Αγωνία τέλος για τους περίπου 90.000 υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ και τους γονείς τους, καθώς σε λίγες ώρες, «το απόγευμα της Πέμπτης» όπως ελέχθη προ ολίγου στην «Κ» από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμά τους είτε με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο (εάν έχουν κάνει σχετική αίτηση), είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (κάθε υποψήφιους με τον κωδικό του), είτε στο λύκειο του υποψηφίου.
Εκτός από τα αποτελέσματα για τις θέσεις σε πανεπιστήμια και τις παραγωγικές σχολές των υπουργείων Άμυνας, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις θέσεις σε δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), καθώς φέτος οι υποψήφιοι μπορούσαν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο και για τα ΙΕΚ. Όσοι υποψήφιοι δεν ξεπέρασαν την ΕΒΕ των σχολών που τους ενδιέφεραν μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση σε δημόσιο ΙΕΚ.
Οι προβλέψεις για τις βάσεις ανά πεδίο
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αναμένεται μεγάλη «βουτιά» των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Οι χαμηλές βαθμολογίες, σε συνδυασμό με τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αναμένεται να προκαλέσουν πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών.
H «βουτιά» των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, η οποία αναμένεται να φθάσει μέχρι και τα 1.000 μόρια στο 1ο επιστημονικό πεδίο και τα 300 στο 2ο, λόγω έλλειψης πολλών αριστούχων, αλλά και εκπλήξεις με πτώση στις Ιατρικές σχολές Αλεξανδρούπολης του 3ου πεδίου, και εκπλήξεις με άνοδο σε τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου, όχι όμως των υψηλόβαθμων.
Ειδικότερα, προβλέπεται πτώση των βάσεων στο 1ο πεδίο (θεωρητικές σχολές) και στο 4ο πεδίο (οικονομικά) και πτωτική τάση στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικών σπουδών) και ακόμα μεγαλύτερη στο 3ο (σπουδών υγείας).
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) αναμένεται πτώση από τα πάνω στις περιζήτητες σχολές,
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) αναμένεται ελαφριά πτώση στα λεγόμενα ρετιρέ και σημαντική πτώση στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές
- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) εκτιμάται ότι θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις των βάσεων στα επιμέρους τμήματα
- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) προβλέπεται «γκρέμισμα» των βάσεων από τα πάνω
Μαθηματικά, Φυσική, Αρχαία και Βιολογία φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους ενώ δύο είναι τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο φετινό πλάνο των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Λόγω των χαμηλών βαθμολογιών αναμένεται να «πέσει» το «κατώφλι» σε αρκετές σχολές και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων ενώ βλέπουμε και «συρρίκνωση» των αριστούχων.
Τέσσερα είναι τα κλειδιά για την πορεία των βάσεων: οι αυξομειώσεις του αριθμού εισακτέων, οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, ο δείκτης δυσκολίας των θεμάτων που καθόρισε τις επιδόσεις των μαθητών, καθώς και τα νέα μηχανογραφικά δελτία που συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι.
Πηγές: kathimerini.gr, protothema.gr
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Χαλκιδική: Μετωπική 2 ΙΧ με ένα νεκρό, 7 τραυματίες (ΦΩΤΟ)
- Θεσσαλονίκη: Νέο εργατικό ατύχημα – Δύο εργάτες έπεσαν από ύψος 4 μέτρων
- Rapid Test: Εκκωφαντική θετικότητα 50% σε περιοχή στην ανατολική Θεσσαλονίκη
- Μυτιλήνη: Στρατιωτικός έσωσε πελαργό που είχε καεί στα πόδια από πυρκαγιά (ΦΩΤΟ)