Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανατροπή για τις μάσκες - Εισήγηση ειδικών να μείνει υποχρεωτική σε 3 μέρη

Αλαλούμ με το ΦΕΚ για την χρήση ή όχι της μάσκας

Μπορεί να πετάξαμε τις μάσκες από τους εσωτερικούς χώρους όμως υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων.

Συγκεκριμένα στην σημερινή τους συνεδρίαση οι ειδικοί αποφάσισαν η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων να μην είναι υποχρεωτική.  Υποχρεωτική επίσης θα είναι η μάσκα στα ταξί και για οδηγούς και επιβάτες.

Πιο αναλυτικά:

Στα κρουαζιερόπλοια αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται μόνο: όταν νοσήσει από κορωνοϊό ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας, ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1%του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Στα επιβατηγά πλοία: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες. Το μέτρο θα επεναξεταστεί στο  τέλος Ιουνίου.

Στα ημερόπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στα φαρμακεία: Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες. 

Μπέρδεμα 

Εν τω μεταξύ μπέρδεμα δημιουργήθηκε με τη χρήση μάσκας στα πλοία, καθώς παρότι σήμερα συνεδρίασε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την χρήση τους στα πλοία το ΦΕΚ αναφέρει πως η χρήση μάσκας στα πλοία παρατείνεται για 15 ημέρες ακόμη.

Συγκεκριμένα, το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2022 και έχει ισχύ από την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022 έως και την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 υπογραμμίζει μάλιστα, πως, εάν ο επιβάτης δεν φορά μάσκα, τότε δεν θα του επιτρέπεται η επιβίβαση.

Παρότι όμως το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε σε σημερινές του δηλώσεις ότι το ζήτημα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παραμένει ανοιχτό.

Μέχρι, πάντως, να βγει οποιαδήποτε νέα απόφαση, η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Τι ισχύει από σήμερα για τις μάσκες 

Από σήμερα 01.06.2022 έως και 15.09.2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους.

Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Με μάσκα θα συμμετέχουν μαθητές και φοιτητές στις εξετάσεις. 

Τι αναφέρεται για τη μάσκα στο πλοίο:

  • Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική στους χώρους των επιβατηγών, επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων, επιβατηγών – οχηματαγωγών – ταχύπλοων, επιβατηγών ταχύπλοων και επιβατηγών-υδροπτέρυγων, κρουαζιερόπλοιων, ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας και ημερόπλοιων, στους οποίους η χρήση αυτή προβλέπεται, σύμφωνα με τα οικεία υγειονομικά πρωτόκολλα.

  • Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19 που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας https://www.ypa.gr.
  • Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο αντίστοιχο μέσο μεταφοράς.

Με πληροφορίες από newsit.gr, in.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Βενζινοπώλες: Στα 2,35 η βενζίνη μέσα στην εβδομάδα στις αστικές περιοχές

Έκκληση για τον 16 μηνών Πολυχρόνη - Χρειάζεται την άμεση βοήθεια όλων μας

Θεσσαλονίκη: Νέο διυλιστήριο και Βιολογικός Καθαρισμός από την ΕΥΑΘ με 66 εκατ. ευρώ

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών - Έβαψαν κόκκινο το συντριβάνι στο ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους συλληφθέντες
Από την ομάδα των κατηγορουμένων που βρέθηκαν σήμερα στα δικαστήρια, τρεις αντιμετωπίζουν μόνο κατηγορίες σχετικά με ναρκωτικά
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους συλληφθέντες
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών
Οι δύο μαθήτριες εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο ενώ καταθέσεις έδωσαν και οι γονείς τους
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών