Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενίσχυση ανέργων για αυτοαπασχόληση και ίδρυση επιχείρησης από την Περιφέρεια

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 2.960.000 ευρώ και οι πόροι προέρχονται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Νέα δράση χρηματοδότησης για την ενίσχυση ανέργων, οι οποίοι σκοπεύουν να ιδρύσουν νέα επιχείρηση ή να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η σχετική πρόσκληση ήδη έχει δημοσιευτεί και η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης άρχισε και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2021, στις 15.00’.

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 2.960.000 ευρώ και οι πόροι προέρχονται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο www.ependyseis.gr.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «με συνεχείς δράσεις ενίσχυσης ανέργων και εργαζόμενων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και να περιορίσει την ανεργία και την ύφεση, αλλά και να τονώσει την επιχειρηματικότητα. Με όσα μέσα διαθέτουμε υλοποιούμε στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα τους αποφέρουν εισόδημα και θα στηρίξουν την τοπική οικονομία, έπειτα από την πολυετή οικονομική κρίση και την υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών. Με τη νέα δράση δίνουμε επαγγελματικό διέξοδο σε ανέργους, οι οποίοι μπορούν να προχωρήσουν στην ίδρυση νέας επιχείρησης ή να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, σε συγκεκριμένα αντικείμενα δραστηριοποίησης, που έχουν επιλεγεί στη βάση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι συμπολίτες μας που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία για να αποκτήσουν μια οικονομική βάση, ένα θεμέλιο για να χτίσουν μια νέα επαγγελματική προοπτική και να βγουν από την ανεργία».

Τη δράση θα υλοποιήσει το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.

Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια κατ’ αποκοπή επιχορηγούμενου ποσού ύψους 14.800 ευρώ.

Σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών για αυτοαπασχόληση και ίδρυση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η υποστήριξη της αυτοαπασχόλησης και της επιχειρηματικότητας θα αφορά αποκλειστικά στους τομείς προτεραιότητας της RIS3 (Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

-Αγροδιατροφικός Τομέας.

-Τουρισμός.

-Υλικά και Κατασκευές.

-Ένδυση – Κλωστοϋφαντουργία.

-Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

-Τεχνολογίες Ενέργειας.

-Τεχνολογίες Περιβάλλοντος.

-Μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα.

Ενισχύονται πολύ μικρές επιχειρήσεις, που συστήνονται από ανέργους με αντικείμενα συναφή με τους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας. Προϋπόθεση για την ενίσχυσή τους είναι η οργάνωση της δραστηριότητας τους σε αυτοτελείς επαγγελματικούς χώρους. Ως αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει δικές του παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμού) και δεν χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα).

Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από τους δυνητικούς Δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis) κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΠΣΚΕ Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης. Το Έντυπο Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης, όπως και όλα τα συνοδευτικά έντυπα της πρόσκλησης και τις λεπτομέρειες της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

-www.pepkm.gr.

-www.efepae.gr.

-www.espa.gr.

-www.ependyseis.gr.

-www.kepa-anem.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών
Ένας εξ αυτών έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές με την τέλεση παρόμοιων αδικημάτων και βρίσκεται έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών