Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βόρεια Ελλάδα: Κρούσματα κορωνοϊού σε φάρμες μινκ – Έλεγχοι στα ζώα

Οι αρχές ελέγχους τα μινκ ώστε να διαπιστώσουν αν έφτασε Ελλάδα ο μεταλλαγμένος ιός

Δέκα θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζομένους σε φάρμες μινκ στη Δυτική Μακεδονία έδειξαν τα rapid tests.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες μινγκ στην Δ. Μακεδονία προέκυψαν τα παρακάτω:

  • Σε 21 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στα Γρεβενά όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.
  • Σε 91 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στην Καστοριά διαγνώσθηκαν 10 θετικά δείγματα.
  • Σε 22 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στη Φλώρινα όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, έχουν ληφθεί ήδη δείγματα από μινκ και αναμένονται τα αποτελέσματα το απόγευμα.

Θετικός στον κορωνοϊό εκτροφέας μινκ στον δήμο Βοΐου

Σημειώνεται ότι όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε εκτροφέας γουνοφόρων ζώων στην περιοχή του δήμου Βοΐου. Κλιμάκιο την Κτηνιατρικής υπηρεσίας έχει μεταβεί στην φάρμα εκτροφής των ζώων για την διερεύνηση του περιστατικού. Στην φάρμα βρέθηκαν κάποια νεκρά ζώα, ενώ άλλα φέρουν συμπτώματα. Το κλιμάκιο θα προβεί στην εξέταση των ζώων για να διαπιστώσει τα αίτια.

Στο μεταξύ, rapid test όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους εκτροφείς βιζόν, με εντολή του ΕΟΔΥ, όπως είχε ανακοινωθεί από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας. Τα τεστ πραγματοποιούνται σήμερα στην Καστοριά και αύριο στην Κοζάνη.

Ο εκτροφέας που είναι θετικός στον κορωνοϊό, παραμένει σε καραντίνα εδώ και μέρες, καθώς προέβη σε τεστ μετά από συμπτώματα που είχε τις προηγούμενες ημέρες.

Τι ισχύει με τα μινκ

Οι συνεχείς αναφορές για εμφάνιση του ιού σε φάρμες σε επτά χώρες (Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία και ΗΠΑ, Ισραήλ) με τελευταία τη Δανία, η πρωθυπουργός της οποίας αποφάσισε να θανατωθούν περισσότερα από 15 εκατομμύρια μινκ, έχουν θέσει εκτροφείς και κτηνιατρικές υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας σε επαγρύπνηση, ήδη από την περασμένη άνοιξη. Μετά τις ανακοινώσεις της Δανίας, για την εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους του SARS – CoV-2 , που μπορεί να μεταφερθεί από τα μινκ στον άνθρωπο, δημιουργήθηκε μια άτυπη ομάδα εργασίας από κτηνιάτρους, την Κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και, υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους στις φάρμες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ