Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το εργασιακό περιβάλλον στο Δημόσιο ευνοεί τη σεξουαλική παρενόχληση (VIDEO)

Έρευνα της ΑΔΕΔΥ κατέγραψε σε τι βαθμό οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι υφίστανται σεξουαλική και ηθική παρενόχληση, αλλά και σεξιστικές συμπεριφορές

Καταρρίπτονται οι μύθοι ότι δεν υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο. Το ποσοστό όσων γνωρίζει, τί συμβαίνει και δεν μιλάει, είναι μεγάλο και οι περισσότεροι λένε ότι φοβούνται πράξεις αντεκδίκησης, εάν το καταγγείλουν. Σκοπός της προτεινόμενης έρευνας ήταν να καταγράψει σε τι βαθμό οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στο Δημόσιο υφίστανται σεξουαλική και ηθική παρενόχληση, αλλά και σεξιστικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Οι τέσσερις μύθοι που καταρρίφθηκαν ήταν: ότι δεν υπάρχει σεξουαλική κακοποίηση σε χώρους, όπου υπάρχει εργασιακή σταθερότητα, ο άλλος μύθος είναι ότι σεξουαλική παρενόχληση ασκείται αποκλειστικά από ανώτερα ιεραρχικά άνδρες  σε κατώτερα ιεραρχικά γυναίκες, σε πολλές περιπτώσεις συνέβη το αντίθετο.

Ο άλλος μύθος ότι η σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλλεται όταν συμβαίνει, εδώ η έρευνα έδειξε ότι όχι μόνο δεν καταγγέλλεται, αλλά φοβούνται και για αντίποινα και στην περίπτωση που η σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλλεται, ασκείται δίωξη και τιμωρούνται οι δράστες, εδώ η έρευνα «έχει μιλήσει» με ποσοστά: σε ποσοστό 7,6% των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση, το 9,5% ανέφερε ότι οι ανώτεροί τους γνωρίζουν την παρενόχληση και «κάνουν τα στραβά μάτια», ενώ το 12,5% δήλωσε ότι έχει σκεφτεί να αποχωρήσει από την δουλειά.

Ο υπουργός Εσωτερικών δέχθηκε να μελετήσει ο ίδιος τα αποτελέσματα της έρευνας και να προσπαθήσει να ενισχύσει τον πειθαρχικό κώδικα του Δημοσίου. Ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εν λόγω έρευνα και τα αποτελέσματά της, που σοκάρουν. «Σε μεγάλο βαθμό πριν την έρευνα δεν είχαμε μεγάλη εικόνα. Η έρευνα έβγαλε αυτά τα συμπεράσματα και την κ. Στρατηγάκη από το Παντοίο που ήταν υπεύθυνη γι’ αυτή ή την έρευνα», ανέφερε αρχικά.

«Το ζήτημα ης απόλυσης δεν υπάρχει στο Δημόσιο, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Το ζήτημα έχει να κάνει περισσότερο με το βάρος της απόδειξης που καλούνται τα θύματα να κάνουν. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα γιατί πολλές φορές δεν υπάρχουν μάρτυρες, και δυστυχώς υπάρ5χουν περιστατικά που έχουν καταγγελθεί και η έρευνα δεν τελεσφόρησε. Παραδώσαμε την έρευνα στον  αρμόδιο υπουργό και ένα 4σέλιδο ως κώδικα όχι μόνο συμπεριφοράς αλλά ως κώδικα που οι γυναίκες στις οποίες ασκείται λεκτική βία ή σεξουαλική παρενόχληση, υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να απευθυνθούν», πρόσθεσε.

Για τις πρωτοβουλίες σχετικά με την επίλυση του προβλήματος, ο κ. Μπράτης δήλωσε ότι, «Καταρχάς εμείς ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο έχουμε ιδρύσει την γραμματεία ισότητας και έρχονται καταγγελίες. Διερευνάται μία καταγγελία και σιγά σιγά ο τομέας αυτός θα αναδιαμορφωθεί. Στην συνάντηση με τον υπουργό του ζητήσαμε να λάβει κάποιες δράσεις πάνω σε αυτό. Πρώτον, υπάρχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας που ισχύει από το 2007. Τέτοια αδικήματα δεν τα περιλαμβάνει αυτός ο κώδικας. Ζητήσαμε να εναρμονιστεί η νομοθεσία της χώρας μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, να συμπεριλάβει την παρενόχληση, την βία, την κακοποίηση μέσα στα πειθαρχικά αδικήματα».

«Να υπάρξει προστασία των θυμάτων προκειμένου να μην διαπομπεύονται, και να ελέγχονται οι προϊστάμενοι των τμημάτων που γίνονται οι καταγγελίες, για τέτοιου είδους φαινόμενα», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την συγκάλυψη επεσήμανε πως, «υπάρχει μία ευθυνοφοβία πάνω σε αυτό. Έχουμε περιστατικά που μας είπαν ότι δεν αναλήφθηκαν οι σχετικές πρωτοβουλίες και αυτό πρέπει να το δει το υπουργείο Εσωτερικών. Ζητάμε να γίνει πιο ξεκάθαρο το νομοθετικό πλαίσιο και οι ποινές να αυστηροποιηθούν».

Πηγή: megatv.com

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί έξω από σπίτι – 19χρονος άνοιξε πυρ κατά 3 ατόμων
Εξιχνιάστηκε από την αστυνομία απόπειρα ανθρωποκτονίας σε οικισμό των Διαβατών – Δικογραφία σε βάρος του 19χρονου
Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί έξω από σπίτι – 19χρονος άνοιξε πυρ κατά 3 ατόμων
Σάλος με αποθέωση του κιτς στην Ακρόπολη - Ινδοί ντύθηκαν αρχαίοι Έλληνες (ΦΩΤΟ)
Έκοψαν εισιτήριο, ανέβηκαν στον ιερό βράχο και άρχισαν να φωτογραφίζονται – ΕΔΕ από το υπουργείο Πολιτισμού
Σάλος με αποθέωση του κιτς στην Ακρόπολη - Ινδοί ντύθηκαν αρχαίοι Έλληνες (ΦΩΤΟ)