Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σημαίες για την εθνική επέτειο σε καιρό κορωνοϊού

Τι συνέβη φέτος που δεν θα γίνουν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Δίχως τις καθιερωμένες παρελάσεις, μαθητικές και στρατιωτικές, γίνονται φέτος οι εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου στην χώρα μας λόγω της πανδημίας.

Και, όπως είναι αναμενόμενο, λιγότερες είναι αυτή τη φορά οι πωλήσεις στις σημαίες. Αφού δεν θα γίνουν παρελάσεις, γονείς δεν θα αγοράσουν στα παιδιά τους μικρές σημαιούλες, ενώ οι πολίτες περιορίστηκαν στο να κρεμάσουν την ελληνική σημαία στα μπαλκόνια των σπιτιών τους ή έξω από τα καταστήματά τους.

Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με κεντρικό κατάστημα που πωλεί σημαίες στην πόλη μας όμως κατέστη αδύνατο.

Απευθυνθήκαμε σε μια ιστορική εταιρεία που φτιάχνει σημαίες εδώ και πολλά χρόνια την Αθήνα για να μάθουμε πώς κινήθηκε η αγορά στο συγκεκριμένο είδος που πάντα το αναζητούν οι πολίτες στις εθνικές εορτές.

«Υπάρχει κίνηση. Ίσως όχι όσο τις προηγούμενες χρονιές επειδή λόγω κορωνοϊού δεν θα γίνουν παρελάσεις. Κυρίως ήρθαν ιδιώτες για να αγοράσουν την ελληνική σημαία, δημόσιοι οργανισμοί, δήμοι κλπ», ανέφερε στο «TyposThes» η κυρία Ιωάννα Κούση που εργάζεται στην εταιρεία Ηλίας Κοκκώνης που εδρεύει από το 1927 στο κέντρο της Αθήνας στη Στοά Αρσακείου, ενώ είχε ιδρυθεί  στη Σμύρνη το 1897 με την επωνυμία “Πρότυπον Εργοστάσιον Κατασκευής Σημαιών και Ομβρελλών Ηλίας Κοκκώνης”.

Σημαίες, λάβαρα και ιστοί φτιάχνονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Αχαρνές Αττικής.

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε η κυρία Κούση στο κατάστημα υπάρχουν ιστορικές σημαίες, βυζαντινές, εκκλησιαστικές, Ποντίων, εταιρειών, ενώ φυσικά υπάρχουν και κοντάρια. «Έχουμε σημαίες 220 κρατών, ενώ κάποιοι ζητούν το οικόσημό τους σε σημαία», τόνισε.

Όσο για το κόστος μιας απλής ελληνικής σημαίας σε διαστάσεις 1,35 x 0,90 εκατοστά για το μπαλκόνι είναι στα 10 ευρώ. Αν προορίζεται για κάποια δημόσια υπηρεσία εκεί οι διαστάσεις αλλάζουν, και φυσικά και η τιμή.

Από πέρυσι έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα ελληνικών σημαιών στην αλυσίδα καταστημάτων olympusport. Στο κεντρικό κατάστημα που βρίσκεται στην Κατερίνη όπως μας είπε ο υπάλληλος κ. Γιάννης, «υπάρχουν ακόμη αποθέματα όμως δεν υπήρχε ζήτηση από καταναλωτές». Η τιμή είναι στα 12 ευρώ. Ο υπάλληλος διευκρίνισε πάντως πως το κατάστημα έχει είδη πολεμικών τεχνών και συχνά απευθύνονται σε αυτό σύλλογοι και αθλητικά σωματεία προκειμένου να προμηθευτούν σημαίες.

Πλαστικές σημαιούλες για τα μικρά παιδιά μπορεί να προμηθευτεί κανείς και από αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών, ενώ συνήθως στα σημεία όπου γίνονται οι παρελάσεις υπάρχουν και πλανόδιοι πωλητές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ στη Θεσσαλονίκη: Δίπλωσε νταλίκα στον Περιφερειακό – Μπαράζ τροχαίων
Έχει μείνει ανοιχτή μόνο μια λωρίδα και έχει σχηματιστεί μεγάλο μποτιλιάρισμα – Σε ποιο σημείο έγινε το ατύχημα
ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ στη Θεσσαλονίκη: Δίπλωσε νταλίκα στον Περιφερειακό – Μπαράζ τροχαίων