Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χιλιάδες δόσεις χλωροκίνης κινδυνεύουν να λήξουν στις αποθήκες

Έχουν μείνει στις αποθήκες του ΙΦΕΤ 18.000 κουτιά και ψάχνουν λύση μέσω εξαγωγών για να τα ξεφορτωθούν

Στην έναρξη της πανδημίας έγινε ο μεγάλος ντόρος για τη χρήση της χλωροκίνης έναντι της νόσου Covid19. Η Ελλάδα θεώρησε σκόπιμο να προετοιμαστεί παραγγέλνοντας φάρμακα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν κάπου το παρακάναμε με αποτέλεσμα να έχουμε στοκάρει δόσεις και να μην ξέρουμε τι να τις κάνουμε σήμερα ενώ, ένα άλλο μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι η τιμή αγοράς αυτών των δόσεων η οποία είναι εξωπραγματική.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της COVID-19 και ελλείψει ειδικής θεραπείας, η φωσφορική χλωροκίνη ήταν μία εκ των δραστικών ουσιών που προτάθηκαν ότι έχουν δράση κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έναντι του COVID-19 δεν είχε ακόμα τεκμηριωθεί και ήταν σε εξέλιξη κλινικές μελέτες διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα για να αποσαφηνίσουν τη θέση της στη θεραπεία της νόσου. Δεδομένου ότι η χλωροκίνη είχε συμπεριληφθεί από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες στον θεραπευτικό αλγόριθμο για την αντιμετώπιση λοίμωξης από COVID-19, αναμενόταν να υπάρξει χρήση της.

Για το λόγο αυτό, το Μάρτιο του 2020 ο ΕΟΦ ζήτησε από τον ΙΦΕΤ να γίνει προμήθεια σε φωσφορική χλωροκίνη 15.000 κουτιά.

Στην Ελλάδα τότε κυκλοφορεί με 30 χάπια το κουτί το plaquenil της Sanofi στην τιμή των 2,77 ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία δηλώνει αδυναμία να εισάγει μεγαλύτερες ποσότητες.

Έτσι η πρώην ηγεσία του ΙΦΕΤ κάνει άλλη εισαγωγή αρχικά στα 4.000 κουτιά των 100 χαπιών στην τιμή των 18,32 ευρώ. Με λίγα λόγια έφερε σε αυτή την παραγγελία 400.000 χάπια.  

Λίγο αργότερα κάνει δεύτερη εισαγωγή 20.000 κουτιά των 100 χαπιών με νέα πάλι τιμή στα 24,80 ευρώ.

Αν είχε ακολουθηθεί η παραγγελία που ζήτησε ο ΕΟΦ κατά γράμμα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ουσιαστικά θα είχαμε 450.000 χάπια και η Ελλάδα θα ήταν καλυμμένη. Όμως η πρώην διοίκηση του ΙΦΕΤ έκανε τα δικά του deal με αποτέλεσμα να στοκάρει περίπου 2.5 εκατ. χάπια σε ακριβές τιμές και τα οποία σήμερα δεν ξέρει τι να τα κάνει και ψάχνει να τα εξάγει διότι κάποια εξ αυτών λήγουν στα αμέσως επόμενα έτη.

Το χειρότερο από όλα είναι οι τιμές με τις οποίες εισήχθησαν αυτά. Η Sanofi έδινε τότε τα χάπια σε εξαιρετική τιμή όπως όλα δείχνουν καθώς σε έρευνα αγοράς που έγινε από τη νέα διοίκηση του ΙΦΕΤ αποκαλύφθηκε ότι εταιρείες όπως η Ιταλική So.Farma.Morra θα μπορούσε να μας προμηθεύσει ακριβώς την παραγγελία που ζήτησε ο ΕΟΦ (CLOROCHINA 30CPR 250 MG – 30 tablets) στην τιμή των 3,98 ευρώ.

Σήμερα, όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν μείνει στις αποθήκες του ΙΦΕΤ 18.000 κουτιά και ψάχνουν λύση μέσω εξαγωγών για να τα ξεφορτωθούν. Το ερώτημα λοιπόν είναι για ποιο λόγο έγιναν τόσο μεγάλες παραγγελίες και φυσικά το ποιος έκανε έρευνα αγοράς για να κλειστούν αυτές;

Πηγή: naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη