Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εκπρόσωπος Αφγανών στην Ελλάδα: Δύσκολο να έρθουν πρόσφυγες

Οι Τούρκοι δεν θα αφήσουν εύκολα πρόσφυγες να περάσουν, ενώ θα υπάρχουν και δυσκολίες για είσοδο στην Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών προσφύγων και μεταναστών

«Αισθανόμαστε προδομένοι από τους Aμερικανούς, οι οποίοι έκαναν ακριβώς το ίδιο στο Ιράκ και στη Συρία με τους Κούρδους», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, Μοχτάρ Ρεζάι, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν. 

«Μετά από 20 χρόνια, μέσα σε μια νύχτα, ο αφγανικός στρατός παραδόθηκε χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα», είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει φόβος για τους Ταλιμπάν. Τα πράγματα στη χώρα μας ήταν λίγο πιο “δυτικά” και ελεύθερα. Οι γυναίκες μπορούσαν να σπουδάζουν, να εμφανίζονται στην τηλεόραση, να κυκλοφορούν, να τραγουδάνε, να συμμετέχουν στην πολιτική. Τώρα μπούργκα και καταπίεση. Οι Ταλιμπάν έχουν κάνει πολλά άσχημα πράγματα που δεν μαθαίνονται», τόνισε ο ίδιος. 

Ερωτηθείς για το εάν αναμένεται προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, ο κ. Ρεζάι είπε ότι ήδη έχουν φύγει πολλοί Αφγανοί προς το Ιράν – «το οποίο έχει φτιάξει ένα στρατόπεδο για πρόσφυγες στα σύνορα» – και προς το Πακιστάν. Υποστήριξε, δε, πώς και οι δυο αυτές χώρες έχουν κλειστά σύνορα, σημειώνοντας πως οι Τούρκοι δεν θα αφήσουν εύκολα πρόσφυγες να περάσουν, ενώ θα υπάρχουν και δυσκολίες για είσοδο στην Ελλάδα. 

Αναφορικά με το εάν υπάρξει οργανωμένη αντίσταση στην πατρίδα του κατά των Ταλιμπάν, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είπε πως για να υπάρξει κάτι τέτοιο, «χρειάζεται ενίσχυση και υποστήριξη από κάπου. Δεν κάνεις αντίσταση ρίχνοντας δυο σφαίρες», σημείωσε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία
Συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν και σήμερα τις εργασίες αποκατάστασης κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας
Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία