Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 100% στις ταινίες που παράγονται σε ξένες χώρες.
Επιστρέφοντας από την εξοχική του κατοικία στο Mar-a-Lago resort, ο πρόεδρος ανέβασε στο Truth Social το ακόλουθο ποστ: «Η κινηματογραφική βιομηχανία στην Αμερική ΠΕΘΑΙΝΕΙ πολύ γρήγορα. Άλλες χώρες προσφέρουν κάθε είδους κίνητρα για να προσελκύσουν τους σκηνοθέτες και τα στούντιό μας μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Χόλιγουντ, όπως και πολλές άλλες περιοχές εντός των ΗΠΑ, καταστρέφονται».
Και συνέχισε: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΠΑΛΙ!»
Πρόσθεσε ότι εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και τον εμπορικό αντιπρόσωπο να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιβολής των δασμών αμέσως, μεταδίδει το BBC.
Πρόσφατες μεγάλες παραγωγές από αμερικανικά στούντιο έχουν γυριστεί εκτός ΗΠΑ, όπως οι ταινίες Deadpool & Wolverine, Wicked και Gladiator II.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Γκάβιν Νιούσομ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, πρότεινε ένα σχέδιο φορολογικών κινήτρων για την υποστήριξη της παραγωγής ταινιών στην πολιτεία, αλλά ο Τραμπ εξετάζει δασμούς για να εμποδίσει τον διεθνή ανταγωνισμό.
Ασαφείς δηλώσεις και μέτρα
Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του μέτρου παραμένουν ασαφείς. Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε αν ο δασμός θα ισχύει για αμερικανικές εταιρείες παραγωγής που γυρίζουν ταινίες στο εξωτερικό.
Ασαφές παραμένει ακόμα το αν οι δασμοί θα ισχύουν για ταινίες που προβάλλονται σε υπηρεσίες streaming, όπως το Netflix, και για εκείνες που προβάλλονται στους κινηματογράφους, ή πώς θα υπολογίζονται.
Προβληματισμός υπάρχει ακόμα και για τον ορισμό της αμερικανικής ταινίας.
Ο ιδρυτής της ευρωπαϊκής αλυσίδας κινηματογράφων Vue, Τίμοθι Ρίτσαρντς, αμφισβήτησε το πώς ο Τραμπ θα ορίσει τι είναι «αμερικανική ταινία».
Μιλώντας στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4, δήλωσε: «Θα βασίζεται στο από πού προέρχονται τα χρήματα; Στο σενάριο, τον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς, ή στο πού έγινε το γύρισμα;»
Αυξάνεται το κόστος γυρισμάτων στη νότια Καλιφόρνια
Πρόσθεσε ότι το κόστος των γυρισμάτων στη νότια Καλιφόρνια έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, και ωθεί τους κινηματογραφιστές να μεταφέρουν τις παραγωγές τους σε μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προσφέρει ολοένα και περισσότερα φορολογικά κίνητρα και χαμηλότερα κόστη.
Σύμφωνα με την ProdPro, οι χώρες που έχουν προσελκύσει αύξηση των δαπανών παραγωγής από το 2022 περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, ο Υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Τόνι Μπερκ, δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία ότι θα υπερασπιστούμε απερίφραστα τα δικαιώματα της αυστραλιανής κινηματογραφικής βιομηχανίας».
Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Κρίστοφερ Λάξον, δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες για τους προτεινόμενους δασμούς.
«Αλλά, προφανώς, θα είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές και υπερασπιστές αυτού του τομέα και αυτής της βιομηχανίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος έχει διορίσει τρεις αστέρες του κινηματογράφου — τον Τζον Βόιτ, τον Μελ Γκίμπσον και τον Σιλβέστερ Σταλόνε — ως ειδικούς πρεσβευτές με αποστολή, την προώθηση επιχειρηματικών ευκαιριών στο Χόλιγουντ, το οποίο χαρακτήρισε ως «έναν υπέροχο αλλά πολύ ταραγμένο τόπο».
Ο Τραμπ είχε γράψει τότε: «Θα υπηρετήσουν ως ειδικοί απεσταλμένοι προς εμένα με σκοπό να επαναφέρουν το Χόλιγουντ, το οποίο έχει χάσει πολλές δουλειές τα τελευταία τέσσερα χρόνια προς ξένες χώρες, ΠΙΣΩ — ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ, ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ!»
Η αντίδραση της Κίνας
Τον Απρίλιο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι μειώνει το όριο των αμερικανικών ταινιών που επιτρέπονται στη χώρα.
«Η λανθασμένη ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να καταχραστεί τους δασμούς κατά της Κίνας θα μειώσει αναπόφευκτα την ευνοϊκή στάση του εγχώριου κοινού απέναντι στις αμερικανικές ταινίες», ανέφερε η Κινεζική Υπηρεσία Κινηματογράφου.
«Θα ακολουθήσουμε τους κανόνες της αγοράς, θα σεβαστούμε την επιλογή του κοινού και θα μειώσουμε με μέτρο τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που εισάγονται».
Πηγή: in.gr