Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κίνδυνος να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 20.000 παιδιά

Επιστολή Δανιηλίδη στον πρωθυπουργό για τον κίνδυνο να μείνουν εκτός ΚΔΑΠ πάνω από 70.000 παιδιά και εκτός βρεφονηπιακών 20.000 παιδιά

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης σχετικά με τον κίνδυνο να μείνουν εκτός ΚΔΑΠ περισσότερα από 70.000 παιδιά, και εκτός βρεφονηπιακών σταθμών άλλα 20.000 παιδιά. 

Παράλληλα, ο κ. Δανιηλίδης αναφέρει προτάσεις για την επίλυση του θέματος όπως μεταξύ άλλων η «επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος σύζευξης και τοποθέτησης όπου το voucher να συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια υπαρκτή δομή με ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2016». 

Αναλυτικά ο δήμος Νεάπολης - Συκεών αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση:

Τον υπαρκτό κίνδυνο να μείνουν εκτός ΚΔΑΠ περισσότερα από 70.000 παιδιά, και άλλα περίπου 20.000 παιδιά εκτός των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στην επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ζήτημα έθιξε ο κ. Δανιηλίδης με την απαιτούμενη ένταση και στην πρόσφατη συνάντηση των επτά δημάρχων της Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό, όπως και στις τελευταίες συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει της προκήρυξης του προγράμματος των φετινών voucher για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.

Το 2024 «κόπηκαν» από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας στα τμήματα των ΚΔΑΠ περισσότερα από 66.000 παιδιά. Συγκεκριμένα, 51.839 παιδιά, παρότι διέθεταν πλήρη φάκελο αίτησης, έμειναν εκτός ΚΔΑΠ και δεν έλαβαν την πολυπόθητη επιταγή-voucher, με τα περισσότερα από τα «κομμένα» να προέρχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (16.322 μη δικαιούχοι με πλήρη φάκελο).

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς, από τις 20.960 αιτήσεις με ελλιπή φάκελο εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι 15.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν από τα ΚΔΑΠ εξαιτίας των εισοδηματικών κριτηρίων, αφού αυτά δεν αναπροσαρμόστηκαν-επικαιροποιήθηκαν καθώς μέσα στο 2023 και το 2024 σημειώθηκαν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων γονέων, κάτι που ομόφωνα πρότειναν τα συλλογικά όργανα των δήμων, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, με αποτέλεσμα ο αριθμός των «κομμένων» παιδιών να ανέρχεται πάνω από τις 66.000 το 2024.

Χαριστική βολή στο δημογραφικό…

Τα ίδια και χειρότερα υπάρχει ο κίνδυνος να συμβούν και το 2025-2026 δεδομένης της μη αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων, τα οποία κατά τα προηγούμενα έτη είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

2 παιδιά: Έως 27.000 ευρώ (ή 33.000 ευρώ για δομές παιδικής προστασίας)

3 παιδιά: Έως 30.000 ευρώ (ή 36.000)

4 παιδιά: Έως 33.000 ευρώ (ή 39.000)

5+παιδιά: Έως 36.000 ευρώ (ή 42.000)

Αναμφίβολα, τονίζει στην επιστολή του στον πρωθυπουργό ο Σίμος Δανιηλίδης, με χαμηλότατο προϋπολογισμό, και εάν παραμείνουν οι όροι που επιβλήθηκαν πέρυσι θα υπάρξουν εκ νέου τραγικά αποτελέσματα και πλέον οι ίδιοι οι γονείς, και μάλιστα υπερπολύτεκνων οικογενειών με 6-7-8 παιδιά, και οικογένειες με μικτό ετήσιο χαμηλό εισόδημα, που τα παιδιά τους δεν θα αποκτήσουν το πολυπόθητο voucher, βρίσκονται σε βαθιά απόγνωση, δεδομένων των συνθηκών της ανεργίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Τούτη δε η πρακτική, όχι μόνο δεν οδηγεί σε στήριξη της ελληνικής οικογένειας, αλλά αποτελεί χαριστική βολή στο δημογραφικό πρόβλημα καθώς οι γονείς αποθαρρύνονται στην απόκτηση περισσότερων του 1-2 παιδιών βλέποντας να μην υπάρχει στήριξη από την Πολιτεία. «Θα το υποστούν τα παιδιά στην προεφηβική, την πιο τρυφερή και εύπλαστη ηλικία τους, που αντί να συμμετάσχουν σε δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες σε προστατευμένο περιβάλλον με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους θα αναζητούν άλλες επικίνδυνες διεξόδους. Έτσι, ας μην εκπλησσόμαστε όταν καταγράφεται αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών από εφήβους, όταν επιδεινώνεται το κλίμα με το παιδικό μπούλινγκ και τις παιδικές συμμορίες, αφού τα παιδιά στερούνται διεξόδων που πλάθουν χαρακτήρες και προσωπικότητες».

«Για αυτό και επιμένουμε, τονίζει ο δήμαρχος, ότι το πρόγραμμα για τα ΚΔΑΠ πρέπει να διευρυνθεί και να αγκαλιάσει τους νέους έως και το 15ο έτος της ηλικίας τους».

Επιπλέον ο δήμαρχος θίγει και το ζήτημα των εργαζομένων των ΚΔΑΠ οι οποίοι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κατά χιλιάδες το φάσμα της ανεργίας. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που για μια ακόμη χρονιά, πέρσι, διατέθηκαν χιλιάδες voucher σε περιοχές (νησιωτικές και ορεινές) όπου δεν υπάρχουν και δεν προσφέρονται αντίστοιχες θέσεις, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν θα χρησιμοποιηθούν. Το ίδιο φαίνεται πως θα γίνει και φέτος.

Θέσεις και προτάσεις

Οι θέσεις που επαναλαμβάνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, βασιζόμενος σε παλαιότερες ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ με στόχο την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, είναι οι εξής:

  • Επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος σύζευξης και τοποθέτησης όπου το voucher να συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια υπαρκτή δομή με ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2016.
  • Κατάργηση της ποσόστωσης 65%-35% για τους Βρεφικούς και Παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠμεΑ και ΚΔΑΠ με απόλυτη προτεραιότητα στα ΚΔΑΠ μεΑ. Επισημαίνεται πως ακόμη και τα αδιάθετα ποσά των παιδικών σταθμών από την κατανομή δεν διατέθηκαν στα ΚΔΑΠ με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες παιδιά να μείνουν εκτός.
  • Ενίσχυση των δημοτικών δομών παιδικής προστασίας.
  • Μόνιμες δημοτικές δομές παιδικής προστασίας
  • Εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση με πλήρη κάλυψη του λειτουργικού κόστους των δημοτικών δομών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όπως προβλέπει ο ν.3106 για τις κρατικές δομές που πέρασαν στους δήμους
  • Αναζήτηση επιπλέον πόρων αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές, πράγμα εφικτό καθώς πρόκειται για εθνικούς πόρους.
  • Αύξηση της τιμής του voucher λόγω της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης του μισθολογικού κόστους και της τεράστιας αύξησης στα είδη διατροφής. (Στην επιστολή περιλαμβάνεται συγκεκριμένη πρόταση του δημάρχου)
  • Να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους ωφελούμενους και οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις με τους λοιπούς δικαιούχους.
  • Να δικαιούνται voucher για τα ΚΔΑΠ και οι γονείς των 4χρονων που φοιτούν στα νηπιαγωγεία στο πλαίσιο της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης καθώς και να διευρυνθεί το πρόγραμμα και να αγκαλιάσει τους νέους έως και το 15ο έτος της ηλικίας τους.
  • Να επαναπροσδιοριστεί το ηλικιακό όριο μεταξύ των βρεφών που εντάσσονται στα βρεφικά τμήματα και των παιδιών που εντάσσονται στα παιδικά τμήματα, δηλαδή από 2 χρονών και άνω όλα τα παιδιά να εντάσσονται στα παιδικά τμήματα (χρήζει τροποποίησης ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας των)
  • Να δοθεί παράταση για δύο έτη των προβλεπόμενων στις παρ. 1,2 και 4 του άρθρου 13 του ν.4623/2019 (Α134) ημερομηνιών όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 107 του ν. 4876/2021 που αφορούν σε λήξη προθεσμιών για αδειοδοτήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Καταλήγοντας ο Σίμος Δανιηλίδης τονίζει πως «είναι επιτακτική η ανάγκη να υιοθετηθούν οι θέσεις μας στο σύνολό τους και να διατεθεί ποσό πλέον των 200.000.000,00€ προκειμένου επιτέλους να αντιμετωπιστεί η κοινωνική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα που απέκτησε τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας».

kdap.jpg
kdap2.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ