Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφθασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κορινθία (ΦΩΤΟ)

Εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχινού, στην Κορινθία. Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h (Εικόνα 1). Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά ΑΜΣ βρίσκεται στον Ισθμό, δε θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

schinos.jpg

Εικόνα 1. Περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς στο Σχινό και διάγραμμα ταχύτητας του ανέμου από τον ΑΜΣ του ΕΑΑ/METEO στον Ισθμό. 

Εξαιτίας των ισχυρών ΔΒΔ ανέμων, καπνός και στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχινού έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τις Κυκλάδες,  όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στις φωτογραφίες της Εικόνας 2.

smoke_schinos.jpg

Εικόνα 2. Κολάζ φωτογραφιών όπου απεικονίζεται η μεταφορά καπνού από τη δασική πυρκαγιά του Σχινού πάνω από Αλεποχώρι, Ικαρία, Παλαιό Φάληρο και Σύρο.  

Τέλος, πραγματοποιήθηκε πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει τις επόμενες σημαντικές αλλαγές:

- Υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 m (αντί για 100 m του IRIS 1.0)

- Δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης

Περισσότερες πληροφορίες για IRIS 2.0, καθώς και η πρόγνωση του μοντέλου για την πυρκαγιά στο Σχινό, θα δοθούν σε νεότερη ανακοίνωση, αφού πρώτα ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Το Meteo ευχαριστεί πολύ τον Άγγελο Φιλοξενίδη, τον Γιάννη Κουβάρη, τον Παναγιώτη Παγώνη και τον Παναγιώτη Ευθυμίου για την παροχή των φωτογραφιών.

 

Πηγή: meteo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ