Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έγγραφο της ΙΝΤΕΡΠΟΛ στην Αστυνομία - Aπάτες με τα εμβόλια στο dark web (VIDEO)

Οι πωλήσεις εμβολίων στο σκοτεινό διαδίκτυο κι η πλαστογράφηση μέχρι και των καρτών εμβολιασμού

To επείγον – εμπιστευτικό προειδοποιητικό έγγραφο της Ιντερπόλ με τη μορφή «πορτοκαλί αγγελίας» για παραγωγή εμβολίων- μαϊμού για τον κορωνοϊό των εταιρειών Pfizer Inc. και BioNTech SE, το οποίο στάλθηκε στις 5 Ιανουαρίου στις ελληνικές αστυνομικές αρχές, αποκάλυψε «το Βήμα»!

Στο εν λόγω έγγραφο παρουσιάζονται αναρτήσεις στo επονομαζόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web) για πώληση εμβολίων για τον Covid-19, καταγράφονται 14 παραπλανητικοί ιστότοποι – που ανήκουν δήθεν στην εταιρεία Pfizer – ενώ παρουσιάζονται μέχρι και ηλεκτρονικές αγγελίες ψεύτικων καρτών εμβολιασμού. Με αναφορές της Διεθνούς Αστυνομίας ότι η νόθευση της σχετικής διαδικασίας, της επίσημης, νόμιμης διανομής εμβολίων, δεν είναι πλέον μία θεωρητική απειλή αλλά μια πραγματικότητα.

Ετοιμότητα απέναντι στην αναδυόμενη απειλή

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Ιντερπολ , «αυτή η πορτοκαλί ανακοίνωση σκοπεύει να προειδοποιήσει για εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τα εμβόλια για τον covid-19. Η πανδημία του 2020 προκάλεσε ευκαιριακές και επιθετικές εγκληματικές συμπεριφορές.

Στο πλαίσιο της ανερχόμενης παγκόσμιας διανομής εμβολίων, συνιστάται στις αρμόδιες αρχές να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την αναδυόμενη απειλή. Οι ακόλουθες λεπτομέρειες παρασχέθηκαν στην INTERPOL από την Pfizer / BioNTech για κοινή χρήση με τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας για την πρόληψη και απαγόρευση παράνομων εμβολίων COVID-19, συναφή προϊόντα και απάτη σχετικά με τα εν λόγω εμβόλια».

Στο έγγραφο μνημονεύονται εκτός των άλλων αγγελίες που εντοπίστηκαν στο «παράνομο διαδίκτυο» όπου μιλούν για γρήγορη αγορά του διαθέσιμου εμβολίου, για λογαριασμούς στο Instagram που διαφημίζουν ειδικά ψυγεία για διατήρηση του εμβολίου. Ακόμη αναφέρονται οι τρόποι συσκευασίας και νόμιμης διανομής των εμβολίων , με επισημάνσεις ότι «τα εμβόλια δεν θα αποσταλούν από την Κίνα ή την Ινδία κι ούτε σε διαφορετικές συσκευασίες» (σ.σ. από αυτές που καταδεικνύονται στο έγγραφο της Interpol) . Κι όλα αυτά με ταυτόχρονες οδηγίες για την αναγνώριση των γνήσιων εμβολίων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ των ΗΠΑ ο γενικός εισαγγελέας της Ν. Υόρκης ερευνά υπόθεση παράνομης διανομής εμβολίου κατά παράβαση της προτεραιότητας που όρισε το αμερικανικό κράτος. Μάλιστα στα τέλη Δεκεμβρίου υπήρχαν αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνουν παράνομα εμβόλια θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 1.000.000 δολάρια και απώλεια κρατικής άδειας.

Επιπλέον υπήρχαν συζητήσεις για κατάρτιση νομοσχεδίου που θα επέβαλλε ποινικές κυρώσεις για όσους αλλοιώνουν τη σχετική διαδικασία. Επιπλέον ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μέριλαντ εντόπισαν ιστότοπους που ανέφεραν ότι ανήκουν σε εταιρείες βιοτεχνολογίας που αναπτύσσουν θεραπείες για το Covid-19. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι ψεύτικες ιστοσελίδες χρησιμοποίησαν λογότυπα πραγματικών εταιρειών για να εξαπατήσουν τα θύματα ώστε να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες.

Πηγή: megatv

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες
Θα λαμβάνουν μηνιαίως και για εννέα μήνες ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που, σήμερα, ανέρχεται στα 830 ευρώ
Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες