Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός - Ιωαννίδης: Το lockdown είναι λύση που αυξάνει τα κρούσματα

Γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως είπε ο καθηγητής

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και το ποιες συνέπειες μπορεί να έχει η άρση του lockdown.

Το lockdown αυξάνει τα κρούσματα

«Είχα πολλές επιφυλάξεις για το lockdown. Μπορεί να λειτουργήσει για οξείες καταστάσεις και για μικρό διάστημα. Είναι λύση που αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το πρώτο κύμα στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο, και είχε σβήσει πριν το lockdown. Όταν έγινε το lockdown, δεν είχε επίδραση πάνω στο επιδημικό κύμα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα που βλέπουμε τώρα είναι πολύ πιο έντονο. Έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει διογκωθεί. Τα μέτρα προάγουν τη διάδοση του κύματος, τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη γιατί περιορίζουν το χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός. Τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, τα ημερήσια. Κάνουμε περισσότερα τεστ, που είναι θετικό», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης σχετικά με το πώς λειτουργεί το lockdown.

Η εστίαση μπορεί να ανοίξει

Μιλώντας για το ποιο πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, ο ίδιος είπε ότι «Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες».

«Ο λόγος που υπήρχε συνωστισμός στα μαγαζιά, ή τις πλατείες, είναι ότι ο κόσμος ήταν πολύ συμπιεσμένος. Κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο ότι θα υπήρχε τεράστια συνέπεια. Θα είχαμε αποφύγει αυτές τις συνθήκες αν είχαμε μια πιο ήπια αντιμετώπιση. Να αποφευχθεί το σκαμπανέβασμα που κλεινόμαστε μέσα μόνο τυπικά», συνέχισε στο ίδιο θέμα, σχολιάζοντας το γιατί σημειώθηκαν εικόνες συνωστισμού όταν ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά.

 «Ναι» στη μετακίνηση από νομό σε νομό και στο άνοιγμα των σχολείων

 «Σαφώς συμφωνώ με την μετακίνηση από νομό σε νομό. Στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί από 1,5 εκατ. μέχρι ίσως και 4 εκατ. άνθρωποι. Δεν υπάρχει παρθένος νομός αυτή τη στιγμή. Τα σχολεία πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν με έξυπνο τρόπο. Με ανοιχτούς χώρους, ανοιχτά παράθυρα, αποστάσεις. Οι συνέπειες πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, που θα είναι μακροχρόνιες και για όλη την κοινωνία, θα είναι τεράστιες. Άνθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από τη ζωή τους. Φανταστείτε μια ολόκληρη γενιά να περνάει επί ένα χρόνο αυτό το μαρτύριο. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Στον πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο, θα μάθαιναν κάτι», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τα σχολεία.

 «Μπορούν να ανοίξουν σχεδόν όλα με συνειδητοποίηση του κόσμου ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός, κρατάμε αποστάσεις, χρησιμοποιούμε τα μέτρα υγιεινής, δεν κάνουμε συγκεντρώσεις μεγάλες ή πάρτι. Οι συγκεντρώσεις μπορούν να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα, αποστάσεις, και μάσκες. Μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι αστυνομικοί. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι σε άτομα των σωμάτων ασφαλείας», συνέχισε ο καθηγητής.

 «Προτείνω αυτά τα μέτρα για να μειώσουμε το επιδημικό κύμα. Αν θέλουμε έστω και τώρα να πετύχουμε κάτι, ό,τι μπορούμε να πετύχουμε, θα πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα που θα βοηθήσουν να μειωθεί η δυναμική του κύματος και θα δημιουργήσει μια κατάσταση πιο συμβατή με την κοινωνία. Απαιτούν ατομική ευθύνη και ταυτόχρονα να μην βρίζουμε τους απλούς ανθρώπους ότι δεν τηρούν τα μέτρα και ότι αυτή ευθύνονται για την κατάσταση. Ο πληθυσμός έχει κουραστεί πάρα πολύ και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», εξήγησε σχετικά με τις προτάσεις του.

 «Δεν γνωρίζω αν είμαστε στην κορυφή της πανδημίας. Η αισιόδοξη αντίληψη είναι ότι ο ιός έχει μολύνει περίπου το 25% της Γης και το πιο πιθανό είναι ότι θα συνεχίσει και θα περάσει σε μια φάση ενδημική, και θα μπορούμε να τον διαχειριστούμε. Του χρόνου στατιστικά θα είναι μια καλύτερη χρονιά», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης αναφορικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα.

Τεράστια κατάκτηση τα εμβόλια – «Είμαι επιφυλακτικός με το εμβόλιο της AstraZeneca»

 «Τα εμβόλια ήταν τεράστια κατάκτηση. Δυστυχώς δε δόθηκαν αρκετά γρήγορα. Δόθηκαν επίσης κάτω από συνθήκες που δεν είχαμε πληροφορίες για τη μακροχρόνια ασφάλειά τους. Άρα κάποιος υπολογίζει το όφελος, έναντι στις αβεβαιότητες. Για το εμβόλιο της AstraZeneca υπάρχουν ενδείξεις που με κάνουν επιφυλακτικό. Πολλές χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του. Οι γνώμες των συναδέλφων διίστανται. Δεν μπορώ λοιπόν να μιλήσω για ασφάλεια 100%. Η εμπειρία που έχει η Βρετανία από το εν λόγω εμβόλιο ήταν εξαιρετική. Στη Γερμανία δεν ίσχυσε το ίδιο. Θα συνιστούσα σε πολίτες και γιατρούς, επειδή αυτά τα εμβόλια χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσουμε κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης, οτιδήποτε τους ανησυχεί θα πρέπει να το δηλώνουν», είπε ο κ. Ιωαννίδης σχετικά με την ανησυχία που υπάρχει γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca.

 «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αντενδείκνυται το εμβόλιο σε περίπτωση που μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος. Αλλά θα είναι γυναίκες μικρής ηλικίας, οπότε η ωφέλεια από τον εμβολιασμό θα είναι περιορισμένη. Η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μικρή», εξήγησε ο καθηγητής για τις γυναίκες που θέλουν να κυοφορήσουν και σκέφτονται να εμβολιαστούν.

 «Θεωρώ ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να βοηθηθούν να γυμνάζονται περισσότερο, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους. Μπορούν να λειτουργήσουν και κλειστοί χώροι, γυμναστήρια, με ασφάλεια, ανάλογα με το χώρο και το πώς τηρούνται τα μέτρα εντός του», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ