Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Task Force για προστασία, ασφάλεια και ενίσχυση της θέσης επαγγελματιών των ΜME

Δημήτρης Γαλαμάτης: Η προάσπιση του δημοσιογραφικού έργου και η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος του συνόλου των επαγγελματιών του χώρου των ΜΜΕ αποτελεί τον κεντρικό σκοπό της Task Force

H Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με απόφασή της, συγκρότησε Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force) με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης.

Η  Task Force, η οποία προβλέπεται στο «Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Διασφάλιση της Προστασίας, της Ασφάλειας και της Ενίσχυσης της θέσης των Δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης», το οποίο υπεγράφη μεταξύ έξι αρμόδιων Υπουργείων, στις 23 Μαΐου 2022, σε πλήρη συμφωνία με τη Σύσταση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 16ης Σεπτεμβρίου 2021 προς όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουλίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Την Task Force απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, στελέχη από όλο το φάσμα του χώρου των ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις ενώσεις δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν οι:

  • Δρ. Δημήτριος Γαλαμάτης του Ιωάννη, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ως Πρόεδρος, με αναπληρώτρια τη Σοφία Λάτσου του Γεωργίου, μόνιμη υπάλληλο, κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού με βαθμό Α’, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
  • Αικατερίνη Πολύζου του Ιωάννη, μόνιμη υπάλληλος κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού με βαθμό Α’, αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων και Διαδικτύου της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ως μέλος.
  • Παναγιώτα Πανουργιά του Γεωργίου, συνεργάτιδα στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ως μέλος.
  • Σωτήριος Κεραμάς του Κωνσταντίνου, Αστυνόμος Β’ της Ελληνικής Αστυνομίας του Γραφείου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως μέλος.
  • Αικατερίνη Γκούνη του Πραξιτέλη, συνεργάτιδα στο Ιδιαίτερο Γραφείο της Γενικής Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως μέλος.
  • Αγγελική Μπισταράκη του Λουκά, συνεργάτιδα στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως μέλος.
  • Ιωάννης Φερεντίνος του Χρήστου, Σύμβουλος Πρεσβείας Α’, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ως μέλος.
  • Δρ. Βασίλειος Βασιλόπουλος του Αντωνίου, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της Ε.Ρ.Τ., εκπρόσωπος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (Ε.Ρ.Τ), ως μέλος
  • Χρυσόστομος Μπίκατζικ του Χριστόδουλου, εκπρόσωπος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ως μέλος.
  • Παντελεήμονας Βατικιώτης του Ζαφειρίου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, εκπρόσωπος του Παντείου Πανεπιστημίου, ως μέλος.
  • Λαμπρινή Παπαδοπούλου του Γεωργίου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εκπρόσωπος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ως μέλος.
  • Νικόλαος Παναγιώτου του Σπύρου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, εκπρόσωπος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ως μέλος.
  • Ευθύμιος Διόγος του Αθανασίου, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), ως μέλος.
  • Φανή Σοβιτσλή του Χρήστου, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).
  • Γεώργιος Τσαντίκος του Σωτηρίου, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), ως μέλος.
  • Κωνσταντίνος Γκιάστας του Νικολάου, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε), ως μέλος.
  • Ελένη Ριζεάκου του Παύλου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ως μέλος.
  • Δημήτριος Αλεξάκης του Γεωργίου, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), ως μέλος.
  • Χρήστος Μπόνης του Ζώη, εκπρόσωπος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ), ως μέλος.

Έργο της ομάδας είναι:

1. Η καταγραφή της ακριβούς κατάστασης της χώρας αναφορικά με τη θέση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

2. Η συλλογή εμπειριών, αιτημάτων και προβληματισμών/δυσκολιών που απασχολούν τους συμμετέχοντες φορείς στην Ομάδα.

3. Η ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνώς, με ορίζοντα την υιοθέτησή τους με προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα και ανάγκες.

4. Η υποβολή προτάσεων από κάθε φορέα για χάραξη πολιτικής με ειδική στόχευση στις γυναίκες δημοσιογράφους, νέους δημοσιογράφους, δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στα περιφερειακά μέσα και στο ψηφιακό περιβάλλον. 

5. Η από κοινού διερεύνηση υπαρχόντων εργαλείων, τρόπων συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

6. Η σύνταξη πλαισίου προτάσεων για νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες, το οποίο θα είναι προσβάσιμο για οποιαδήποτε παράλληλη επιστημονική ή ερευνητική διαδικασία.

7. Η προώθηση και επικοινωνιακή προβολή των προτεινόμενων δράσεων.

8. Λοιπές πρωτοβουλίες που άπτονται των στόχων του Μνημονίου Συνεργασίας.

Τον συντονισμό της Ομάδας θα έχει ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ενώ δύνανται να καλούνται προς διατύπωση γνώμης, εκπρόσωποι και άλλων εμπλεκόμενων φορέων ή/και εμπειρογνώμονες/φυσικά πρόσωπα, με γνώσεις και εμπειρία που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Ομάδας.

photo2.jpeg

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, δήλωσε:

«H ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των Μέσων Ενημέρωσης, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και η διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης, συνιστούν πολιτικές που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force), η οποία προβλέπεται μεταξύ άλλων στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε τον Μάιο μεταξύ έξι συναρμόδιων Υπουργείων. Η ομάδα αποτελείται από αξιόλογα στελέχη υπουργείων, εκπροσώπους ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα συμμετοχής και συνδρομής και άλλων φορέων ή και εμπειρογνωμόνων, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Η αναζήτηση και η υιοθέτηση βέλτιστων ευρωπαϊκών ή και άλλων πρακτικών και προτύπων, που αποσκοπούν στην προάσπιση του δημοσιογραφικού έργου, αλλά και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος του συνόλου των επαγγελματιών του χώρου των ΜΜΕ, αποτελεί τον κεντρικό σκοπό αυτής της ομάδας. Τα αποτελέσματα των εργασιών της θα οδηγήσουν σε νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η πρώτη συνάντηση των μελών της θα πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου.

Αποτελεί απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης η  χώρα μας να πρωτοστατήσει στις πολιτικές που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους συγκεκριμένους τομείς».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη