Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τελειώνουν μέτρα – απαγορεύσεις: Μόνο η μάσκα θα «θυμίζει» τον κορωνοϊό

Συνεδριάζει η επιτροπή για άρση μέτρων - «Ανοίγει» η διασκέδαση, παραμένει η μάσκα – Αναμένονται αποφάσεις και για καρναβάλια, σχολικές εκδρομές και γήπεδα

Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης της επιδημίας τους επιτρέπει να ανοίξουν με τις εισηγήσεις τους τον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι ειδικοί θα αξιολογήσουν το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών  που παραμένουν ακόμη στο πεδίο της διασκέδασης και της εστίασης, στα γήπεδα, και θα επανεξετάσουν την πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών που είχαν ανασταλεί από την αρχή του έτους. Επίσης, στην ημερήσια διάταξη θα τεθεί το ζήτημα των αποκριάτικων εκδηλώσεων και των καρναβαλικών παρελάσεων.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, θα προταθεί από τους επιστήμονες στην κυβέρνηση να αρθεί η απαγόρευση των ορθίων θαμώνων στην εστίαση  και τη διασκέδαση. Σε συνδυασμό με το «ελευθέρας» που έχει δοθεί ήδη για τον αριθμό των καθημένων στα τραπέζια, το ωράριο και τη μουσική η επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους θαμώνες των σχετικών χώρων είναι πλήρης. Αυτό που δεν αναμένεται να αρθεί στους κλειστούς χώρους αλλά και τους ανοιχτούς με μεγάλο συγχρωτισμό είναι η χρήση της μάσκας.

Πάντως, με την ισχύ όπως όλα δείχνουν των νέων μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα η διασκέδαση θα γίνεται με άλλους όρους, κάτι που θα ικανοποιήσει επιχειρηματίες και πολίτες ενόψει της Τσικνοπέμπτης και της Αποκριάς. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν αναμένεται θετική εισήγηση για ανοιχτές μαζικές εκδηλώσεις όπου η τήρηση του βασικού υγειονομικού πρωτοκόλλου, δηλαδή η συμμετοχή μόνο εμβολιασμένων, δεν μπορεί να διασφαλιστεί.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, κι εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και η πληρότητα στα γήπεδα και να φτάσει το 50% σε σχέση με 10% που είναι σήμερα, ενώ θα δοθεί το πράσινο φως και για τη διενέργεια σχολικών εκδρομών που είχαν ανασταλεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, το μήνυμα που με αγωνία συνεχίζουν να εκπέμπουν επιστήμονες και κυβέρνηση είναι πως η καλή έκβαση της κατάστασης και η άρση των περιορισμών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος της πανδημίας και της κυκλοφορίας του κορωνοϊού. Η έκκληση για προσοχή, για εμβολιασμό στους απροστάτευτους έναντι του ιού, η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας θα μας συνοδεύουν επί μακρόν.

 

Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται να χαλαρώσουν όλα τα μέτρα ταυτόχρονα

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι αν ανοίξουν τα γήπεδα  στα περισσότερα παιχνίδια δεν τίθεται θέμα συνωστισμού, ωστόσο όπως είπε: «Στα ντέρμπι θα υπάρχει συνωστισμός».

Όσο για την εστίαση: «Να κάνουμε ‘ελεύθερα’ τα καρναβάλια και όρθιοι στα κέντρα να βγάλουμε και τις μάσκες, θα μειωθεί πιο γρήγορα η επιδημία, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος» επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος και συμπλήρωσε ότι  «δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα».

Αναφορικά με το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος ότι εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε κοινωνίας και το ποσοστό εμβολιασμού. «Στις χώρες που αίρονται τα περισσότερα μέτρα οι άνω των 60 είναι όλοι εμβολιασμένοι, κι είναι αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα. Οπότε και να κολλήσει ένας νεαρός που έχει δυο φορές εμβολιαστεί η πιθανότητα να κινδυνέψει είναι πολύ πολύ μικρή».

Για τη μάσκα διευκρίνισε πως «η υποχρεωτικότητα αφορά όταν υπάρχει κόσμος, όχι όταν είμαστε μόνοι μας. Με μια απόσταση το να πίνεις καφέ χωρίς μάσκα δεν είναι κακό σε εξωτερικό χώρο, η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε.

«Κάθε μέρα πεθαίνουν 70- 80 άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, τελείως άδικα οι περισσότεροι που πεθαίνουν, αν είχαν εμβολιαστεί κατά 90% δε θα πέθαιναν» σημείωσε ο καθηγητής.

Τόνισε πάντως ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. «Είναι γεγονός ότι είναι πιο βραδεία απ’ ό,τι αναμέναμε αλλά πλέον είναι τελείως σαφής, έχουμε 350 εισαγωγές κατά μ.ο από 550 μ.ο δύο εβδομάδες πριν».  Τέλη Φεβρουαρίου, τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η εικόνα είναι καλύτερη και το Μάρτιο θα είναι ακόμα καλύτερη.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ