Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έκτακτο από ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού με καταιγίδες, ανέμους και χιόνια

thessaloniki-broxi-kataigida

Από αύριο, Σάββατο - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από αύριο Σάββατο (20/3) και από τα βορειοδυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), αύριο Σάββατο από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Την Κυριακή (21/3)σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τις πρωινές

και εκ νέου από τις απογευματινές ώρες.

β. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και στη δυτική Μακεδονία.

Τη Δευτέρα (22/3), στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα βορειοδυτικά ημιορεινά.

Εαρινή ισημερία αύριο

Να σημειωθεί ότι το επίσημο ξεκίνημα της φετινής άνοιξης στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει η χώρα μας, σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία που θα υπάρξει το πρωί του Σαββάτου 20 Μαρτίου, στις 11:37 ώρα Ελλάδος. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η μέρα θα μεγαλώνει πλέον συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα -όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον- εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της. Η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας»
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα