Σε 11,42 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία ρυθμισμένων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με τον αριθμό των επιτυχών ρυθμίσεων να φτάνει τις 34.872.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τον Απρίλιο οι ρυθμισμένες οφειλές ανήλθαν σε 513 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.439 ρυθμίσεις. Δυναμικά κινείται ο αριθμός νέων αιτήσεων (5.480 τον Απρίλιο) με τις οριστικές υποβολές αιτήσεων να φτάνουν τις 2.850.
Ηδη, 3.494 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών, σύμφωνα με την ήδη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα και 191 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.
Παράλληλα, μέσω του εξωδικαστικού, πραγματοποιήθηκε διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΚΕΑΟ) και χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες, servicers) περίπου 3,61 δισ. ευρώ. Το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται στο 15% και για οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς στο 30,4%. Τέλος, σχεδόν το 50% των οφειλών προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε «κούρεμα» άνω του 30%.
Υπενθυμίζεται πως από 30 Απριλίου είναι σε λειτουργία η βελτιωμένη πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο να επεκτείνουν την πρόσβαση σε περισσότερους πολίτες. Κεντρικό σημείο αποτελεί ο διπλασιασμός των οικονομικών κριτηρίων για τους δικαιούχους που λαμβάνουν υποχρεωτικά πρόταση ρύθμισης από όλους τους πιστωτές, για οφειλές έως 300.000 ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών.
Με την αναβάθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, η Πολιτεία παρέχει σε χιλιάδες οφειλέτες νέες ευκαιρίες για τη ρύθμιση των χρεών τους, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα και υποστηρίζοντας την κοινωνική συνοχή. Στις διμερείς ρυθμίσεις δανείων με τους τέσσερις μεγαλύτερους servicers (Intrum, Cepal, DoValue, Qquant) πραγματοποιήθηκαν ρυθμίσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4.687 οφειλέτες. Σημειώνεται ότι το 41% των ρυθμίσεων αφορούν στεγαστικά δάνεια.