Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καιρός: Τα δυο πρόσωπα του Ιουνίου – Σε τι επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία

Kαταγραφές 52 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Πολύ κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα τον Ιούνιο του 2021 σύμφωνα με τις καταγραφές 52 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι τιμές που παρουσιάζονται στον παρακάτω χάρτη όμως προκύπτουν από την ισοστάθμιση των αρκετά ψυχρών ημερών το πρώτο μισό του μήνα και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες μετά τις 18 Ιουνίου.

Στη Μακεδονία και την Κρήτη η μέση μέγιστη θερμοκρασία υπολογίστηκε ακριβώς ίση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα οι αντίστοιχες τιμές ήταν ελαφρώς υψηλότερες, μικρότερες όμως από 1°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα νησιά του Αιγαίου καταγράψαμε μικρή αρνητική απόκλιση -0.1ºC.  

tdev_map2_june2021.jpg

Το επόμενο σχήμα δείχνει την πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο του 2021 στο κέντρο της Αθήνας (κόκκινη καμπύλη) και τις μέσες τιμές της μέγιστης θερμοκρασίας στον ίδιο σταθμό (Γκάζι) την περίοδο 2010-2019. Καθένας από τους αριθμούς στην περιφέρεια του κύκλου αντιστοιχεί στις ημέρες του μήνα και οι ακτίνες αντιστοιχούν σε θερμοκρασίες από 0°C έως 40°C με βήμα 10°C. Το πρώτο μισό του μήνα μεταξύ 1 και 17 Ιουνίου η μέγιστη θερμοκρασία ήταν καθημερινά χαμηλότερη από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, ενώ μεταξύ 23 και 30 Ιουνίου η θερμοκρασία ήταν συνεχώς πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Παρόμοια κατανομή των ημερήσιων θερμοκρασιών καταγράψαμε και στους υπόλοιπους 51 μετεωρολογικούς σταθμούς, αναφέρει το meteo.gr.

tdev_june2021_athens.png

 Αίθριος καιρός την Κυριακή, μελτέμια από Τετάρτη

Στο μεταξύ, γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται την Κυριακή σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ενώ από την Τετάρτη το μελτέμι θα επικρατήσει στο Αιγαίο με ένταση 6 με 7 μποφόρ διατηρώντας τη θερμοκρασία στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά σε καλά επίπεδα.

Την Κυριακή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το μεσημέρι απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά μέχρι 32 βαθμούς.

Στην Αττική προβλέπεται μια όμορφη ηλιόλουστη και σχετική δροσερή ημέρα

οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και το μεσημέρι πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι αρχικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ ,γρήγορα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα βόρεια θα

εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το

βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα

Δωδεκάνησα πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Μακεδονία. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι 6 μποφόρ, η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ