Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται εφαρμογή που θα «σκανάρει» για ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ - Και στη Θεσσαλονίκη

Πάρκινγκ και εισιτήρια λεωφορείων με ένα κλικ μέσα από το πρόγραμμα «Smart Cities» σε 17 δήμους το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μία σίγουρα πιο εύκολη καθημερινότητα για 3 εκατομμύρια πολίτες σε 17 δήμους της χώρας, έρχεται να διαμορφώσει το πρόγραμμα «Smart Cities» («Εξυπνες Πόλεις»).

Ανάμεσα σε αυτά που θα προσφέρει, είναι το να βρίσκει ο πολίτης θέση πάρκινγκ με λίγα κλικ, να παρακολουθεί τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών σε πραγματικό χρόνο και να βγάζει εισιτήρια από το κινητό του τηλέφωνο.

Το πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο κομμάτι ενός μεγάλου «πακέτου» 320 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει να κάνει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά τους, οι δήμοι, για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και βελτιστοποιήσουν τις υπηρεσίες τους, θα υλοποιήσουν ψηφιακά «εργαλεία», τα οποία, εκτός των άλλων, θα έχουν και περιβαλλοντικό πρόσημο, όπως είναι οι έξυπνοι κάδοι, που θα «στέλνουν σήμα» στις αρμόδιες Αρχές όταν γεμίζουν για να τους αδειάσουν, αλλά και καινοτόμες εφαρμογές για την ανίχνευση των πυρκαγιών.

Ήδη οι περισσότεροι δήμοι έχουν καταθέσει τα τεχνικά τους δελτία με την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων, ώστε να λάβουν τους αναγκαίους πόρους συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και να δημιουργήσουν τις ψηφιακές υποδομές που απαιτούνται.

Το πρόγραμμα, το οποίο «τρέχει» η Κοινωνία της Πληροφορίας υπό την επίβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφορά στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λάρισας, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδέων, Κορδελιού- Ευόσμου, Καλλιθέας και τον ήδη «smart» Δήμο Τρικκαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», οι περισσότερες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους δήμους αφορούν στις μετακινήσεις των πολιτών, όπως έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, έξυπνες στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα, έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑμεΑ, καθώς και συστήματα ενημέρωσης για την κυκλοφορία.

Ενδεικτικά, για την εύρεση πάρκινγκ στους παραπάνω δήμους θα δημιουργηθούν ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται όλες οι οδοί, όπου επιτρέπεται η στάθμευση. Έτσι, οι οδηγοί θα μπορούν να βλέπουν από το κινητό τους τηλέφωνο πού υπάρχουν «ελεύθερες» θέσεις για να παρκάρουν, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να πληρώνουν online αν απαιτείται «κάρτα στάθμευσης». Μάλιστα, σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να εγκατασταθούν και ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης σε κάθε οδό. Παράλληλα, οι εν λόγω εφαρμογές θα παρέχουν για τις συνθήκες κίνησης και κυκλοφορίας της πόλης, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Ακόμη ένα στοίχημα για τους δήμους, είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέσω εφαρμογής που θα είναι διαθέσιμη για smartphones, οι δημότες θα μπορούν να παρακολουθούν σε live χρόνο τα δρομολόγια και τις διαδρομές, αλλά και να εκδώσουν εισιτήριο σε άυλη μορφή πληρώνοντας από τη συσκευή τους.

Αντίστοιχα, θα δημιουργηθούν και έξυπνες στάσεις, οι οποίες θα διαθέτουν ηλεκτρονικές πινακίδες που θα αναγράφουν σε πόση ώρα θα γίνει το επόμενο δρομολόγιο, τον «αριθμό» του μέσου, αλλά και την ώρα άφιξης του επόμενου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Είπε ότι υπήρχε προετοιμασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας - Αντιπαράθεση μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή
Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Ξεσπά ο Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Σε πιάνει μπόχα, αηδία» - Τα ερωτήματα που θέτει
«Ένα ακόμα δυστύχημα είναι ότι δυστυχώς επάνω σε αυτή την υπόθεση έχουν ξεκινήσει να παίζονται χίλια δυο παιχνίδια» είπε ο Αντώνης Κανάκης
Ξεσπά ο Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Σε πιάνει μπόχα, αηδία» - Τα ερωτήματα που θέτει