Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στον «πάγο» τα δικαστήρια που περιμένουν τη χαλάρωση των μέτρων

Συσσωρεύονται οι υποθέσεις ενώ νέα κριτήρια για το επίδομα των €400 ζητούν δικαστικοί, καθώς και οκτώ ακόμη επιστημονικοί φορείς

Της Λεμονιάς Βασβάνη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την χαλάρωση των μέτρων αναμένουν και τα δικαστήρια. Η εκδίκαση υποθέσεων αναβάλλεται, ζητήματα λεπτών χειρισμών όπως πχ η επιμέλεια τέκνων ή ασφαλιστικά μέτρα, δεν προχωρούν λόγω των απαγορεύσεων που ισχύουν για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Αυτή την στιγμή δεν γίνεται σχεδόν τίποτα στα δικαστήρια. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουν να γίνονται κάποια διαδικαστικά θέματα και σε ένα μήνα αν ανοίξει πχ η Αγορά, να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά και τα δικαστήρια», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Στάθης Κουτσοχήνας.

Όπως τόνισε «υπάρχει αίτημα προς την κυβέρνηση η Δικαιοσύνη να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά με μάσκες, αποστάσεις και με τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρχει μετάδοση του κορωνοϊού. Δεν ζητάμε να γίνονται πολυπρόσωπες δίκες. Όμως ευαίσθητες υποθέσεις όπως πχ ασφαλιστικά μέτρα, η επιμέλεια τέκνων ή η αποζημίωση εργαζομένων, είναι ζητήματα που θα έπρεπε να διευθετούνται. Ο πολίτης θα έπρεπε να μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στα δικαστήρια».

Όπως είναι λογικό με τα παρατεταμένα και συνεχή λοκντάουν έχουν συσσωρευτεί πολλές δικαστικές υποθέσεις. «Όλα πάνε πίσω. Συσσωρεύονται υποθέσεις και θα υπάρξουν σίγουρα καθυστερήσεις», σχολίασε ο κ. Κουτσοχήνας.

9 φορείς ζητούν αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος €400

Εν τω μεταξύ ο Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος, μαζί με άλλους οκτώ επιστημονικούς φορείς (δηλ. Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος), ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος των 400 ευρώ στους επιστήμονες.

Όπως μας εξήγησε  ο κ. Κουτσοχήνας «η ενίσχυση αυτή είναι από τον ΟΑΕΔ και ήταν πάνω σε δική μας πρόταση. Υιοθετήθηκε από την πολιτεία, ψηφίστηκε η σχετική διάταξη και έπρεπε να βγει η υπουργική απόφαση. Ενώ είχε συμφωνηθεί με τον προηγούμενο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Βρούτση ότι θα γίνουν δεκτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις των επιστημονικών φορέων για ένα εισοδηματικό κριτήριο, να εξαιρεθούν οι έμμισθοι, και να το λάβουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη με αύξουσα σειρά συνολικού ατομικού εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού που είχε αρχικά υποσχεθεί, τελικώς μόλις 44.258 επιστήμονες επί συνόλου 120.000 πήραν το επίδομα. Και μόλις 17,7 εκατ. ευρώ, από τα 67 εκατ. που βρίσκονται στο αποθεματικό διατέθηκαν.

Στην υπουργική απόφαση μπήκε ένα κριτήριο αντίστοιχο της χορήγησης επιστρεπτέας, δηλαδή υπήρχε αναφορά σε πτώση τζίρου 20%. Αυτό άφησε πολλούς επιστήμονες εκτός. Το επίδομα είναι ένα βοήθημα στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας για όλους ανεξαιρέτως τους επιστήμονες, ειδικά για αυτούς που το έχουν ανάγκη. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να εξαιρεθούν οι έμμισθοι γιατί πληρώνονταν αυτό το διάστημα. Ελπίζουμε να δικαιωθεί το αίτημά μας και να ισχύσουν τα όσα ζητάμε για την χορήγησή του», ανέφερε ο κ. Κουτσοχήνας.

Μάλιστα εξήγησε πως τα χρήματα για τα επιδόματα προέρχονται από ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ που σχηματίστηκε αποκλειστικά και μόνο από εισφορές των επιστημόνων. «Δεν επιβαρύνουμε κανέναν. Πρόκειται για χρήματα από τις δικές μας εισφορές που εδώ και δέκα χρόνια καταβάλουμε», σχολίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους