Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χιονισμένα τοπία στην Ελλάδα: Οι περιοχές που ντύθηκαν στα «λευκά» (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας. Ισχυρές βροχές σημειώνονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 11/12 καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας. Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η θέση του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού (με “L”) καθώς και οι νεφικοί σχηματισμοί που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χώρου στις 08:00 τοπική ώρα.

202112110600_gfs_mslp0_msg_ir108_med.png

Στον Πίνακα 1 παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το πρωί του Σαββάτου 11/12. Όπως φαίνεται σε αυτόν τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί του Σαββάτου 11/12 να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά).

202112110920_web_daily_rain.jpg

Η κακοκαιρία έχει ήδη πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας. Χιόνια έπεσαν στην Καστοριά, στη Σαμαρίνα αλλά και σε άλλα ορεινά μέρη της χώρας.  

 Χιόνισε στο νομό Καστοριάς. Σύμφωνα με το fouit.gr χιόνισε και στην πόλη της Καστοριάς, αλλά η βροχή που ακολούθησε το έλιωσε. Δείτε παρακάτω φωτ. από το Σιδηροχώρι

si.jpg

Και από την Ιεροπηγή

265923968_458469589003876_3344662519184630945_n.jpg

Χιόνι έπεσε και στον οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν

palaio-agios-athanasios.jpg

Χιόνια και στο Νυμφαίο Φλώρινας. Και στα ορεινά των Γρεβενών η χιονόπτωση είναι πυκνή, ενώ ο ορεινός όγκος της Πίνδου έχει ντυθεί στα λευκά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ξεκίνησε η χιονόπτωση στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας με την κίνηση των οχημάτων να γίνεται με τη χρήση χειμερινών ελαστικών, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα.
Μέσα στην πόλη η βροχόπτωσης είναι έντονη χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.
Σύμφωνα και με την τροχαία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:
• Στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 42ο χλμ.
• Στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 42ο χλμ. διασταύρωση με οδό προς Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής έως τον Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής.
• Στην Επαρχιακή Οδό Αετού-Νυμφαίου, από το 6ο χλμ. έως την Τοπική Κοινότητα Νυμφαίου.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού Φλώρινας – Νίκης, καθώς και στο λοιπό Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Δείτε εικόνα από το χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου Βίγλας

Χωρίς σοβαρά προβλήματα, μέχρι στιγμής, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης από την κακοκαιρία που ξεκίνησε από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι βροχοπτώσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό της στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, εκτός από την περιοχή του Βοΐου που χιονίζει κυρίως στα ορεινά.

Εκχιονιστικά μηχανήματα της Π.Ε Κοζάνης βρίσκονται στην περιοχή  για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου, όμως προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο του Νομού.

Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς είναι σε ανοδική πορεία. «Είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» τονίζει ο κ.Μιχαλάκης, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Δείτε ζωντανές εικόνες από τα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της χώρας όπως μεταδόθηκαν στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»
Τι απάντησε ο ποδοσφαιριστής μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε λόγω του χαμένου πέναλτι στον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδος από τη Γεωργία
Γιακουμάκης για τις επιθέσεις εναντίον του: «Μακάρι αυτοί να βρουν το νόημα της ζωής»