Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Reuters: Όχι της Ελλάδας σε μετεγκατάσταση ευάλωτων προσφύγων στην ενδοχώρα

Δηλώσεις της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ελλάδα να μεταφέρει από τα κέντρα υποδοχής των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου εκείνους τους μετανάστες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, όπως υπογράμμισε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Σε δηλώσεις της στο Reuters, η Ευρωπαία επίτροπος ανέφερε ότι η Αθήνα προέβαλε αντιρρήσεις στη μεταφορά των μεταναστών από τα ΚΥΤ που ασφυκτιούν και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα, με την αιτιολογία την απουσία κρουσμάτων κορωνοϊού στα κέντρα φιλοξενίας, την ώρα που ο Covid-19 εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την επίτροπο Γιόχανσον, οι ηλικιωμένοι, μετανάστες με κάποιο νόσημα και άλλες ευπαθείς ομάδες θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές στα ελληνικά νησιά. «Εργαζόμαστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουμε σε έκτακτο σχέδιο που θα συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου όσο το δυνατόν περισσότερο στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών, όπου επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες», σημείωσε η κ. Γιόχανσον σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Θα μπορούσε να είναι μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων από τα ΚΥΤ σε άλλες περιοχές στα νησιά», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η κατάσταση στα ΚΥΤ είναι δραματική, καθώς έχουν σχεδιασθεί για τη φιλοξενία ορισμένων χιλιάδων και φιλοξενούν, σύμφωνα με την Κομισιόν, περίπου 42.000.

«Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, παιδιά, έγκυοι, νέες μητέρες και άνθρωποι με αναπηρίες είναι παγιδευμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού στα νησιά, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ευελπιστώ ότι θα μπορούσαμε τις επόμενες εβδομάδες να αρχίσουμε μετεγκατάσταση», δήλωσε η κ. Γιόχανσον.

Πηγή: naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες
Ορίστηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες
Πρόστιμα 1,48 εκατ. ευρώ σε πασίγνωστα καταστήματα – Ποια είναι, ποια η παράβαση
Βρέθηκαν μετά από ελέγχους στην αγορά - «Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της νομιμότητας απ’ όλους» είπε ο Κώστας Σκρέκας
Πρόστιμα 1,48 εκατ. ευρώ σε πασίγνωστα καταστήματα – Ποια είναι, ποια η παράβαση
Χριστίνα Μπόμπα: Χωρίς μαγιό σε παραλία – Η απάντηση σε αρνητικά σχόλια (ΦΩΤΟ)
«Μήπως να απενοχοποιήσουμε λίγο το γυμνό και τις σεμνοτυφίες και να ασχολούμασταν περισσότερο με τα ταμπού και τις προκαταλήψεις;»
Χριστίνα Μπόμπα: Χωρίς μαγιό σε παραλία – Η απάντηση σε αρνητικά σχόλια (ΦΩΤΟ)