Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεμιστοκλέους: «Τσαρλατάνοι» οι αντιεμβολιαστές γιατροί

Τι είπαν για τους αντιεμβολιαστές Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους

Μήνυμα στους αντιεμβολιαστές έστειλε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αφού αρχικά ανακοίνωσε πως η Επιτροπή εισηγείται την έναρξη των εμβολιασμό και σε παιδιά 12 έως 15 ετών, ρωτήθηκε για τους αντιεμβολιαστές και τις κινητοποιήσεις τους τις τελευταίες ημέρες.

Απαντώντας για το αν μπορούν να πειστούν τελικά όλοι αυτοί, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε χαρακτηριστικά «Για το θέμα των αντιεμβολιαστών, με είχανε ρωτήσει και σε μία άλλη συνέντευξη τι θα έλεγα σε αυτούς τους αντιεμβολιαστές. Μιλάμε για αντιεμβολιαστές και όχι για διστακτικούς. Δεν θα έλεγα τίποτα. Διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν. Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν να πείσουν κι αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω πως τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις που κάνουν για τη διαμαρτυρία, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούνε στα νοσοκομεία».

Απαντώντας σχετικά και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, άσκησε σκληρή κριτική κυρίως σε γιατρούς που εκφράζουν τέτοιες απόψεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, θα πρέπει να διακρίνουμε δύο πράγματα: Το ένα είναι η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε Δημοκρατίας, ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης οποιουδήποτε. Κάποιος ο οποίος είναι υγειονομικός ή επιστήμονας, είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί διάφορους κανόνες.

Όπως ξέρουμε στην ιατρική, είναι πολύ εύκολο κάποιος, η ιστορία τους έχει ονοματίσει «τσαρλατάνους» ή οτιδήποτε άλλο, σε μια πολύ μεγάλη δυσκολία όπως ένα πρόβλημα υγείας, κάποιος να το εκμεταλλευτεί αυτό και να εκφράσει μια διαφορετική άποψη.

Η διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο, που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς.

Ο εμβολιασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε. Είτε θέλει να εμβολιαστεί είτε όχι, είναι μια άλλη συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές. Αλλά ειδικά οι γιατροί οι οποίοι εκπέμπουν ένα μήνυμα παραπληροφόρησης -και είναι ξεκάθαρο- δεν είναι θέμα ιατρικής άποψης, υπάρχουν όργανα.

Ο καθένας δε μπορεί να ασκεί την ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στα πλαίσια κάποιου ο οποίος είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν τη νομοθεσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ
Ο Νίκος Νυφούδης μιλάει στον Τύπο Θεσσαλονίκης για το νέο εγχείρημα δίνοντας μας τα πρώτα insights του νέου «Τίφφανυς» στον πεζόδρομο της Ικτίνου
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ