Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οργή με ιστοσελίδα: Δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίες γυναικών εν αγνοία τους

Τι πρέπει να κάνουν τα θύματα

Η Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI μίλησε στην ΕΡΤ1 για την οργή και θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει μια ιστοσελίδα που δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίες γυναικών και ανηλίκων χωρίς τη συγκατάθεση τους.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζητούν με το χασταγκ #cancelchatpicorg την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και να κατέβει η ιστοσελίδα ώστε να προστατευτούν οι γυναίκες που βρίσκονται στην πλατφόρμα εν αγνοία τους.

Θύτες, φαίνεται να είναι οικεία πρόσωπα των θυμάτων όπως πρώην σύντροφοι οι οποίοι επιδιώκουν να εκδικηθούν τις συντρόφους τους αναρτώντας γυμνές τους φωτογραφίες ή μοιράζοντας τις ερωτικές τους στιγμές.

«Έχει κληθεί αυτό το φαινόμενο ως «Εκδικητική πορνογραφία», λάθος να το ονομάζουμε έτσι διότι δεν είναι καθαρά θέμα του θύματος ότι έκανε κάτι για να προκαλέσει την εκδίκηση του θύτη. Είναι καθαρά θέμα του θύτη», αναφέρει η κα. Ιωάννου .

«Στο συγκεκριμένο σάιτ ακόμη και αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχόλια αισχρά τα οποία αναζητούν υλικό από ανήλικα κορίτσια αλλά και από ενήλικες γυναίκες τα οποία ποζάρουν και φιγουράρουν εκεί ως εμπορεύματα χωρίς τη συγκατάθεση τους», συμπληρώνει.

Λόγω εσωτερικού κενού και χαμηλής αυτοπεποίθησης οι νέοι μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία της πρόωρης σεξουαλικοποίησης, από την οποία δεν ξέρουν έπειτα πώς να βγουν.

«Από τη στιγμή που κάποιος μπαίνει στη διαδικασία της ψηφιακής σεξουαλικότητας θα πρέπει να προσέξει να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του, να μην φαίνεται το πρόσωπο του, σημάδια, τατουάζ με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση», συμβουλεύει η κα. Ιωάννου.

«Αν πέσει στην αντίληψη του θύματος ότι κυκλοφορεί ένα τέτοιο υλικό «Μιλάμε» στους ειδικούς, και καταγγέλλουμε το συμβάν στην αστυνομία και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλέφωνο 11188). Από εκεί και πέρα, η αστυνομία είναι υπεύθυνη να βρεθεί ο δράστης. Αφού βρεθεί, το ζήτημα παίρνει το νομική οδό και ακολουθούν κυρώσεις, για εκβιασμό ή πνευματικά δικαιώματα. Λύσεις υπάρχουν. Η αποσιώπηση δεν είναι η λύση». καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ