Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πτώση αεροσκάφους: Θρίλερ με άγνωστη λευκή ουσία - Ζήτησε να προσγειωθεί Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ + VIDEO)

«Άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης» στο σημείο της πτώσης του Antonov - Πιθανή η εκκένωση του οικισμού και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

Mε το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος Antonov, στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο, καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα, αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό.

Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone, ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα.

Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Πιθανή η εκκένωση

Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα οι έρευνες, αλλά και για να προφυλαχθεί η υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ, Χρήστος Χατζημήσης, στην περιοχή υπάρχει περίεργη οσμή, γι' αυτό και εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα και να κρατήσουν κλειστά τα κλιματιστικά για να μην εισέλθει στα σπίτια τους αέρας από έξω.

Παράλληλα, από την πτώση των πυλώνων της ΔΕΗ, εκτός από το πρόβλημα που δημιουργείται στην ηλεκτροδότηση, υπάρχει και πρόβλημα στην υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής, καθώς δεν τροφοδοτούνται με ρεύμα τα αντλιοστάσια. Η αποκατάσταση της βλάβης, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει σύντομα γιατί τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή μέχρι να αποφανθεί η ειδική ομάδα ότι η περιοχή είναι ασφαλής.

Πετούσε φλεγόμενο

Σύμφωνα με το protothema, το μοιραίο cargo αεροσκάφος, το οποίο ήταν ουκρανικό και ανήκε στην εταιρία Meridian, είχε απογειωθεί χθες το απόγευμα από την πόλη Νις της Σερβίας, με κατεύθυνση την Ιορδανία. Καθώς ήταν εν πτήση, ωστόσο, εμφάνισε μηχανική βλάβη στο FIR Αθηνών και σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο, ο πιλότος θέλησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, αλλά δεν πρόλαβε.

Συγκεκριμένα, στην επικοινωνία του με τον Πύργο Ελέγχου, ο πιλότος ενημέρωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως και ότι από τη φωτιά στον κινητήρα του αεροσκάφους δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην Καβάλα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ζήτησε να προσγειωθεί και στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά, ενώ η ΥΠΑ αναμένει σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας, για να εξακριβώσει τις λεπτομέρειες της μοιραίας πτήσης.

Η τελευταία στροφή

Επιπλέον, στους τελευταίους ελιγμούς που επιχείρησε ο άτυχος πιλότος ήταν και μια στροφή 180 μοιρών, την ώρα δηλαδή που πετούσε πάνω από την θάλασσα κοντά στο όρος Άθως, με κατεύθυνση της Χρυσούπολη. Επιχειρώντας να το προσγειώσει με την «κοιλιά», ο πιλότος έστριψε για να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο και να βρει τον διάδρομο προσγείωσης, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Αντίθετα, στις 22:48 ο πιλότος του Antonov εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Χρυσούπολης. Μόνο που δεν προσέγγισε ποτέ τον αεροδιάδρομο, ενώ το σήμα του χάθηκε από το ραντάρ πριν καταφέρει να φτάσει στο αεροδρόμιο, καθώς κατέπεσε φλεγόμενο πέριξ του οικισμού Παλαιοχωρίου Καβάλας.

Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν 8 μέλη του πληρώματος, ενώ κατά πληροφορίες μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών, με αποτέλεσμα της πρόσκρουσης να ακολουθήσει μεγάλη πυρκαγιά και αλυσιδωτές εκρήξεις για περίπου 1-1:30 ώρα μετά το τραγικό συμβάν.

Δείτε Video του ΕΝΑ CHANNEL με drone και φωτογραφίες του ΙΝΤΙΜΕαπό το σημείο, με το πρώτο φως της ημέρας:

ptosi-aeroplanou-kabala_4_1.jpg
ptosi-aeroplanou-kabala_3_1.jpg
ptosi-aeroplanou-kabala_2_1.jpg
ptosi-aeroplanou-kabala_5.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία - Η πόλη χρεώνει τους τουρίστες
Θέλει να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό και να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών που θέλουν να διανυκτερεύσουν
Ιταλία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία - Η πόλη χρεώνει τους τουρίστες