Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαζεύουν υπογραφές για να μπορέσουν να κοινωνήσουν στην Εκκλησία

Ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών από την κοινότητα «Μένουμε Εκκλησία»

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Να ανοίξουν οι εκκλησίες και όταν τελείται η Θεία Λειτουργία να γίνεται θεία Κοινωνία εντός ή εκτός των ιερών ναών ζητούν πολίτες που έφτιαξαν την κοινότητα «Μένουμε εκκλησία» όπου και συλλέγουν ηλεκτρονικές υπογραφές για να προωθήσουν στις αρχές του τόπου το αίτημά τους.

Ο Γεώργιος Σύρπης ψυχίατρος στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, που μαζί με τον θεολόγο Χρήστο Τσεκούρα από τη Θεσσαλονίκη, και τον επίσης θεολόγο Δημήτρη Νάτσιο από το Κιλκίς ανέλαβαν την πρωτοβουλία, δήλωσε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία: «Το θρησκευτικό μας δικαίωμα καταπατείται. Καταπιεζόμαστε. Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει μερίδα Ελλήνων που δεν μπορεί να πάει στην Εκκλησία και να εκδηλώσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Θέλουμε να Μείνουμε Εκκλησία, Θέλουμε να πηγαίνουμε Εκκλησία, λειτουργούμενοι στους ιερούς ναούς μας (εντός και εκτός του προαυλίου χώρου), να κοινωνούμε στους ιερούς ναούς μας (εντός και εκτός) τηρώντας τους προβλεπόμενους υγειονομικούς κανόνες, που θέσπισε η πολιτεία για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID 19.

Τηρούμε τις αποστάσεις στα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ κλπ, άρα γιατί όχι και στις εκκλησίες; Δε είναι δυνατόν να υπάρχουν “δύο μέτρα και δύο σταθμά”. Άλλο να ισχύει για τα νοσοκομεία, φαρμακεία, super market και τις τράπεζες και άλλο για τους Ιερούς Ναούς. Αυτό δεν ευσταθεί και φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι είναι άδικο. Ο κάθε νοήμων και λογικός άνθρωπος το καταλαβαίνει».

Υπογράμμισε πως το κύριο αίτημά τους είναι να μπορούν να κοινωνήσουν.

«Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τα υγρά», ανέφερε, ενώ υποστήριξε πως «αν πιστεύεις πως μεταδίδεται μέσα από την θεία κοινωνία τότε δεν πιστεύεις πραγματικά στον Θεό. Δεν έχεις πίστη στην ορθοδοξία. Λαμβάνεις Σώμα και Αίμα Χριστού. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι πως θα μολυνθείς».

menoumeekklisia.jpg

Σε λίγες μέρες έχουν συγκεντρώσει 14.167 υπογραφές, η συλλογή συνεχίζεται, ενώ επόμενος στόχος τους είναι να στείλουν επιστολές με τις θέσεις τους σε αρμόδιους φορείς, αλλά και να πραγματοποιήσουν και άλλες δράσεις.

Ο κ. Σύρπης αναφέρθηκε και στο ψυχολογικό κομμάτι λέγοντας πως «η συνεχής αναφορά στην πανδημία και όλο αυτό που ζούμε σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Ο κορωνοϊός και η ψυχική υγεία συνδέονται. Θα δείτε πως σύντομα αν συνεχίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο, θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες από θέματα όπως η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού και διάφορες ψυχώσεις», ενώ υπογράμμισε «την σημασία του Εκκλησιασμού στην πνευματική υγεία του ατόμου».

Να σημειώσουμε πως από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

 

Από την έντυπη έκδοση του "Τύπου Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ