Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Βόμβα» Σύψα: Πιθανή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 στην Αθήνα

Σήμερα οι εισηγήσεις των ειδικών για σχολεία και αγορά

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και συγκεκριμένα στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή των ειδικών θα διατυπώσει σήμερα το πρωί τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιά θα ανακοινώσει το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση τις τελικές αποφάσεις.

Όπως είπε ο κ. Σύψας στο Open, η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα. Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away. 

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίζοντας πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν. Σημείωσε, δε, πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι' αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60% και πως «κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας». 

Σχετικά με τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά πως τα γυμνάσια είναι «γκρίζα ζώνη» και πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι' αυτά. Επίσης, είπε πως «επιδημιολογικα πιο επικίνδυνα είναι τα λύκεια».

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για εκείνη της Αφρικής ότι δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Τέλος, αναφορικά με την κολχικίνη, δήλωσε πως δεν είναι «πολύ αισιόδοξος» για την προσφορά της. 

Παγώνη: Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα

Την ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα τόσο για τη λειτουργία των σχολείων όσο και για τη λειτουργία της αγοράς, καθώς η Αττική βρίσκεται οριακά στο κόκκινο, τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ασκώντας αρκετή πίεση στο σύστημα υγείας. «Αυτή τη στιγμή 268 ασθενείς είναι σε ΜΕΘ και 1.100 σε απλές κλίνες Covid σε όλη την Ελλάδα», επισήμανε. 

 «Η Επιτροπή είναι σε πολύ δύσκολη φάση, γιατί υπάρχουν πιέσεις και δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Οι πιέσεις έχουν να κάνουν με τα καταστήματα που πρέπει να δουλέψουν, με την οικονομία. Η κατάσταση δεν είναι δραματική, απλώς προσπαθούν να προλάβουν να μη γίνει δραματική. Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα. Με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, αν αυξηθούν τα τεστ πάνω από τις 35.000 και πάμε γύρω στις 50.000 καθημερινά και προσέξουμε τα μέσα μεταφοράς, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη προσοχή και με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές», σημείωσε η κ. Παγώνη. 

Σε ό,τι αφορά στην αγορά, δήλωσε ότι αν υπάρξει έλεγχος του συνωστισμού στα μεγάλα καταστήματα και στα εμπορικά κέντρα, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. «Επειδή η Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο κι έχει τα περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για να συνεχίσει η αγορά να λειτουργεί«, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα. 

 «Επειδή εμείς στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα ζήσαμε έναν εφιάλτη με τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος, ο εφιάλτης μας είναι η σφοδρότητα του τρίτου κύματος. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτή τη σφοδρότητα, γιατί δεν υπάρχει πολιτική μαζικών εμβολιασμών λόγω της διαθεσιμότητας των εμβολίων, ο ιός έχει γίνει πιο επικίνδυνος και οι καιρικές συνθήκες των ευνοούν πάρα πολύ. Για αυτό πρέπει να υπάρξει προσοχή στη χαλάρωση και να γίνει με αυστηρά υγειονομικά κριτήρια. Να μη ληφθούν οριζόντια μέτρα, να μην κλείσουν τα πάντα. Πρέπει όμως να τεθούν χρονικοί περιορισμοί, τα SMS ήταν μια κοροϊδία, όλος ο κόσμος ήταν έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Λινού: Θεωρητική η μείωση που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες 

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ότι η μείωση των κρουσμάτων που είδαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν «θεωρητική» κάτι που αποδίδεται «στο γεγονός ότι ήταν ελάχιστα τα τεστ».

Παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας δεν είναι υψηλός, είναι οι εξειδικευμένοι δείκτες όμως αυτοί που ανησύχησαν την επιτροπή και έβγαλε κόκκινη κάρτα στην Αττική.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα εισηγηθούν το άνοιγμα ή μη των σχολείων.

Σαρηγιάννης: «Λογική η απόφαση για κόκκινη κάρτα»

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τόνισε ότι βάση των επιδημιολογικών δεδομένων που παρατηρούνται αυτήν την στιγμή, η απόφαση της επιτροπής για συναγερμό στην Αττική ήταν λογική.

Μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται στους νέους, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανήσυχο αν βάλουμε στην εξίσωση και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι τώρα δεν μπορεί να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και η οικονομία, αφού μια τέτοια πρακτική ίσως οδηγούσε στην καταστροφή.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να καταπνίξουμε όσο το δυνατόν μπορούμε τη μετάλλαξη».

«Όχι στα σχολεία, ναι στο click away»

Συνεπώς, πρόταση του καθηγητή είναι λιανεμπόριο με click away και «όχι απόφαση για τα σχολεία σήμερα».

Την άποψη ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και να λειτουργεί το εμπόριο με τους ίδιους όρους όπως σήμερα, εξέφρασε και η κ. Λινού.

Αν και επισήμανε ότι θα προσπαθούσε να ανοίξει πλήρως και τα δύο, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι καθώς «δεν έχει υπάρξει ενεργή προσπάθεια στο επίπεδο των σχολείων για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους».

Η μέθοδος του click away επανέρχεται ως σενάριο, αφού το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Τα ΜΜΜ και η χρήση τους είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εξίσωσης και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «το πρόβλημα δεν είναι το τι γίνεται μέσα στο μαγαζί, αλλά τι γίνεται έξω από το μαγαζί και πώς φτάνει κανείς στο μαγαζί».

Είναι κρίσιμο να μπορέσει να «χτυπηθεί» η μετάδοση του ιού αλλά εξίσου σημαντική είναι και η λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποφυγή ενός νέου σκληρού lockdown στο οποίο οδεύει ολοταχώς η Αττική.

Δείτε τις δηλώσεις της κ. Λινού και του κ. Σαρηγιάννη στο Mega για την επιδημιολογική εικόνα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Έργα αποκατάστασης ύψους 1,4 δισ. ευρώ ξεκινoύν το καλοκαίρι στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel
Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης
Σε συνάντηση με τη δήμαρχο Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, συζήτησαν για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης