Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γεμίζουν ναυαγοσώστες οι παραλίες από 1/6 - Τι ισχύει για τις πισίνες

Ευκαιρίες για απασχόληση νέων – Τι αλλάζει στις πισίνες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Από την 1η Ιουνίου αρχίζει η περίοδος καθημερινής ναυαγοσωστικής κάλυψης σε πολυσύχναστες παραλίες της χώρας μας και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι ναυαγοσώστες θα βρίσκονται στους πύργους τους.

«Ετοιμάζεται πυρετωδώς όλη η Ελλάδα», όπως αναφέρει μιλώντας στο TyposThes» ο Νίκος Γιοβανίδης, Διευθυντής της ΕΝΑΚ – Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία.

Από πέρυσι ισχύει το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Π.Δ. 71/2020), το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται οι ναυαγοσωστικές ομάδες στις πολυσύχναστες παραλίες. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα προβλεπόμενα τηρήθηκαν και οι δήμοι που δεν συμμορφώθηκαν «έφαγαν» πολύ μεγάλα πρόστιμα, αλλά ήταν λίγοι αυτοί, όπως αναφέρει ο κ. Γιοβανίδης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η ΚΕΔΕ ζητούσε να χρηματοδοτήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τη δαπάνη των 21 εκ. ευρώ που απαιτούνται για να μπορέσουν οι 143 παράκτιοι δήμοι να αναλάβουν την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών τους για το 2022 ή να ανασταλεί η ισχύς του Π.Δ. 71/2020 μέχρι να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.

Στις 11 Μαΐου με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στυλιανού Πέτσα, επιχορηγήθηκαν 115 δήμοι  με συνολικό ποσό ύψους 7.000.000,00€ για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. 71/2020.

Το επάγγελμα έχει «διορθωθεί» πάρα πολύ και είναι πρόσκληση για νέα παιδιά να γίνουν ναυαγοσώστες, αναφέρει ο κ. Γιοβανίδης, σημειώνοντας ότι οι απολαβές είναι πολύ καλές, γύρω στα 1.200 ευρώ, η απασχόληση είναι τετράμηνη και συνήθως εξασφαλίζουν τη διαμονή τους στο δήμο που θα απασχοληθούν. Επίσης, δικαιούνται ταμείο ανεργίας το χειμώνα. Σε ότι αφορά το κόστος εκπαίδευσης, είναι στα 390 ευρώ σύμφωνα με τον Διευθυντής της ΕΝΑΚ – Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία, ενώ ο ενδιαφερόμενος πρέπει να βγάλει και σχολή ταχυπλόου (ώστε να οδηγεί τα τζετ σκι, το φουσκωτό κλπ) γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος στα 800 ευρώ περίπου. Ωστόσο είναι ένα ποσό που αποσβαίνεται άμεσα, όπως τονίζει.

Επίσης σημειώνει ότι είναι ένα επάγγελμα στο οποίο πάντα υπάρχουν κενά.

Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι οι παραλίες που έστω και για μια ημέρα συγκεντρώνουν 300 άτομα χαρακτηρίζονται ως πολυσύχναστες στο σύνολό τους. Αν η παραλία χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη από την ειδική επιτροπή τότε στο σύνολο του μήκους της ο δήμος πρέπει να τοποθετήσει ναυαγοσωστικό πύργο ανά 400 μέτρα και όχι μόνο στα πολυσύχναστα σημεία.

Επίσης, παραλία που έχει δυο πύργους στο μήκος της θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά και jet ski, ενώ η παραλία που έχει από τρεις πύργους και πάνω πρέπει να διαθέτει jet ski καθώς και περιπολικό σκάφος το οποίο είναι πάνω από 5 μέτρα και διαθέτει απινιδωτή, GPS plotter, VHF, πλήρες φαρμακείο ναυαγοσώστη και ειδικά φορεία ακινητοποίησης κεφαλής και μεταφοράς τραυματία.

Επίσης κάθε δήμος, είτε έχει παραλίες που υποχρεούνται να έχουν περιπολικά σκάφη και jet ski, είτε όχι, πρέπει να έχει ένα περιπολικό σκάφος το οποίο θα περιπολεί όλες τις παραλίες του δήμου. Στο μεταξύ, πλέον απινιδωτής θα πρέπει να υπάρχει και σε κάθε ναυαγοσωστικό πύργο, καθώς και πλήρες φαρμακείο και δυο φορεία και εξοπλισμός με μικρό σκάφος και όλα τα απαραίτητα εφόδια.

nayagwswstis-pisina.jpg

Αλλαγές στις πισίνες

Στο μεταξύ, ο νέος Νόμος Ναυαγοσώστη Πισίνας προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης πισίνας σε όλες τις κολυμβητικές δεξαμενές-πισίνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα.

Καταλύματα που έχουν και πάνω από 50 κλίνες και πισίνα βάθους πάνω από 1,5 μέτρο, τότε ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι μόνιμα στην πισίνα, όση ώρα είναι ανοιχτή. Αν ένα κατάλυμα είναι κάτω από 50 κλίνες ή το βάθος είναι μικρότερο από 1,5 μέτρο τότε και πάλι πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης αλλά αυτός δεν χρειάζεται να είναι μόνιμα στην πισίνα αλλά πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα εντός του τουριστικού καταλύματος για όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του.  

Παράλληλα, στις 17 Ιουνίου 2022 λήγουν και επίσημα όλα τα υπάρχοντα Πτυχία Ναυαγοσώστη Πισίνας με τις ισχύουσες παλιές υγειονομικές διατάξεις και δεν έχει δοθεί παράταση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να εκπαιδευτούν εκ νέου και να περάσουν εξετάσεις από 4μελή επιτροπή που έχει ορίσει το υπουργείο Τουρισμού.

* Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο TyposThes ο κ. Γιοβανίδης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πρόσκαιρη αλλαγή καιρού σήμερα με βροχές και χαλάζι - Η πρόγνωση για Θεσσαλονίκη

Χαλκιδική: Στην κυκλοφορία το «ορφανό» χιλιόμετρο πριν του Αγίου Πνεύματος

Θεσσαλονίκη: Ραντάρ για ανίχνευση πυρκαγιών στο Σέιχ Σου μέσα στο καλοκαίρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη