδαιμονία του. Σήμερα όμως αυτό δεν συμβαίνει. Δεν υπάρχει φροντίδα για τους πολίτες. Στις επιστήμες έχει μεγάλο έργο στην βιολογία, την μετεωρολογία, την αστρονομία και τη φυσική. Για παράδειγμα σκεφτείτε αυτά που γίνονται στο Cern, μπορούμε να κατανοήσουμε πιο εύκολα τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ατόμου αν διαβάσουμε Αριστοτέλη και τις λογικές κατηγορίες του».

 

Οι δύο τόμοι

aristbooks.jpg

Σημειώστε πως οι δύο τόμοι (Aristotle – Contemporary Perspectives on his Thought (De Gruyter, 2018) και Proceedings of the World Congress «Aristotle 2400 Years» (ΑΠΘ, 2019),) έχουν μελέτες από ανακοινώσεις στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια».

Ππεριέχουν μία μοναδική στην ιστορία, τόσο των Αριστοτελικών Συνεδρίων όσο και των Αριστοτελικών συλλογικών τόμων, θεματική κάλυψη όλων των πτυχών του έργου του κορυφαίου Έλληνα Φιλοσόφου.

Ο πρώτος τόμος εκδόθηκε από τον διεθνούς φήμης Εκδοτικό Οίκο De Gruyter τον Ιούλιο του 2018, ενώ ο δεύτερος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΔΙΚΑΜ τον Σεπτέμβριο του 2019. Την επιστημονική επιμέλεια των δύο τόμων είχε η Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ